21/06/2021

Μπράβο στους ευρωβουλευτές! Επιστολή – κόλαφος κατά Γερμανίας και Ισπανίας για τον εξοπλισμό της Τουρκίας

Κοινή πρωτοβουλία από 53 Γερμανούς και Έλληνες Ευρωβουλευτές, οι οποίοι ζητούν με επιστολή τους στην Άγκελα Μέρκελ να ανασταλεί η παράδοση των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία. Μια δεύτερη επιστολή από εκπροσώπους της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς της Ελλάδας και της Κύπρου, εστάλη στην Ισπανία.

«Πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη με την Ελλάδα και να διασφαλίσουμε ότι τα όπλα δεν θα στραφούν εναντίον μιας χώρας της ΕΕ! Το Συμβούλιο της ΕΕ θα συνεδριάσει αύριο: 53 ευρωβουλευτές ζητούν από τη γερμανική κυβέρνηση να αναστείλει αμέσως την παράδοση υποβρυχίων στην Τουρκία», ανέφερε η Ευρωβουλευτής των Πρασίνων Χάννα Νόιμαν, η οποία μαζί με τη Μαρία Σπυράκη ηγήθηκαν της πρωτοβουλίας.

nb keimeno epistoli evrovouleftes

«Οι πρόσφατες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας για αποθέματα φυσικού αερίου έχει οδηγήσει σε κλιμάκωση την έντονη διαμάχη μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας για τα δικαιώματα στη θάλασσα στην Ανατολική Μεσόγειο θάλασσα. Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για τις απειλές της Τουρκίας για στρατιωτική δράση εναντίον κρατών μελών της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο και εκφράζουμε φόβους ότι η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει υποβρύχια που έχουν κατασκευαστεί στη Γερμανία σε αυτή την διαμάχη. Γι’ αυτό καλούμε την γερμανική κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να ανασταλεί η εξαγωγή στην Τουρκία υποβρυχίων αλλά και διάφορων ανταλλακτικών τους που παράγονται στην Γερμανία από την ThyssenKrupp και συναρμολογούνται στην Τουρκία», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σχετική επιστολή.

Οι 53 Ευρωβουλευτές, Έλληνες (17) και Γερμανοί (36), που υπέγραψαν την κοινή πρωτοβουλία είναι:

nb keimeno epistoli evrovouleftes1

Η επιστολή στην Ισπανία για το τουρκικό αεροπλανοφόρο

Ευρωβουλευτές εκπρόσωποι της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς της Ελλάδας και της Κύπρου έστειλαν επιστολή στον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ και στον αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης Πάμπλο Ιγκλέσιας, ζητώντας τους να «παγώσουν» τη συνεργασία ισπανικών εταιρειών με την Τουρκία για τη ναυπήγηση του πρώτου τουρκικού αεροπλανοφόρου «Anadolu».

Σύμφωνα με την επιστολή και όπως αναφέρει ο ΣΚΑΙ, «η ναυπήγηση του αεροπλανοφόρου, ξεκίνησε πολύ πριν το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι PODEMOS σχηματίσουν κυβέρνηση. Ωστόσο, επειδή τα τελευταία χρόνια η πολιτική του Ερντογάν έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο έγινε πιο επιθετική, επιβάλλεται να εφαρμοστεί εμπάργκο όπλων από την Ισπανία στην Τουρκία, μέχρι ο Ερντογάν και η κυβέρνηση της Τουρκίας υιοθετήσουν πολιτική καλής γειτονίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, στη βάση Ευρωπαϊκών αρχών και κανόνων».

Την επιστολή συνυπογράφουν οι: Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Επικεφαλής της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ανδρουλάκης, Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Λευτέρης Χριστοφόρου, Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Παπαδάκης, Επικεφαλής της Ευρωομάδας της ΕΔΕΚ, Γεώργιος Κύρτσος, Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ