Προδοσία κατά της Ελλάδας στην Σύνοδο Κορυφής

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αφαιρέθηκε από τα συμπεράσματα αναφορά σε διάλογο μόνο για την ΑΟΖ – Αποσυνέδεσε τις κυρώσεις  από τα ερευνητικά σκάφη – Κυρώσεις μόνο για γεωτρύπανα!

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΣ του σαββατοκύριακου έφερε στο προσκήνιο πολλά,  σημαντικά και ενδιαφέροντα  θέματα. Όπως για παράδειγμα ο διορισμός του τέως Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ , της ΔΗΜΑΡ και του Ποταμιού εσχάτως και πολιτευτού της ΝΔ  Γρηγόρη Ψαριανού σε θέση συμβούλου του αντιπροέδρου της κυβερνήσεως Παναγιώτη Πικραμμένου.

Απο πλευράς ιστορίας, η  εξέλιξις είναι  ειρωνική: Ο κύριος Πικραμμένος με γνωστή οικογενειακή ιστορία κατά την περίοδο της κατοχής διόρισε σύμβουλό του τον ανηψιό του καπετάν Νικηφόρου του ΕΛΑΣ.  Του πρωτοπαλλήκαρου του Βελουχιώτη ο οποίος μετείχε στα Δεκεμβριανά, συνέλαβε τον συνταγματάρχη  Ψαρρό και μετά τον Εμφύλιο αυτομόλησε στο Μπούλκες. Πολιτικά, επίσης, είναι  εξοργιστικό γιατί ο κύριος Ψαριανός ο οποίος   στο παρελθόν χαρακτήρισε «καθίκια» κάποτε τα θύματα της 17 Νοέμβρη  -άρα και τον Παύλο Μπακογιάννη- διορίζεται σύμβουλος σε… κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ω!

Ωστόσο θεωρούμε ότι αυτό δεν είναι το μείζον θέμα σήμερα. Αυτό και τα λοιπά θέματα της επικαιρότητος σκεπάζονται   από ένα υπέρτερο θέμα, το οποίο αναδεικνύουμε  αφού προηγουμένως  αποκτήσαμε πολύ καθαρή εικόνα για το τι συνέβη στην Σύνοδο Κορυφής: Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον με την Τουρκία. Ο διορισμός Ψαριανού, το επεισόδιο με την παραίτηση γνωστής χρονογράφου  από καθημερινή εφημερίδα λόγω λογοκρισίας, οι αντιπαραθέσεις για τα εμβόλια και τα φάρμακα είναι θέματα προς αξιολόγηση από τους πολίτες  αναμφισβήτητα αλλά το μείζον για εμάς στην «Εστία» είναι να μην ευρίσκονται οι Έλληνες στο σκοτάδι για όσα θα έλθουν εντός του 2021 στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Γεγονότα  τα οποία  επηρεάζουν  και το ζήτημα της οικονομίας αλλά και τις προσωπικές προοπτικές του καθενός. Η σιωπή εν προκειμένω δεν είναι λύσις. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν.

Η  ανάλυσις του κειμένου των συμπερασμάτων οδηγεί λοιπόν σε δύο διαπιστώσεις . Ότι πρώτον οι κυρώσεις του Μαρτίου αν αποφασισθούν αποσυνδέονται από την παράνομη δραστηριότητα του ερευνητικού Ορούτς Ρέις. Με την διατύπωση που επελέγη για την  Ανατολική Μεσόγειο  οι κυρώσεις  αφορούν γεωτρύπανα και αν επεκταθούν στην περίπτωση μας πάλι γεωτρύπανα θα αφορούν, όχι ερευνητικά σκάφη.  Αναφέρουν συγκεκριμένα τα συμπεράσματα δημιουργώντας προηγούμενο:

«Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην υπεράσπιση των συμφερόντων της και των συμφερόντων των κρατών μελών της, καθώς και στην προάσπιση της περιφερειακής σταθερότητας. Εν προκειμένω, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε το Συμβούλιο να εγκρίνει πρόσθετες καταχωρίσεις βάσει της απόφασής του της 11ης Νοεμβρίου 2019 σχετικά με περιοριστικά μέτρα λόγω των παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Περισσότερο σαφές δεν θα μπορούσε να είναι. «Γεωτρήσεων», όχι «ερευνών». Οι πρόσθετες «καταχωρίσεις» -αποφεύγεται εντελώς  η λέξις «κυρώσεις»- αφορούν παράνομες γεωτρήσεις.  Και το πραγματικό ερώτημα που τίθεται έως τον προσεχή Μάρτιο είναι αν ο Πρόεδρος Ερντογάν θα αναμένει την συνεννόηση με τις ΗΠΑ και όντως θα αποκλιμακώσει ή θα εκμεταλλευθεί το παράθυρο  που του  άνοιξε  η ΕΕ και θα συνεχίσει να ερευνά μέσα στα 12 μίλια αυτή την φορά είτε νοτίως της Κρήτης είτε μεταξύ Κρήτης-Ρόδου-Καρπάθου. Εάν δηλαδή το ερευνητικό θα συνεχίσει τον πλου παρά την τροχιοδρόμηση εξελίξεων για την έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Ως προς  αυτόν, μάλιστα, τον διάλογο, τα συμπεράσματα είναι εξ ίσου απογοητευτικά. Από το  κείμενο της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου διεγράφησαν οι όροι « ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα» που θα ήταν τα αντικείμενα του διαλόγου μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας σύμφωνα με τα συμπεράσματα της προηγουμένης Συνόδου του Οκτωβρίου.

Όπως ήλθαν τα πράγματα επιδίωξις της κυβερνήσεως πρέπει να είναι αυτό που πρότεινε ο καθηγητής Βαληνάκης σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ χθες: Κανένας διάλογος δεν πρέπει να αρχίσει πριν την Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου. Αφού η Ένωσις επεφυλάχθη   να οριοθετήσει  τότε την σχέση της με την Άγκυρα, γιατί να βιάζεται η Ελλάς; Έχει κανέναν λόγο; Θεωρητικώς  έχουμε μια τελευταία ευκαιρία να αναποδογυρίσουμε το τραπέζι. Ας την αξιοποιήσουμε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ