Ο Στρατός θα διανείμει το εμβόλιο του κορωνοϊού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο στρατός θα αναλάβει τόσο την φύλαξη όσο και την διανομή των εκατομμυρίων εμβολίων που αναμένεται να παραλάβει η χώρα στις αρχές του έτους.

Για τον λόγο αυτό στην τελευταία σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία προσεκλήθη και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος προκειμένου να εξετασθούν ενδελεχώς οι λεπτομέρειες του τεράστιου αυτού εγχειρήματος.

Αναμένεται C-130 και οχήματα του Στρατού να μεταφέρουν έως την τελευταία γωνία της χώρας τις παρτίδες των εμβολίων, ενώ στις στρατιωτικές αποθήκες θα γίνει η φύλαξις αυτών, αφού πρόκειται για μια διαδικασία χρονοβόρα και πρωτόγνωρη όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλες τις χώρες. Το ίδιο πρόκειται να συμβεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Καθώς πλησιάζουμε χρονικά στην απόφαση της ΕΕ για παραλαβή εμβολίων, πληθαίνουν οι κίνδυνοι από επιθέσεις παρανόμων κυκλωμάτων. Η Interpol προειδοποίησε τις ευρωπαϊκές χώρες ότι διαπιστώνεται έντονη κινητικότητα τέτοιων κυκλωμάτων που θέλουν να γεμίσουν την αγορά με ψευδεπίγραφα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Όπως ανεκοίνωσε ο ΕΟΦ, ήδη σε κάποιες χώρες κατεγράφησαν τα πρώτα κρούσματα (τόσο διαδικτυακά όσο και σε φυσικό επίπεδο), καθώς κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την ανάγκη των πολιτών να προμηθευτούν νωρίτερα εμβόλια και άλλα σχετιζόμενα φάρμακα , επηρεαζόμενοι από εξαιρετικές προσφορές και παραπλανητικές διαφημίσεις. Ο ΕΟΦ καλεί άπαντες σε επαγρύπνηση για να αντιμετωπισθεί κάθε δελεαστική προσφορά ή πληροφορία προκύψει σχετικώς με το εμβόλιο εκτός της νομίμου εφοδιαστικής αλυσίδος του πλαισίου του εθνικού σχεδιασμού. «Η προσπάθεια προσέλκυσης ιδιωτών και επιχειρήσεων αναμένεται να ενταθεί όσο διαρκεί η πανδημία, και ειδικά τώρα που επίκειται η έγκριση των πρώτων εμβολίων για την COVID-19 και η έναρξη των εμβολιασμών», σημειώνει ο ΕΟΦ.

Αυτό που καθιστά σαφές η Κυβέρνησις είναι ότι οι πολίτες δεν θα έχουν δικαίωμα να επιλέξουν πιο εμβόλιο θα τους χορηγηθεί. Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης είπε ότι θα ισχύσει ότι και με το εμβόλιο της γρίππης. Μέχρι στιγμής είναι γνωστό ότι θα υπάρξουν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την χώρα και ήδη τα νοσοκομεία είναι σε εγρήγορση ώστε να ανταπεξέλθουν στις έκτακτες συνθήκες, μόλις «ανάψει το πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες. Από την στιγμή που ένα σκεύασμα έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας, σημαίνει ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις και οι παραδόσεις από τις εταιρίες θα γίνουν ταυτοχρόνως με την χορήγηση αδείας από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ, τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν ελλείψεις. Προσέθεσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν να κάνουν έως και δύο εκατομμύρια εμβόλια τον μήνα και επανέλαβε ότι κανένας εμβολιασμός δεν θα γίνει από τα φαρμακεία, αλλά θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού σε αυτά. Ήδη πάντως οι υγειονομικές Αρχές προετοιμάζονται για τυχόν τρίτο κύμα κορωνοϊού, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα μειώνονται. «Χρειάζεται προσοχή, δεν πρέπει να χαλαρώσουμε ώστε να μην έχουμε τρίτο κύμα την περίοδο των Εορτών», είπε ο υφυπουργός. Χθες εξ άλλου για μια ακόμη ημέρα τα κρούσματα ήταν κάτω των 700 και οι νεκροί 62. Επίσης μειώθηκαν, έστω και λίγο, οι διασωληνομένοι που είναι πλέον 558.

Μιλώντας χθες στην Βουλή ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κάλεσε την αντιπολίτευση να είναι προσεκτική όταν αναφέρεται στην πανδημία και στο ζήτημα του εμβολιασμού. Επεσήμανε ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, όμως είναι αδήριτη ανάγκη καθώς «το εμβόλιο είναι ο μόνος δρόμος για να πάμε σε μια μερική κανονικότητα και στην συνέχεια να πάρουμε τις ζωές μας πίσω».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ