Τελεσίγραφο Δένδια σε Τούρκους και Ευρώπη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα του έλληνα υπουργού εξωτερικών Νίκου Δένδια, αμέσως μετά τη λήξη της συνόδου των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ. Στο μήνυμα του ο Νίκος Δένδιας καθιστά σαφές ότι η Τουρκία παραβίασε το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, οπότε η επιβολή κυρώσεων εις βάρος της από την ερχόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, είναι μονόδρομος.

Το μήνυμα του Νίκου Δένδια είναι ισχυρό τόσο προς την Γερμανία, την Τουρκία, αλλά και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Αναμένουμε λοιπόν να δούμε τι θα συμβεί. Διαβάστε ολόκληρο το μήνυμα του έλληνα υπουργού εξωτερικών που αναρτήθηκε στα αγγλικά πριν από λίγο στον προσωπικό του λογαριασμό.Το μήνυμα του Νίκου Δένδια είναι ισχυρό τόσο προς την Γερμανία, την Τουρκία, αλλά και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Αναμένουμε λοιπόν να δούμε τι θα συμβεί. Διαβάστε ολόκληρο το μήνυμα του έλληνα υπουργού εξωτερικών που αναρτήθηκε στα αγγλικά πριν από λίγο στον προσωπικό του λογαριασμό:

Στη σημερινή σύνοδο του Συμβουλίου έγινε μια εις βάθος συζήτηση για τις παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας της Τουρκίας και όλοι οι Υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν ότι η Τουρκία απέτυχε να κατανοήσει το θετικό μήνυμα που έστειλε η ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου.

Στην πραγματικότητα, η Τουρκία συνέχισε την παραβατική συμπεριφορά της. Και αυτό, επιπλέον, σε ένα πλαίσιο που είναι εντελώς απαράδεκτο: απειλώντας την Ελλάδα με πόλεμο εάν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

Τονίζω ότι η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία προβλέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού δικαίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επικυρώσει αυτήν τη Σύμβαση. Εξ ου και η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση για την Ένωση στο σύνολό της.

Ως εκ τούτου, κατέστη σαφές ότι πρέπει να υπάρξει αντίδραση στην Τουρκία. Και αυτό θα συζητηθεί στο Συμβούλιο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ αυτήν την εβδομάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ