Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, 2022

Όλη η Ευρώπη εγείρει βέτο μήπως ήλθε η σειρά της Ελλάδος;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με μαύρα δολάρια έκλεισαν τα ματιά εκλεκτών πολιτικών οι Αζέροι…

Αυτός είναι ο λόγος που δεν βλέπουν τα εγκλήματα...

Θα απαντήσουν Κεραμέως – Θεοδωρικάκος για το φιάσκο με την εστία που αφέθηκε στο έλεος του ΟΝΝΕΔίτη;

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:Έχουν...

Χαμογελαστός ο Μητσοτάκης σφίγγει το χέρι του διεφθαρμένου δολοφόνου Αλίεφ

Λίγες εβδομάδες αφότου τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν βίασαν, βασάνισαν,...

Συγκινητικός Κυριάκος, κάνει πράξη το επενδυτικό πρόγραμμα του πατέρα του

Η αναγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την μεγάλη επένδυση...

Οι ανώτατοι δικαστές βάζουν τέλος στους υπόγειους χειρισμούς της Τσατάνη

Η εισαγγελέας εφαρμόζει εδώ και καιρό μία μεθοδική, επίμονη...

ΣΥΡΙΖΑ: Ήρθε ψευδομάρτυρας στην Εξεταστική!

Για «μέρα ντροπής για το Ελληνικό Κοινοβούλιο και την...

Ανδρουλάκης στην Εξεταστική: Εγώ είμαι εδώ! Δεν κρύβομαι! Ο Μητσοτάκης, που είναι;

Με επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και κατηγορίες ότι ήθελε...

Εξεταστική για τις υποκλοπές: Σφοδρή επίθεση Ανδρουλάκη σε Μητσοτάκη

Με επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και κατηγορίες ότι ήθελε...

Αυγέρη: Είστε Κοντολέων της Υγείας κύριε Πλεύρη

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Υγείας...

Καθώς βαδίζουμε προς την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όλα δείχνουν ότι αν εν τέλει επιβληθούν στην Τουρκία κυρώσεις, θα είναι προσχηματικές και ασύμμετρα ελαφρές σε σχέση με την συμπεριφορά της.

Συμπεριφορά που πέρα από την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, συνιστά και περιφρόνηση της διεθνούς νομιμότητος. Θα θέσουμε λοιπόν ευθέως το ερώτημα: Μήπως ήλθε η ώρα να ασκήσει και η Ελλάδα το δικαίωμά της για βέτο, προκειμένου να υποχρεώσει τους Ευρωπαίους εταίρους να δουν το ζήτημα με την δέουσα σοβαρότητα;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια ένωση 27 κρατών με διαφορετικές προτεραιότητες εθνικής πολιτικής και διαφορετικά έως και αντικρουόμενα εθνικά συμφέροντα. Είναι ουτοπικό να πιστεύουμε ότι μπορεί ποτέ αυτά να συγκερασθούν σε ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική. Πόσο μάλλον να επιτευχθεί η πολιτική ένωση, την οποίαν ονειρεύονται κάποιοι ρομαντικοί.

Το βέτο είναι μια ασφαλιστική δικλείδα, η οποία ετέθη από τις προσωπικότητες που ίδρυσαν την ΕΟΚ και εν συνεχεία την ΕΕ, ακριβώς για να υπάρχουν όρια. Για να μην μπορεί ποτέ να επιβληθεί μια «ενιαία» πολιτική βλαπτική έστω για ένα εκ των κρατών μελών που την απαρτίζουν. Κάτι που αφορά πρωτίστως τα μικρότερα κράτη μέλη.

Ίσως οι Γερμανοί να τον έχουν ξεχάσει αλλά ο Κόνραντ Αντενάουερ ήταν ένας από τους πρωτεργάτες εκείνης της πολιτικής. Αλήθεια όμως, μπορεί κάποιος από τους σημερινούς Γερμανούς πολιτικούς να συγκριθεί με το ανάστημα εκείνου, του πρώτου μεταπολεμικού Καγκελαρίου της ελεύθερης Γερμανίας;

Επί του προκειμένου Πολωνία και Ουγγαρία να απειλούν με βέτο θεωρώντας ότι το Ταμείο Ανάκαμψης, που σημειωτέων αποτελεί μια σανίδα σωτηρίας για όλη την ΕΕ, θίγει τα συμφέροντά τους καθώς η εκταμίευση των κονδυλίων συνδέεται με το κράτος δικαίου, για το οποίο αμφότερες είναι υπόλογες στην ΕΕ. Η Πολωνία μάλιστα κατά το παρελθόν, υπό την απειλή βέτο, διαμόρφωσε την κοινή ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική την οποία «κατάπιαμε αμάσητη» αποδεχόμενοι τις καταστροφικές συνέπειές της στην ελληνική γεωργία. Θα μπορούσαμε και εμείς να συμβάλλουμε στην διαμόρφωση αυτής της πολιτικής, αν απειλούσαμε με βέτο για να υποστηρίξουμε τους παραγωγούς μας. Δεν το πράξαμε.

Η δε Βουλγαρία επιμένει σε βέτο για την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων μη αποδεχομένη την «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα. Σε αντίθεση με εμάς, η Σόφια δεν θέλει πλέον να ιδιοποιηθεί το όνομα της Μακεδονίας -όπως επεχείρησε στις αρχές του περασμένου αιώνα- αλλά επιμένει πως οι κάτοικοι των Σκοπίων είναι κατά βάσιν βουλγαρικής καταγωγής. Κάτι που υποστηρίζεται άλλωστε από το γλωσσικό ιδίωμα που μιλούν.

Εμείς από την άλλη πλευρά, υπογράψαμε εκείνη την Συμφωνία των Πρεσπών, που αναγνωρίζει στους Σκοπιανούς δικαιώματα σε πολιτισμικά στοιχεία που δεν τους ανήκουν και παρακολουθούμε απαθείς τις συνεχείς παραβιάσεις που διαπράττουν. Μια καταγγελία της συμφωνίας με ταυτόχρονο βέτο της ενταξιακής τους πορείας θα ήταν η ενδεδειγμένη στάση. Δεν το πράττουμε, επιδεικνύοντας για μιαν ακόμη φορά απαράδεκτη ατολμία. Την συμπεριφορά δηλαδή η οποία οδηγεί τα έθνη στην διεθνή απαξίωση και χλεύη.

Τι δηλαδή θα πρέπει να ανεχθούμε ακόμη για να προτάξουμε την ενδεδειγμένη αποφασιστική στάση στο πλαίσιο της οποίας η άσκηση του βέτο είναι απαραίτητη; Θα πρέπει να φθάσουν οι Τούρκοι στο Σούνιο;

Όταν το Oruc Reis βγήκε για έρευνες ακούσαμε όλοι τον Πρωθυπουργό να διακηρύσσει ότι η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα συμπαγές ευρωπαϊκό μέτωπο. Αν δεν το έχει αντιληφθεί, οι εταίροι μας, με την κωλυσιεργία και την άρνηση να συναινέσουν σε ουσιαστικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας ήδη τον έχουν εκθέσει, για να μην χρησιμοποιήσουμε πιο οξεία έκφραση.

Στο σημείο αυτό θα έπρεπε ήδη να έχει κατανοήσει ότι η άσκηση βέτο σε διάφορα ευρωπαϊκά ζητήματα (αυτά που καίνε τους άλλους) είναι ο μοναδικός πλέον τρόπος για να επιτύχουμε αποφάσεις που δεν θα θίγουν τα εθνικά μας συμφέροντα. Περισσότερο όμως από αυτό, είναι η μόνη στάση που διασώζει την αξιοπρέπεια. Και της χώρας και του Πρωθυπουργού της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σαλος με την ερώτηση για το δεκαχίλιαρο στο Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος του Γρηγόρη...

Απαντώντας σε μια ερώτηση για το δεκαχίλιαρο ο παιχτης κατάφερε και τις 10.000 ευρω. Η ερώτηση ήταν ποιος απεικονιζόταν στο δεκαχίλιαρο.

Τελος εποχής: Έσβησε η χρυσή φωνή της νιότης μας – Πεθανε ο Σταματης Κόκοτας

Υπήρξε ένας απο τους μεγαλύτερους τραγουδιστές της χώρας μας....

Χαμός με την απάντηση του Αλέξη Τσιπρα στην Μαρια Αναστασοπούλου οταν του ειπε: Δεν ακούμε...

Συνεντευξη του Αλέξη Τσιπρα στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδακη...

Την φρίκη έζησε 38χρονη: Την είχε αλυσοδεμένη και την βίαζε για μέρες

Τον απόλυτο εφιάλτη ζούσε μια 38χρονη γυναίκα για πέντε...

Τα πλαστικά χείλη της επίορκης αστυνομικού και η κατάντια της πατρίδας

Άλλο ένα συγκλονιστικό άρθρο από τον Μανώλη Κοττάκη στην...

Σάλος με το κράξιμο του twitter στο love island του Σκαι – Ένα τσούρμο ψώνια,...

Μαύρα χάλια με το που άρχισε το νεο παιχνίδι του Σκαι που έρχεται να αποδειξει πως πάντα υπάρχουν και χειρότερα στην Ελληνική Τηλεοραση.