Επιστολή 9 επιστημόνων του Μάρτιου 2020 για φονικό δεύτερο κύμα καίει τον Μητσοτάκη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιστολή 9 επιστημόνων του Μάρτιου 2020 για φονικό δεύτερο κύμα

Επιστολή εννέα επιστημόνων από τον περασμένο Μάρτιο που εξηγεί το φονικό χτύπημα του δεύτερου κύματος

Παρά το γεγονός πως η επιστολή υπογράφεται στα μέσα του περασμένου Μαρτίου, αυτή ήρθε σήμερα στη δημοσιότητα, έπειτα από τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Βαρδάκη στη Βουλή, με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, να αναρτά σχετικά στα κοινωνικά δίκτυα. Σημειώνεται πως όπως προκύπτει, η ιστοσελίδα της «Νέας Κρήτης» και ο δημοσιογράφος Γιώργος Σαχίνης, δημοσίευσαν την επιστολή από τις 9 Νοεμβρίου με αποκαλυπτικό δημοσίευμα, το οποίο δυστυχώς δεν έλαβε τις διαστάσεις που του έπρεπαν.

Με βαριές υπογραφές, μεταξύ των οποίων του καθηγητή Δερμιτζάκη με την ιδιότητα του Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, του καθηγητή Γρηγορίου ως Προέδρου ΔΣ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, του καθηγητή Θάνου ως Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), του καθηγητή Ταβερναράκη ως Προέδρου ΔΕ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και πέντε ακόμα διακεκριμένων καθηγητών, ανοιχτή επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Ακόμα και με τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα, είναι σημαντικό να ξεκινήσουν τα τεστ άμεσα και να είμαστε έτοιμοι όταν χαλαρώσουν τα μέτρα να πραγματοποιούμε “επιθετικό” εργαστηριακό έλεγχο ώστε να συνεχιστεί συστηματικά η παρακολούθηση της εξέλιξης της επιδημίας, καθώς δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση τους επόμενους μηνες» υπογράμμιζαν, μεταξύ άλλων, στην ανοιχτή επιστολή τους εννέα διακεκριμένοι επιστήμονες και διευθυντικά στελέχη σημαντικών επιστημονικών φορέων τον περασμένο Μάρτιο, με αποδέκτες όλα τα αρμόδια κυβερνητικά και επιστημονικά στελέχη.

Συγκεκριμένα, εννέα επιστήμονες με κοινή επιστολή τους από τις 16 Μαρτίου του 2020, κατά το ξέσπασμα δηλαδή του πρώτου κύματος και κατά την επιβολή του πρώτου lockdown στη χώρα μας, εννέα επιστήμονες ζητούσαν από την κυβέρνηση την κατάρτιση σχεδίου «για επιθετικό και εκτεταμένο εργαστηριακό έλεγχο για Sars-Cov-2 στην Ελλάδα». Στους υπογράφοντες την επιστολή συναντά κανείς τα εξής ονόματα:

  1. του καθηγητή Εμμανουήλ Δερμιτζάκη, της Ιατρικής Σχολή Πανεπιστημίου της Γενεύης και Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας,
  2. της καθηγήτριας Παγώνας Λάγιου, Διευθύντριας Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολή του ΕΚΠΑ,
  3. του καθηγητή Βασίλη Γοργούλη, του τμήματος Ιστολογίας και Παθολογίας του ΕΚΠΑ,
  4. του δρ. Βασίλη Γρηγορίου, Προέδρου ΔΣ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών,
  5. του καθηγητή Δημήτρη Θάνου, Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ),
  6. του καθηγητή Γιώργου Κόλλια, Προέδρου του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ»,
  7. του καθηγητή Νεκτάριου Ταβερναράκη, Προέδρου ΔΣ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ),
  8. του καθηγητή Κωνσταντίνου Σταματόπουλου, Διευθυντή του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΑΒ) ΕΚΕΤΑ
  9. και του καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη, του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του ΕΚΠΑ

Στην επιστολή τους, οι καθηγητές υπογραμμίζουν πως υπάρχει ανάγκη να αποφασιστεί ένα «επιθετικό μοντέλο» για τεστ για τον κορονοϊό, «όχι μόνο για το κομμάτι της διάγνωσης αλλά και για το κομμάτι της “ανάγνωσης” του πληθυσμού, θα δώσει τη δυνατότητα τόσο να εντοπιστούν εν δυνάμει πυρήνες όσο και να γίνει γενικότερα καλύτερη μοντελοποίηση της δυναμικής του ιού και να ληφθούν μέτρα με υψηλότερη ανάλυση και αποτελεσματικότητα με βάση την ακριβέστερη αποτύπωση της πραγματικής διασποράς».

Οι καθηγητές επικαλούνταν τα ευεργετικά αποτελέσματα των εκτεταμένων ελέγχων σε χώρας όπως της Νότιας Κορέας και της Σιγκαπούρης, υπογραμμίζοντας πως μία τέτοια απόφαση, εκτός από την άμεση θετική επίπτωση στη δημόσια υγεία, «η διαθεσιμότητα σχετικών δεδομένων θα βάλει την Ελλάδα σε μοναδική θέση διεθνώς για να προσφέρει μεγάλο όγκο γνώσης αλλά και επιρροής στη μακροπρόθεσμη διαχείριση του ιού και στην έρευνα».

Η επιστολή λύνει πλήθος αποριών για την διαχείριση της πανδημίας που ακολούθησε, και οδήγησε στους χιλιάδες νεκρούς των ημερών μας καθώς και την κατάσταση «εκτός ελέγχου» που διαπιστώνεται στη διασπορά και την επιδημιολογική επιτήρηση, καθώς από τα μέσα Μαρτίου, οι επιστήμονες ειδοποιούσαν πως «ήδη υπάρχουν και φαίνεται ότι θα ενταθούν τα προβλήματα διαθεσιμότητας αντιδραστηρίων για τις πιο εξελιγμένες μεθόδους εξέτασης (διαγνωστικά kits) και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί ώστε να μη μείνει η Ελλάδα χωρίς δυνατότητα εξέτασης ασθενών για τον ιό».

Οι καθηγητές πρότειναν τότε την κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων διαγνωστικών υποδομών της χώρας, τόσο σε ακαδημαϊκό και ερευνητικό επίπεδο, όσο και με νοσοκομειακά εργαστήρια, ώστε να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες για τεστ, αλλά και για να δοθεί η δυνατότητα χιλιάδων τεστ καθημερινά, ώστε «να αντιμετωπιστεί καλύτερα η επιδημία και να λαμβάνονται πιο αποτελεσματικά μέτρα στο σωστό χρόνο». Οι ίδιο έθεταν ως στόχους, τη συμβολή στην κάλυψη άμεσων αναγκών για εξέταση με βάση το υπάρχον σχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο αριθμός των ασθενών αυξάνει εκθετικά, την εντατική παρακολούθηση θετικών στα τεστ ατόμων ώστε να γίνεται γρήγορα απομόνωση των ίδιων και των ατόμων του άμεσου περιβάλλοντός τους, καθώς και την ανάγκη screening στον πληθυσμό, με συγκεκριμένο σχέδιο για να κατανοήσουμε τη δυναμική και να προβλέψουμε γενικευμένες ή εστιασμένες εξάρσεις.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην επιστολή, «προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη πραγματοποιηθεί συνεννόηση με τους επικεφαλής των περισσότερων κεντρων που συνυπογράφουν το συγκεκριμένο κείμενο και με μέλη της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας (καθ. Τσιόδρας, καθ Λάγιου, καθ Μαγιορκίνης). Προκαταρτική συζήτηση έχει πραγματοποιηθεί και με τον ΕΟΔΥ (κος Σαπουνάς) όσον αφορά στην εντατική παρακολούθηση ατόμων θετικών στα test».

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή:

[scribd id=488084952 key=key-2L3ELboTx4NqGrQn8xHP mode=scroll]

ThePressProject.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ