Έρχονται αυξήσεις ρεύματος σε πελάτες μικρών παρόχων!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενεργοποιούνται ρήτρες που συνδέουν τα τιμολόγια με την τιμή στην οποία οι εταιρίες αγοράζουν την ηλεκτρική ενέργεια στη χονδρική.

«Στο γόνατο», όπως και τόσα άλλα μέτρα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σχεδιάστηκε το νέο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ενέργειας, γνωστό ως Target Model, με αποτέλεσμα νοικοκυριά και επιχειρήσεις να απειλούνται πλέον με ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος που μπορεί να φτάσουν και το 20%!

Η ανησυχία επικεντρώνεται στους πελάτες των μικρότερων προμηθευτών, καθώς ήδη κάποιοι εκ των ισχυρών, όπως η Protergia του Ομίλου MYTILINEOS, έχουν ανακοινώσει «πάγωμα» τιμών για ολόκληρο το 2021.

Την ίδια στιγμή, όμως, πελάτες άλλων εταιριών βλέπουν να ενεργοποιούνται οι ρήτρες που συνδέουν τα τιμολόγια με την τιμή στην οποία αγοράζουν την ηλεκτρική ενέργεια στη χονδρική (την οριακή τιμή συστήματος – ΟΤΣ). Έτσι, οι τιμές φουσκώνουν, ενώ πολλοί μικρότεροι προμηθευτές, που δεν διαθέτουν παραγωγή υποστηρίζουν πως απειλείται η βιωσιμότητά τους.

Επιπλέον, πληθαίνουν οι καταγγελίες πως από αυτή την κατάσταση μεγάλος κερδισμένος είναι η ΔΕΗ, η οποία κερδοσκοπεί, καθώς επωφελείται από τον τρόπο που λειτουργεί το Target Model.

Η εκτίναξη των τιμών χονδρικής στο ηλεκτρικό ρεύμα έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στο ΥΠΕΝ, με την ηγεσία του να υποστηρίζει την τελευταίες ημέρες πως θα υπάρξουν παρεμβάσεις. Ο κ. Χατζηδάκης ζήτησε την παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και τις προηγούμενες ημέρες είχε τηλεδιασκέψεις με παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Είχε προηγηθεί παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου, στο οποίο έχουν φτάσει επιστολές και διαμαρτυρίες από «παίκτες» της ενεργειακής αγοράς που θεωρούν πως θίγονται από τον τρόπο που λειτουργεί το Target Model.

Αν και η ηγεσία του υπουργείου επιχειρεί να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, στελέχη της ενεργειακής αγοράς υποστηρίζουν πως όλα συμβαίνουν επειδή το σχέδιο για το νέο μοντέλο υπήρξε πρόχειρο και επιρρεπές σε «μαγειρέματα». Το τραγικό είναι πως η έναρξη του Target Model είχε αναβληθεί αρκετές φορές, υποτίθεται για να γίνει καλύτερη προετοιμασία! Αυτή την «προετοιμασία» ετοιμάζονται να πληρώσουν πανάκριβα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αν δεν υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ