Ερντογάν σε Μέρκελ: Κλειδί για τη θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας είναι η επικαιροποίηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ είχε το βράδυ της Παρασκευής ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το μεταναστευτικό, αλλά και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ως μοχλό για την αναθέρμανση των σχέσεων με την ΕΕ χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την τηλεδιασκεψη που είχε με την ‘Ανγκελα Μέρκελ, της είπε ότι το κλειδί για την θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας είναι η επικαιροποίηση της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου για το μεταναστευτικό. Ο Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα και στην Μέρκελ. Είπε πάλι ότι “η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, η οποία τις αποφεύγει με διάφορα προσχήματα” και συνέχισε λέγοντας ότι η Τουρκία εξακολουθεί να επιδεικύει απικοδομητική στάση και καλή θέληση στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι το Ορούτς Ρείς δεν έχει μεταβεί ξανά στην περιοχή γι αυτόν τον λόγο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την καγκελάριο για τις εποικοδομητικές της προσπάθειες και την συμβολή της για τις σχέσεις Τουρκίας ΕΕ. Επίσης στην ανακοίνωση της προεδρίας τονίζεται ότι η ‘Αγκυρα επιθυμεί να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις με την ΕΕ.

“Παράθυρο ευκαιρίας” βλέπει ο Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε επίθεση και στους ηγέτες που τέθηκαν υπέρ των κυρώσεων, επισημαίνοντας ότι η στάση τους δύναται να βλάψει το παράθυρο που έχει ανοίξει για αμοιβαίο συμφέρον, με την αναφορά στην θετική ατζέντα.

Η Άγκυρα- μετά και από τις κυρώσεις των ΗΠΑ- λέει ότι επιθυμεί μια επαναπροσέγγιση με την ΕΕ, αλλά ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πως θα επιτευχθεί αυτό. Καθώς, όσο κι αν διαφαίνεται παράθυρο επικοινωνίας, η διαδικασία θα πρέπει να περάσει μέσα από τον εποικοδομητικό διάλογο για την Ανατολική Μεσόγειο. Χωρίς όμως ακόμη να υπάρχει- τουλάχιστον γνωστός και αποδεκτός από τις δύο πλευρές- οδικός χάρτης ενός ουσιαστικού διαλόγου με την Ελλάδα.  Ανδρέας Ρομπόπουλος, DW

ΔΗΜΟΦΙΛΗ