Πλήρης κυβερνητική ανικανότητα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχουν περάσει τρεις μήνες από τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ιανός» (18 και 19 Σεπτεμβρίου 2020) και η Ελλάδα ακόμα να κάνει αίτηση στο ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για την αποζημίωση των πληγέντων!

Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή Εμμανουήλ Φράγκου Φραγκούλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή!

«Μέχρι στιγμής η Επιτροπή δεν έχει λάβει αίτηση από την Ελλάδα για την παροχή βοήθειας από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ) για τις ζημίες που προκλήθηκαν από τον κυκλώνα Ιανός. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί εντός 12 εβδομάδων από την επέλευση της καταστροφής», αναφέρει στην απάντησή της η Ελίσα Φερέιρα, Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Ελληνικής Λύσης:

«Τεράστιες καταστροφές σε δημόσια και ιδιωτική περιουσία προκάλεσε σε περιοχές της Ελλάδας, όπως η Ζάκυνθος, η Λευκάδα, η Κεφαλονιά, η Φθιώτιδα και η Καρδίτσα, η κακοκαιρία «Ιανός». Σε περιοχές της Θεσσαλίας εγκλωβίστηκαν κάτοικοι ολόκληρων χωριών, οδικά δίκτυα έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες, χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες αχρηστεύτηκαν, ενώ από την κακοκαιρία τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ενόψει των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Ποια ευρωπαϊκά κονδύλια βρισκόταν στη διάθεση της Ελλάδας την περίοδο 2014-2020 για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και για μέτρα πρόληψης κινδύνων και φυσικών καταστροφών και πόσα εξ αυτών πράγματι απορροφήθηκαν από την Ελλάδα για σχετικές δράσεις;
  2. Βρίσκονται στη διάθεση της Ελλάδας για άμεση απορρόφηση ευρωπαϊκά κονδύλια για έργα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, καθώς και για αποζημίωση πληγέντων; Αν ναι, σε τι ποσοστό έχουν πράγματι απορροφηθεί;
  3. Ζήτησε η Ελληνική κυβέρνηση να ενεργοποιηθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. για φυσικές καταστροφές για την αποκατάσταση των ζημιωθέντων από τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ιανός» στην Ελλάδα;»

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

nb keimeno apantisi ianos ee

ΔΗΜΟΦΙΛΗ