Προς Βατερλώ η Σύνοδος Κορυφής

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη, αναμένεται για ακόμη μία φορά να αποδείξει πως είναι κατώτερη των περιστάσεων, αλλά και των όποιων προσδοκιών έχει η Ελλάδα από αυτή.

Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι θα υπερισχύσει η πλευρά του Βερολίνου και της Μέρκελ, όσον αφορά τη συμπεριφορά της Ένωσης απέναντι στην Τουρκία και στην προκλητική και επιθετική στάση της, που δεν θέλει να επιβληθούν κυρώσεις. Και δυστυχώς, η Κυβέρνηση χαμηλώνει τον πήχη που η ίδια είχε βάλει ψηλά.

Ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή του συνέντευξη στον Alpha απέκλεισε το βέτο, αν οι εταίροι μας ακολουθήσουν πάλι την ίδια παρελκυστική τακτική στην καταδίκη και επί της ουσίας για τον προκλητικό Ερντογάν.

Τα συμπεράσματα από το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε., αυτό το ενδεχόμενο φωτογραφίζουν. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έθεσε ακόμη και το θέμα του casus belli από πλευράς της Τουρκίας, στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια περιγραφή ή μία λίστα κυρώσεων, η οποία θα εγκριθεί από τους ηγέτες της Ε.Ε. στη σύνοδο.

Αναλυτικά η δήλωση του Έλληνα ΥΠΕΞ:

«Στο Συμβούλιο σήμερα έγινε μία εκτεταμένη συζήτηση αναφορικά με την τουρκική παραβατικότητα και διαπιστώθηκε από όλους τους Υπουργούς Εξωτερικών ότι η Τουρκία δεν αντελήφθη το θετικό μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου.

Αντίθετα, συνέχισε την παραβατική συμπεριφορά της. Και μάλιστα, σε ένα πλαίσιο το οποίο είναι παντελώς απαράδεκτο: την απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας, αν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.

Σημειώνω ότι η UNCLOS, η Σύμβαση που προβλέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, είναι τμήμα του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Την έχει επικυρώσει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της Ένωσης.

Από εκεί και πέρα, λοιπόν, κατέστη σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση απέναντι στην Τουρκία. Και αυτό είναι το οποίο θα συζητηθεί στο Συμβούλιο των Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων αυτή την εβδομάδα.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ