Κίνημα υπέρ της Ελληνικότητας με σημαία την γλώσσα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ξενολαγνεία κορυφαίων Υπουργών -κάποιοι εκ των οποίων έχουν και ΙΕΚ εκμάθησης της ελληνικής γραμματείας- δημοσιογράφων τηλεοπτικών σταθμών, συγγραφέων διανοουμένων της λεγόμενης ελίτ, με αφορμή την πανδημία, εξοργίζει τόσο την κοινή γνώμη ώστε με αφορμή την γενικευμένη χρήση ξένων λέξεων δημιουργεί κίνημα υπέρ της ελληνικότητας.

Με επίκεντρο την γλώσσα. Ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης, ο οποίος έκανε πρώτος την αρχή με οργίλες αναρτήσεις του στο διαδίκτυο εναντίον όλων όσοι υποτάχθηκαν στην ξενοκρατία των όρων και των εννοιών, από χθες απέκτησε ως σύμμαχο του την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, η οποία με ανακοίνωση της ξιφουλκεί κατά της γλωσσικής απατρίας.

Η απόπειρα διακωμώδησης της πρωτοβουλίας του από ένα πλήθος αναλυτών και λοιπών άλλων σε διατεταγμένη υπηρεσία, όχι απλώς δεν έκαμψε το φρόνημα του αλλά τον οδήγησε να «βγει» στην αντεπίθεση.

Ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών χαρακτηρίζει γλωσσική πρόκληση λέξεις όπως Black Friday, click away, delivery, lockdown και rapid test όπως και η χριστουγεννιάτικη ευχή που δίδουν πολλά καταστήματα, Merry Christmas. Με καυστικό ύφος απευθύνεται στον γελοιογράφο των «Νέων» Κώστα Μητρόπουλο, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να έχει δίκιο να φοβάται ότι μπορεί να του επιφέρει λιποθυμία «η εκτόξευση αγγλιστί της συγκεκριμένης ευχής αντί του ‘’Καλά Χριστούγεννα’’».

«Η φωνή έγκριτων φιλολόγων τής ΠΕΦ (Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων) που ανήκουν στην μαχομένη εκπαίδευση βαρύνει πολύ περισσότερο από την δική μου φωνή, πολλώ μάλλον που ακούγεται δημόσια, όχι τώρα μόνο αλλά όταν ανακύπτουν σοβαρά θέματα (όπως η διδασκαλία τής γλώσσας και τής ιστορίας στην Εκπαίδευση κ.ά.) και χρειάζονται έγκυρη και γενναία παρέμβαση. Η βαρύνουσα αυτή παρέμβαση και η όποιου κύρους δική μου φωνή ας ευαισθητοποιήσουν και ας προβληματίσουν τους Έλληνες που αγαπούν και σέβονται την γλώσσα μας, αυτό το μεγάλο κεφάλαιο και προνόμιο τού πολιτισμού μας», αναφέρει ο διακεκριμένος γλωσσολόγος.

Η Ένωση Φιλολόγων κρούει τον κώδωνα κινδύνου για την άκριτη υιοθέτηση αμετάφραστων ξενικών όρων σε ποικίλες εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής, με συνέπεια να νοθεύεται το γλωσσικό αίσθημα και βαθμιαία να μετατρέπεται η γλώσσα της καθημερινότητας σε ένα υβριδικό, αγγλοελληνικό ιδίωμα.

Η Ένωση φέρνει ως παράδειγμα λέξεις που χρησιμοποιούνται ευρέως από τα λαϊκά στρώματα όπως οι ποδοσφαιρικές «Super League», αντί «Πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής Κατηγορίας», Football League, αντί «Πρωτάθλημα Β΄ Εθνικής Κατηγορίας» κ.ο.κ. Το ίδιο συμβαίνει στον χώρο της πολιτικής, όπου τα «hot spots» τείνουν σχεδόν ολοσχερώς να αντικαταστήσουν τα «κέντρα φιλοξενίας», το «debate» την «τηλεμαχία», το «win win» το «αμοιβαίο όφελος» κ.λπ.

«Τέλος, στον χώρο της υγείας, που λόγω της πανδημίας κατέχει τα πρωτεία –πρόσκαιρα ας ελπίσουμε- στην καθημερινή ενημέρωση, τα lockdown και τα rapid tests υιοθετούνται άκριτα και επιπόλαια από τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, χωρίς να καταβάλλεται μια ελάχιστη έστω προσπάθεια για μεταγλώττιση των συγκεκριμένων όρων. Επιτακτική λοιπόν θεωρούμε την ανάγκη για δημιουργία ενός επίσημου επιτελικού οργάνου, στελεχωμένου από πνευματικούς ανθρώπους που αποδεδειγμένα γνωρίζουν και μεριμνούν για την γλωσσική και πολιτισμική μας παράδοση, οι οποίοι θα είναι σε θέση να δίνουν ανά πάσα στιγμή λύση στα προβλήματα που θέτει επί τάπητος η ανάγκη χρήσης νεολογισμών σε κάθε τομέα της καθημερινής δραστηριότητας. Οι ίδιοι άνθρωποι μπορούν να αναλάβουν και το έργο της σταδιακής αποκατάστασης των όρων που σήμερα έχουν αντικατασταθεί από ξενικούς», επισημαίνουν οι φιλόλογοι.

Προειδοποιούν ότι αρκεί ένας και μόνο άνθρωπος, στην κατάλληλη θέση και με την σχετική εξουσία να καθορίζει την κοινή γλωσσική χρήση των πολλών. Για τον λόγο αυτό η Ένωση θεωρεί επιβεβλημένη την κατοχύρωση στο νέο Σύνταγμα της προστασίας της ελληνικής γλώσσας «με την ίδια στοργική μέριμνα η οποία προβλέπεται για την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας του τόπου, ώστε να γίνει συνείδηση πως η ελληνική γλώσσα συνιστά πολύτιμο πνευματικό κεφάλαιο το οποίο αφορά στην πεμπτουσία της ιδιοσυστασίας μας και παράλληλα αποτελεί πολιτισμικό μέγεθος οικουμενικής εμβέλειας, λόγω του τεράστιου ιστορικού της βάθους και της αχανούς γραμματειακής της παράδοσης».

Τέλος, απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους πνευματικούς ανθρώπους της πατρίδας, αλλά και όλους τους πολίτες της χώρας να υπερασπισθούν την ελληνική γλώσσα, την ποιότητα, την αισθητική και το ιστορικό της βάθος, έχοντας πάντα κατά νου το σολωμικό αίτημα, τόσο επίκαιρο με τον επικείμενο εορτασμό της εθνικής επετείου: «Μήγαρις έχω άλλο στο νου μου πάρεξ ελευθερία και γλώσσα;».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ