Click away: Αντιδράσεις από λοιμωξιολόγους, καλύτερα να ανοίγαμε τα μαγαζιά!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρεμιέρα σήμερα Κυριακή για τα καταστήματα που θέλουν να λειτουργήσουν με την μέθοδο click away, ενώ ανοιχτά θα είναι και τα σουπερμάρκετ. Η συγκεκριμένη μέθοδος λειτουργίας καταστημάτων λιανικής που αφορά όλα τα καταστήματα εκτός από αυτά που βρίσκονται εντός εμπορικών κέντρων, είναι απολύτως αμφιλεγόμενη. Εκτός από τους επιχειρηματίες και τους καταναλωτές, αντιδρούν σφόδρα και οι λοιμωξιολόγοι.

Τι είναι το click away

Η μέθοδος αγοράς με προπαραγγελία του προϊόντος, μπορεί να περιγραφεί πολύ απλά ως ηλεκτρονική αγορά, μόνο που ο πελάτης θα κάνει το ρόλο του courier. Δηλαδή τα πάντα γίνονται ηλεκτρονικά, η επιλογή του προϊόντος, η αγορά με πληρωμή είτε στο ηλεκτρονικό κατάστημα του καταστήματος είτε κατά την παραλαβή. Ακόμα κι αν ο πελάτης επιλέξει να το παραλάβει και να πληρώσει στο κατάστημα, πάλι η πληρωμή θα γίνει με πιστωτική κάρτα υποχρεωτικά. Απαγορεύεται δηλαδή η συμμετοχή με μετρητά.

Οργή των επαγγελματιών του λιανεμπορίου για το click away – Ανοίξτε τα καταστήματα πριν πεθάνουμε από την πείνα

Για την αγορά ο πελάτης θα μετακινείται πάλι με SMS στο 13033 και τον κωδικό 2. Θα πρέπει όμως να έχει επάνω του την απόδειξη της αγοράς ή της παραγγελίας – εάν πρόκειται να πληρώσει στο κατάστημα – μαζί με όλα τα χαρακτηριστικά του καταστήματος. Δηλαδή την διεύθυνση του καταστήματος, το ΑΦΜ αλλά κυρίως και την ώρα παραλαβής που του έχει ορίσει το κατάστημα. Σε περίπτωση λοιπόν ελέγχου από την αστυνομία, οι αρχές θα συγκρίνουν την ώρα εξόδου του πελάτη, την περιοχή που θα κινείται, με την ώρα του ραντεβού που του έχει καθορίσει το κατάστημα.

Να σημειωθεί ότι επιτρέπεται η αγορά από οποιοδήποτε κατάστημα εντός της περιφέρειας. Δηλαδή εάν κάποιος κατοικεί στον Χολαργό, μπορεί να πάει ακόμα και στην Γλυφάδα για να κάνει την αγορά, αρκεί φυσικά να ταιριάζουν οι ώρες και η διαδρομή την οποία ακολουθεί.

Μεγάλες αντιδράσεις από τους λοιμωξιολόγους

Σε αυτή την καινοτομία που αποφάσισε κυβέρνηση υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις από τους λοιμωξιολόγους. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας τόνισε ότι κάθε άνοιγμα ακόμη και μικρό επιφέρει αύξηση στη διασπορά του ιού που θα φανεί μέσα σε 15 ημέρες. Σημείωσε μάλιστα πως εάν παρατηρηθούν εικόνες συνωστισμού, τότε το click away θα καταργηθεί άμεσα!

Ο καθηγητής Γενετικής Ιατρικής Σχολής πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης είπε χαρακτηριστικά μιλώντας σε κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας: «Με προβληματίζει το click away. Οι Έλληνες το πάνε στα όρια. Φοβάμαι μεγάλους συνωστισμούς με το click away και φοβάμαι ότι αυτή η λύση που σκοπός είναι να μην μπει ο κόσμος σε καταστήματα, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα από ό,τι αν ανοίγαμε κανονικά τα μαγαζιά, και οι καταναλωτές μπορούσαν να τα επισκεφθούν με ραντεβού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ