Οι τούρκοι έπνιξαν τους μετανάστες στη Λέσβο! Στυγνή δολοφονία δυο γυναικών!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πνίγηκαν δύο γυναίκες που δεν πρόλαβε να διασώσει το Λιμενικό Σώμα. Συγκλονίζει η περιγραφή της επίσημης ανακοίνωσης του λιμενικού σώματος!

Σκληρή απάντηση στην προπαγάνδα της Τουρκίας ως προς την επιχείρηση διάσωση σκάφους που μετέφερε 34 πρόσφυγες και μετανάστες, έδωσε το Λιμενικό Σώμα με αφορμή ανακοίνωση και οπτικοακουστικό υλικό που έδωσε στη δημοσιότητα η τουρκική ακτοφυλακή.

Αντί να διασώσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες όταν αυτοί κάλεσαν σε βοήθεια αναχωρώντας από τα τουρκικά παράλια, οι Τούρκοι έδιωξαν το σκάφος προς τα διεθνή ύδατα, με αποτέλεσμα να βουλιάξει και να βρουν τραγικό θάνατο δύο γυναίκες.

Το ελληνικό Λιμενικό Σώμα ξεκίνησε έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση των ναυαγών τα ξημερώματα της 2ας Δεκεμβρίου στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά της νήσου Λέσβου.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν δύο περιπολικά σκάφη, δύο ελικόπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων, ένα σκάφος και ένα αεροσκάφος της ευρωπαϊκής δύναμης FRONTEX και ιδιώτες εθελοντές.

Κατάφεραν να σώσουν τους 32 μετανάστες από την ημιβυθισμένη λέμβο στα παγωμένα νερά του Αιγαίου λέμβο, κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Όμως δεν πρόλαβαν να σώσουν δύο γυναίκες που ανασύρθηκαν νεκρές.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος

Με αφορμή το περιστατικό και τις αιτιάσεις της Τουρκίας, η ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Λιμενικού Σώματος εξέδωσε ανακοίνωση σήμερα, Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, στην οποία καταγγέλλονται οι εγκληματικές ευθύνες της τουρκικής ακτοφυλακής.

Η ανακοίνωση του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής αναφέρει:

“Η απώλεια ζωής των δύο γυναικών προκαλεί θλίψη και έρχεται να προστεθεί ως κρίκος σε μία αλυσίδα από παρόμοια περιστατικά που έχουν λάβει χώρα στο ανατολικό Αιγαίο από το 2015 ως και σήμερα.

Όλα αυτά τα περιστατικά όμως έχουν ένα κοινό σημείο αναφοράς: Την ανεξέλεγκτη δράση των εγκληματικών δικτύων στην Τουρκία, μια δράση η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα, κάτω από την ανοχή και την ενθάρρυνση της Τουρκικής Ακτοφυλακής, λαμβάνει τεράστιες και κυρίως τραγικές διαστάσεις.

Το γεγονός όμως ότι η Τουρκική Ακτοφυλακή εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση συνοδευόμενη από οπτικοακουστικό υλικό, προσπαθώντας ξεκάθαρα να επιρρίψει ευθύνη στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και τον Frontex για ολιγωρία που είχε ως αποτέλεσμα την τραγική κατάληξη των δύο μεταναστών ξεπερνά – την γνωστή σε εμάς εδώ και χρόνια – προκλητικότητα της Τουρκικής  Ακτοφυλακής.

Το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. έχει πλήρη επίγνωση της επικρατούσας κατάστασης στο θαλάσσιο χώρο του Ανατολικού Αιγαίου, η οποία πλέον αποτελεί ξεκάθαρα προϊόν εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού φαινομένου από την τουρκική πλευρά.

Επίσης, γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια τη στάση της Τουρκικής Ακτοφυλακής στο συγκεκριμένο συμβάν, (όπως και στο σύνολο άλλωστε σχεδόν όλων των ανάλογων συμβάντων), από την ώρα εκκίνησης της λέμβου από το Αϊβαλί μέχρι και την κατάληξή της περί το 1,5 ναυτικό μίλι εντός ελληνικών χωρικών υδάτων”.

Οι Τούρκοι αρνήθηκαν να διασώσουν τους μετανάστες από λέμβο που βυθιζόταν!

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζονται οι ευθύνες της τουρκικής ακτοφυλακής στο συγκεκριμένο περιστατικό που στοίχισε τη ζωή σε δύο γυναίκες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η Τουρκική Ακτοφυλακή:

Αρνήθηκε να διασώσει τους επιβαίνοντες της λέμβου παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις τους από την πρώτη στιγμή εκκίνησης της λέμβου από τις ακτές.
Συνόδεψε και πίεσε τον χειριστή της λέμβου να συνεχίσει τον πλου, ενώ καθ’ όλη την διάρκεια της συνοδείας πλωτό σκάφος της διενεργούσε επικίνδυνους ελιγμούς, γεγονός που συνέβαλε στην εισροή υδάτων και εν τέλει στην ημιβύθισή της (λέμβου) στο σημείο εντοπισμού.
Για την υπόθεση έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες ελληνικές δικαστικές αρχές για περαιτέρω διερεύνηση.

Η απάντηση του Λιμενικού Σώματος στην τουρκική προπαγάνδα

Απαντώντας στην επίσημη ανακοίνωση της τουρκικής ακτοφυλακής για την υπόθεση, η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος αναφέρει:

“Στην επίσημη ανακοίνωσή της η Τουρκική Ακτοφυλακή παραλείπει για προφανείς λόγους, να δώσει στοιχεία για την ακταιωρό και το πλήρωμά της που συμμετείχε σε όλα τα παραπάνω που βίωσαν και κατέθεσαν οι διασωθέντες.

Αντίθετα, επιλεκτικά παραδίδει βίντεο από άλλο σκάφος της που εμφανίστηκε στην περιοχή όταν ήδη από πλευράς Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. είχε ξεκινήσει η επιχείρηση διάσωσης.

Η προκλητική στάση της Τουρκικής Ακτοφυλακής έχει εμφανιστεί και σε αρκετά ακόμα περιστατικά κατά το παρελθόν, κατά τα οποία λόγω της ψυχραιμίας των πληρωμάτων του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., αλλά και των κοινοτικών συναδέλφων δεν θρηνήσαμε θύματα.

Το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ως οφείλει, καθιστά και πάλι κοινωνούς της τουρκικής προκλητικότητας, τους αρμόδιους Διεθνείς και Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς προς τους οποίους και υπογραμμίζει την σοβαρότητα της κατάστασης.

Το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., σε συνεργασία με τους εθνικούς φορείς και τον Frontex, θα συνεχίσουν να επιχειρούν και να επιτηρούν με τον ίδιο τρόπο δείχνοντας πλήρη σεβασμό στις διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα εγκληματικά δίκτυα θα παύσουν να δρουν ανεξέλεγκτα επιδιώκοντας μια επανάληψη του εφιαλτικού 2015.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος επίτευξης του αντικειμενικού σκοπού των επιχειρήσεων που δεν είναι άλλος από την προστασία και επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την ασφάλεια και προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα”.

Καταλήγοντας η ηγεσία του ΛΣ καλεί για άλλη μια φορά την Τουρκική Ακτοφυλακή να πράξει το αυτονόητο:

“Να σέβεται τις Διεθνείς Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο. Να εφαρμόσει τις συμφωνίες ΕΕ – Τουρκίας για το μεταναστευτικό ζήτημα. Και να σώζει τους ανθρώπους που κινδυνεύουν στην θάλασσα, καταπολεμώντας ταυτόχρονα τα εγκληματικά δίκτυα που δρουν στην Τουρκία”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ