Δώρα και χαριστικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης στους καναλάρχες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οργισμένες αντιδράσεις από τις επαγγελματικές ενώσεις του δημοσιογραφικού κόσμου προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει νέα δώρα στους διαπλεκόμενους καναλάρχες και στο καρτέλ της τηλεοπτικής ενημέρωσης, με το οποίο απευθείας συνδιαλέγεται.

Τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων Συντακτών της Ελλάδας ζητούν την άμεση απόσυρση των αντεργατικών και αντιδημοσιογραφικών ρυθμίσεων νομοσχεδίου που τέθηκε σε διαβούλευση από τον αρμόδιο Υπουργό Στέλιο Πέτσα, εν μέσω πανδημίας και με διαδικασίες εξπρές. «Ουσιαστικά οδηγεί την Ενημέρωση στη διασωλήνωση», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Αιτία πολέμου αποτελεί μια διάταξη (άρθρο 41) στο νομοσχέδιο, η οποία απελευθερώνει τους καναλάρχες, όπως καταγγέλλεται, από τον νομικό «βραχνά» της υποχρέωσης να απασχολούν συγκεκριμένο αριθμό εργαζόμενων με σταθερή σχέση εργασίας και δικαιώματα, θεσμοθετώντας ταυτόχρονα τη συνέχιση της κυβερνητικής επιχορήγησης των επιχειρήσεων αυτών πανελλήνιας εμβέλειας (τηλεοπτικοί σταθμοί, Digea κ.λπ.) με εκατομμύρια ευρώ από την άγρια φορολόγηση εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων και ανέργων της κοινωνίας των «μη αρίστων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων Συντακτών της Ελλάδας (ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ,ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε και ΕΣΠΗΤ) ζητούν την άμεση απόσυρση των αντεργατικών και αντιδημοσιογραφικών ρυθμίσεων του άρθρου 41 που προωθούνται στο υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου, «Ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της τροποποιημένης με την Οδηγία (ΕΕ) 2018/1808του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ηςΝοεμβρίου 2018, Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 10ης Μαρτίου 2010 για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης», που τέθηκε σε διαβούλευση από τον αρμόδιο Υπουργό Στέλιο Πέτσα, εν μέσω πανδημίας, παραμονές Χριστουγέννων και με διαδικασίες εξπρές.

Η ΠΟΕΣΥ και οι συνδικαλιστικές Ενώσεις των δημοσιογράφων καθώς και οι Ενώσεις όλων των εργαζομένων στον χώρο των ΜΜΕ εκφράζουν την κατηγορηματική αντίθεση του Κλάδου, όπως και ολόκληρου του χώρου στην επιχειρούμενη διάλυση των εργασιακών σχέσεων στους Τηλεοπτικούς Σταθμούς, που, εν τέλει, πλήττουν την ίδια την πολυφωνία και την αντικειμενική Ενημέρωση.

Ο κ Πέτσας επιχειρεί με μονόπλευρο και αυταρχικό τρόπο, χωρίς κανένα διάλογο, να δημιουργήσει τετελεσμένα και να αποδομήσει επιπλέον τις εργασιακές συνθήκες των δημοσιογράφων σε μια τόσο δύσκολη για το έργο τους εποχή, λόγω της πανδημίας που πλήττει τη χώρα και τον ολόκληρο τον πλανήτη. Ουσιαστικά οδηγεί την Ενημέρωση στη διασωλήνωση.

Χωρίς σεβασμό, σε έναν Κλάδο που επλήγη βαθιά από τη 10χρονη κρίση και συνεχίζει να πλήττεται από την πανδημία, το νομοσχέδιο Πέτσα προωθεί την ευελιξία των εργασιακών σχέσεων, μετατρέποντας το ήδη αβέβαιο εργασιακό περιβάλλον σε ναρκοπέδιο των εργασιακών συνθηκών των εργαζόμενων στα ΜΜΕ.

Είναι εμφανές ότι πρόκειται για ένα ακόμα «δώρο» της κυβέρνησης στους ιδιοκτήτες των Τηλεοπτικών Σταθμών που επιφέρει ένα νέο ισχυρότατο πλήγμα στους εργαζόμενους καθώς ανοίγει το δρόμο σε νέες απολύσεις και προκαλεί περαιτέρω συρρίκνωση στον Ασφαλιστικό μας φορέα.

Η ΠΟΕΣΥ και οι Ενώσεις Συντακτών ζητούν την άμεση απόσυρση του άρθρου 41 και να αρχίσει διάλογος της Κυβέρνησης με όλους τους εμπλεκόμενους, για την κατάρτιση ενός αυτόνομου νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει συνολικά τους Πανελλήνιους και τους Περιφερειακούς Τηλεοπτικούς Σταθμούς.

Η Ομοσπονδία και οι Ενώσεις Συντακτών στέκονται στο πλευρό των πληττόμενων συναδέλφων των Τηλεοπτικών Σταθμών της χώρας, στηρίζοντας τις αποφάσεις τους για κοινό αγώνα, ώστε να μην επιτραπεί περαιτέρω επίθεση στον στενό πυρήνα των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και σ’ αυτόν της έγκυρης και πλήρους Ενημέρωσης της κοινωνίας.

Και προειδοποιεί ότι ολόκληρος ο Κλάδος τίθεται σε απεργιακή εγρήγορση, που αρχίζει από αύριο Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020, μέχρι την οριστική απόσυρση του άδικου και αντεργατικού άρθρου 41 του εν λόγω Νομοσχεδίου, αλλά και άλλων άρθρων που με τη διατύπωση τους υποκρύπτουν σκοτεινά σημεία για τη λειτουργία των Περιφερειακών Μέσων.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ (ΠΟΕΣΥ)
ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΣΗΕΑ)
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ (ΕΣΗΕΜ-Θ)
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ-ΗΠΕΙΡΟΥ-ΝΗΣΩΝ (ΕΣΗΕΠΗΝ)
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΕΥΒΟΙΑΣ (ΕΣΗΕΘΣτΕΕ)
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ (ΕΣΠΗΤ)

Τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων Συντακτών

ΕΣΗΕΑ και ΠΟΣΠΕΡΤ για τις χαριστικές ρυθμίσεις στους καναλάρχες

Ήδη η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, απαιτώντας την άμεση απόσυρση του επίμαχου άρθρου. Βασικό επιχείρημα, ότι κλονίζεται συθέμελα, όπως διαπιστώνει, «η ίδια η ουσία του επαγγέλματός μας, που, παρά τις προσπάθειες ορισμένων να υποβιβάσουν τη σημασία του, είναι και θα παραμείνει ιερό και επιβεβλημένο λειτούργημα».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ακόμα: «Οι δημοσιογράφοι των έξι τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας και οι εκπρόσωποί τους αποφασίσαμε ομόφωνα ότι θα αντισταθούμε σθεναρά έναντι όλων αυτών των ενεργειών που κλονίζουν την ουσία της έγκυρης και ακέραιης ενημέρωσης των πολιτών, που μέσα από το λειτούργημά μας υπηρετούμε. Για τον λόγο αυτό ενωμένοι αποφασίσαμε να δράσουμε άμεσα και δυναμικά, μέσα από επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, απαιτώντας την άμεση απόσυρση του άρθρου 41 του νομοσχεδίου της κυβέρνησης».

Σε σκληρότερους τόνους, η ΠΟΣΠΕΡΤ κάνει λόγιο για «μισάνθρωπη και βαθιά αντεργατική πολιτική», που δεν έχει κρύψει ποτέ -ούτε και τώρα- τις ταξικές της συμπάθειες, μια «πολιτική» που «μόνο σε καταστάσεις κρίσεων, τρομοκρατίας και καλλιεργούμενου από τα ΜΜΕ πανικού μπορεί να επιβληθεί».

Νέο «δώρο» από τον Πέτσα στα golden boys της ΕΡΤ και του ΑΠΕ

Επειτα από τους πανηγυρισμούς των Ζούλα και Γαμπρίτσου, που κατάφεραν -μετά τα εκατομμύρια που ξοδεύτηκαν από την ΕΡΤ– να ανεβάσουν την τηλεθέαση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα κατά μία μονάδα στους πίνακες τηλεθέασης, ήρθε και η επιβράβευση από το Μαξίμου.

Το δίδυμο της ΕΡΤ έχει «γεμίσει» τις ιστοσελίδες με δελτία Τύπου, που εκθειάζουν την… τεράστια επιτυχία του, αν και δεν μας ενημερώνει για τις εκπομπές που κινούνται στα όρια του… μηδενός και κοστίζουν χιλιάδες ευρώ τη μέρα. Μπορεί, λοιπόν, λεφτά να μην υπάρχουν για την υγεία, ωστόσο η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο Πέτσα, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, προχωρά και σε άλλα «δώρα». Θα χρυσοπληρώνει τα golden boys που θα προσλαμβάνονται στην ΕΡΤ και στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Γιατί; Γιατί απελευθερώνονται οι μισθοί για τις «στρατιές» των δημοσιογράφων που κατακλύζουν τα κρατικά ΜΜΕ. Δεν πρέπει όμως να έχουν παράπονο και όσοι ήδη βρίσκονται στην ΕΡΤ τουλάχιστον, εφόσον αμείβονται με πολλαπλάσια χρήματα από το μόνιμο προσωπικό. Στο νομοσχέδιο του Στέλιου Πέτσα για τα ΜΜΕ, το οποίο ανέβηκε σε δημόσια διαβούλευση μόνο για έξι μέρες, το άρθρο 51 είναι αυτό που έχει το «ζουμί» για τις αμοιβές. Συγκεκριμένα, «ρυθμίζει μισθολογικά θέματα για τον διευθύνοντα σύμβουλο, διευθυντικά και ειδικά στελέχη της ΕΡΤ, καθώς και για τον πρόεδρο και τον γενικό διευθυντή του ΑΠΕ – ΜΠΕ, προσαρμόζοντάς τα στις συνθήκες της σύγχρονης αγοράς».

Θα νομοθετηθεί πλέον ότι όλα τα μεγαλοστελέχη των δημόσιων ΜΜΕ εξαιρούνται από το ενιαίο μισθολόγιο και θα έχουν ανώτατο όριο αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών ή απολαβών ανάλογο με τις μηνιαίες αποδοχές και τα επιδόματα του προέδρου του Αρείου Πάγου. Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε ότι και η ΕΡΤ και το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο υπάγονται απευθείας στο Μέγαρο Μαξίμου και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η κοροϊδία όμως συνεχίζεται με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την εξαίρεση όσων προσληφθούν σε κρατικά ΜΜΕ.

Στην εν λόγω έκθεση αναφέρεται ότι με το άρθρο 51 «επιδιώκεται η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της ΕΡΤ Α.Ε. σε μια έντονα ανταγωνιστική αγορά, προσελκύοντας και εντάσσοντας στο δυναμικό της έμπειρα και εξειδικευμένα στελέχη, αναγνωρίζοντας τη σχετική προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα». Πάντως, δείχνουν να είναι εκτός πραγματικότητας στην κυβέρνηση και όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στον Τύπο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ