Ανελέητές διώξεις στην ορθοδοξία με πρόσχημα την πανδημία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ώρα που σε όλη την Ευρώπη οι εκκλησίες παραμένουν ανοικτές, μόνο στην Ελλάδα υφίσταται τέτοιος διωγμός.

Τη δικαιολογημένη οργή των πιστών, αλλά και αρκετών ιερωμένων, προκάλεσε η απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν οι ιεροί ναοί μόνο ανήμερα τα Χριστούγεννα και τα Φώτα, ενώ περιμένουν με αγωνία την αντίδραση της Εκκλησίας.

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει την αντιλαϊκή συμπεριφορά που είχε επιδείξει στην προηγούμενη μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας, το Πάσχα, καθώς αποφάσισε να ανοίξει τα κομμωτήρια για να εξασφαλίσει τον… καλλωπισμό των πολιτών -ασχέτως αν δεν επιτρέπεται να βγουν από το σπίτι-, αλλά δεν ανοίγει τις εκκλησίες για να μπορεί κάποιος να εισέλθει να ανάψει ένα κερί και να προσευχηθεί, ώστε να αντέξει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.

«Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία ως και εννέα ατόμων σε όλες τις εκκλησίες και ως 25 ατόμων στους μητροπολιτικούς ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας» ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, προσθέτοντας ότι την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Ιδιαίτερη αίσθηση και ακόμη πιο έντονες αντιδράσεις, ακόμη και από τον πολιτικό κόσμο, προκάλεσε η διευκρίνιση ότι κατά τον εορτασμό των Θεοφανίων δεν θα τελεστεί ο Αγιασμός των Υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο, ώστε να αποφευχθούν οι συγκεντρώσεις.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος θα συνεδριάσει -μέσω τηλεδιάσκεψης- την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου και κεντρικό θέμα συζήτησης θα είναι σίγουρα οι εν λόγω αποφάσεις της Πολιτείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχιερείς δέχονται ισχυρές πιέσεις από τους πιστούς, ώστε να ζητήσουν από την κυβέρνηση να επιτρέψει να ανοίξουν οι εκκλησίες καθ’ όλη τη διάρκεια του εορταστικού δωδεκαημέρου. Η ιστορία, βέβαια, έχει δείξει ότι η Πολιτεία αδιαφορεί για τη θέση και την άποψη της Εκκλησίας.

Να θυμίσουμε ότι με κάθε ευκαιρία το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Εκκλησία της Ελλάδος έχουν κάνει σαφές ότι το ζήτημα της θείας κοινωνίας είναι αδιαπραγμάτευτο. Άλλωστε, είναι πάγια θέση της Εκκλησίας να μη συζητά για το ζήτημα της θείας μετάληψης και να μην επιτρέπει κανένα ίχνος αμφισβήτησης ή διακωμώδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ