Σκληρή κριτική: Η επιτροπή δεν έχει όλα τα στοιχεία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Θα έρθει η ώρα της διερεύνησης των εγκληματικών ευθυνών» διεμήνυσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας για όσες πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησης προκάλεσαν την ανεξέλεγκτη επέλαση του κορονοϊού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ιδιαίτερη μνεία στις αποκαλύψεις της «δημοκρατίας», σημειώνοντας: «Η επιτροπή των ειδικών που συμβουλεύει την κυβέρνηση ενδεχομένως να καλείται να αποφασίζει χωρίς να έχει πλήρη εικόνα για τα στοιχεία της εξέλιξης της πανδημίας». Οπως εξήγησε, δεν αναφέρεται μόνο στην «περιβόητη αποκάλυψη για διπλή πλατφόρμα καταγραφής, που κι εδώ είναι ερώτημα για ποιον λόγο να υπάρξει και ιδιωτική πλατφόρμα, όταν υπάρχει η δημόσια», αλλά και στο γεγονός ότι «το 70% των κρουσμάτων καταγράφεται περίπου στο 30% του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή στη βόρεια Ελλάδα».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διερωτήθηκε αν «ήταν αυτό το στοιχείο εν γνώσει της επιτροπής κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της πανδημίας τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, πριν φτάσουμε εδώ». «Αν δεν υπήρχε ενημέρωση της επιτροπής για τα κρούσματα ανά περιφέρεια και ανά νομό, τότε τους ζητούσαμε να πάρουν αποφάσεις χωρίς να έχουν πλήρη εικόνα» πρόσθεσε, επικαλούμενος το αρνητικό παράδειγμα της Δράμας και της Κοζάνης, όπου οι φορείς, κατά την επίσκεψή του, τον ενημέρωσαν πως «έβλεπαν ότι υπήρχαν κρούσματα, αλλά η περιοχή ήταν πράσινη, γιατί δεν γίνονταν μαζικά τεστ, δεν πήγαιναν κλιμάκια για έλεγχο σε μεγάλους εργασιακούς χώρους».

Οπως παρατήρησε, «αυτό μας δείχνει ότι το ζήτημα της διαφάνειας των στοιχείων είναι πολύ κρίσιμο για τη διαχείριση της πανδημίας και υπολείπεται ο ΕΟΔΥ σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια και την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων». Στο ίδιο μήκος κύματος, τόνισε ότι ο ΕΟΔΥ δεν δίνει εικόνα για τα κρούσματα που υπάρχουν, π.χ., σε κλειστές δομές και μέσα στα νοσοκομεία.

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για «εφησυχασμό κυρίως από αυτούς που διαχειρίστηκαν με επικοινωνιακό τρόπο και χωρίς σχέδιο, με ερασιτεχνισμό αλλά και ιδεοληψία» την πορεία της πανδημίας, καταγγέλλοντας ότι «είναι λάθος να μην ενισχύεις το ΕΣΥ, να επιμένεις να μη συνταγογραφείς τα τεστ και σε πολιτικές που προτάσσουν τα κέρδη των ιδιωτών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ