Ξένος πλέον για το ΚΙΝΑΛ ο Ανδρέας Λοβερδοςι

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεγάλη δυσφορία μεταξύ των «συντρόφων» του προκάλεσε η «Απόπειρα δολοφονίας», ενώ ολοένα πιο φανερό γίνεται το παιχνίδι (με Βενιζέλο, Σαμαρά και Σημίτη) για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ή την προσχώρηση στη Ν.Δ.

Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου

Ένας κλοιός ηθικής απομόνωσης έχει στηθεί αυτήν την εποχή στο Κίνημα Αλλαγής γύρω από τον Ανδρέα Λοβέρδο. Το βιβλίο που εξέδωσε με τον ευφάνταστο τίτλο «Απόπειρα δολοφονίας» για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, την ώρα που η εμπλοκή του στο καραμπινάτο σκάνδαλο της Novartis είναι ακόμα υπό διερεύνηση, προκαλεί μεγάλη δυσφορία στις τάξεις των συντρόφων του.

Τον τόνο της έντονης αποδοκιμασίας, που φτάνει στα όρια της δημόσιας αποκήρυξης, έδωσε πριν από λίγες ημέρες η πρόεδρος του Κινήματος Φώφη Γεννηματά με συνέντευξή της στην κρατική τηλεόραση. Η κυρία Γεννηματά επιφύλαξε ένα μεγαλοπρεπές άδειασμα στον φιλόδοξο βουλευτή, λέγοντας απερίφραστα: «Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο. Είναι όμως αυτονόητο ότι κάθε συγγραφέας -και ο συγκεκριμένος- αναλαμβάνει την ευθύνη γι’ αυτά που γράφει. Η δική μου προτεραιότητα είναι τα πολύ σοβαρά προβλήματα των ανθρώπων αυτή την εποχή, όπως φαίνεται με τη δουλειά μας και με τις παρεμβάσεις μας καθημερινά».

Είναι βέβαιο ότι στο Κίνημα Αλλαγής όλοι έχουν διαβάσει ή τουλάχιστον έχουν ξεφυλλίσει αυτό το μάλλον ανεπιθύμητο βιβλίο, που εκθέτει με άκομψο τρόπο σε δημόσια θέα το δυσώδες περιβάλλον των πολιτικών παρασκηνίων (είναι ίσως ο μόνος λόγος, για τον οποίο πρέπει να χρωστάμε χάρη στον Ανδρέα Λοβέρδο). Το παράδοξο βέβαια είναι πως, όταν ερωτώνται σχετικά, προτιμούν επίσης όλοι να αλλάζουν θέμα συζήτησης ή να επικαλούνται επείγουσες προτεραιότητες, δείχνοντας με τον τρόπο τους μια βαθιά και ανυπόφορη ενόχληση.

«Δεν θα το διαβάσω»

«Δεν το έχω διαβάσει και ούτε και πρόκειται. Δεν μου αρέσει να διαβάζω τέτοια βιβλία» δηλώνει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» με φανερή αποστροφή, στο όριο της οργής, κορυφαίο κυβερνητικό και κομματικό στέλεχος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και νυν βουλευτής του Κινήματος.

Όλα δείχνουν ότι οι διαθέσεις για τον Ανδρέα Λοβέρδο δεν είναι και οι καλύτερες στη Χαριλάου Τρικούπη αυτήν την εποχή. Αυτό οφείλεται στην παγιωμένη πλέον αίσθηση ότι ο πρώην υπουργός έχει βάλει για τα καλά πλώρη προς τη Ν.Δ., αλλά, όπως λέει κοινοβουλευτικό στέλεχος του Κινήματος, «δεν το κάνει με καθαρούς όρους».

Μάχη για την ηγεσία

Είναι ασφαλώς δικαίωμά του, όπως καθολικά αναγνωρίζεται, να θέσει υποψηφιότητα και να διεκδικήσει την ηγεσία απέναντι στη Φώφη Γεννηματά, στον Νίκο Ανδρουλάκη και τον πάντα μάχιμο Παύλο Γερουλάνο. Όμως ο τρόπος που άνοιξε το θέμα των οργανωτικών διαδικασιών άκαιρα και τη στιγμή που το κόμμα πασχίζει να βρει επιτέλους ένα σημείο ισορροπίας στην αντιπολιτευτική γραμμή του, όπως του καταλογίζουν, άνοιξε έναν νέο ανεπιθύμητο κύκλο εσωστρέφειας.

Προεκτείνοντας τις σκέψεις αυτές, όχι μονάχα οι συνεργάτες της προέδρου Φώφης Γεννηματά αλλά και πολλά στελέχη του Κινήματος παρατηρούν φαινόμενα πολιτικής ταλάντωσης μεταξύ του Ανδρέα Λοβέρδου και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Ο τελευταίος, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, αφού έκανε ό,τι μπορούσε προκειμένου να απαξιωθούν πολιτικά και ιστορικά το ΠΑΣΟΚ και ο ιδρυτής του Ανδρέας Παπανδρέου, παραμένει παρασκηνιακά ενεργός ρίχνοντας τις τελευταίες ζαριές του για την αναδιάταξη της κομματικής γεωγραφίας.

Στο παιχνίδι αυτό πρωταγωνιστικό ρόλο διεκδικεί ο Ανδρέας Λοβέρδος. Αν κερδίσει στις εσωκομματικές κάλπες, θα φροντίσει να ρυμουλκήσει το Κίνημα Αλλαγής στο στρατόπεδο της Ν.Δ. Αν ηττηθεί, θα επινοήσει κάποιους λόγους, που πάντοτε βρίσκονται σε αυτές τις περιπτώσεις, προκειμένου να διασπάσει το κόμμα.

Η παρουσίαση του βιβλίου του, την περασμένη Τρίτη, επικοινωνιακά πήγε… άπατη. Ήταν η τελευταία ημέρα συζήτησης του Προϋπολογισμού στη Βουλή και απολύτως φυσιολογικά το (όποιο…) λαϊκό ενδιαφέρον προσανατολίστηκε στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Πέρασε ως εκ τούτου σε υποδεέστερη μοίρα η κοινή παρουσία στη διαδικτυακή εκδήλωση των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου. Τα «αηδόνια», ο πρώην πρωθυπουργός και ο πρώην «ύπαρχος», όπως αρεσκόταν αυτάρεσκα να αποκαλεί την αφεντιά του, μίλησαν ένθερμα για τον συγγραφέα και το βιβλίο του, ξανασμίγοντας σε μια διόλου πολιτικά αποστειρωμένη κίνηση, που σκοπό είχε να αποστείλει συγκεκριμένα μηνύματα. Το παιχνίδι, όπως άφησαν να υπονοηθεί, είναι ανοιχτό και μάλιστα σε πολλές πλευρές στον χώρο της Κεντροδεξιάς και της (χρεοκοπημένης) Σοσιαλδημοκρατίας.

Ανίερες συμμαχίες για μια ντροπιαστική τροπολογία… Η μεθόδευση για τη νομιμοποίηση της υποκλαπείσας συνομιλίας Παππά – Μιωνή

«Το τι θα κάνει από δω και πέρα ο Λοβέρδος, εξαρτάται από τον ίδιον» σημειώνει στη «δημοκρατία» έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο του ότι η ανοχή της Χαριλάου Τρικούπη στο πρόσωπό του έχει εξαντληθεί. Ομοίως έχει εξαντληθεί η ανοχή πολλών συναδέλφων του, τους οποίους (μεταξύ πολλών άλλων…) φρόντισε να εκθέσει χωρίς λεπτότητα ο πρώην υπουργός.

Οργισμένοι αρκετοί βουλευτές, οι οποίοι αρνούνται ακόμα και να εμφανιστούν σε δημόσιο συγχρωτισμό με δημοσιογράφους για να μη θεωρηθεί ότι «δίνουν» τον Ανδρέα Λοβέρδο, δηλώνουν ότι παγιδεύτηκαν σπεύδοντας να ψηφίσουν μια καθαρά «πολιτικά εξώγαμη και ντροπιαστική» τροπολογία την οποία απερίφραστα και χωρίς αναστολές ο Λοβέρδος ομολογεί στο βιβλίο ότι συνέταξε με τη βοήθεια του νομικού και βουλευτή της Ν.Δ. Θάνου Πλεύρη!

Τι προέβλεπε; Παραχωρούσε τη δυνατότητα στη Δικαιοσύνη, αλλά και στην οιονεί εισαγγελική Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για το καραμπινάτο σκάνδαλο της Novartis να χρησιμοποιεί αποδεικτικά μέσα, τα οποία αποκτήθηκαν με παράνομο τρόπο. Η διάταξη είχε καταργηθεί με την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα το καλοκαίρι του 2019, αλλά, συμπτωματικά (;) επανήλθε τον Νοέμβριο του 2019.

Με την έγκριση της Φώφης Γεννηματά, την οποία ο Λοβέρδος επίσης αφήνει έκθετη, και ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας εμφανίζεται δύσθυμος να «μη θέλει», συντάχθηκε η τροπολογία από τους Λοβέρδο – Πλεύρη την οποία, αγνοώντας το παρασκηνιακό αλισβερίσι, υπερψήφισε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝ.ΑΛ από κοινού με τη Ν.Δ. στη Βουλή. Ποιο ήταν το ζητούμενο; Να κατατεθεί στην επιτροπή η υποκλαπείσα συνομιλία του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά με τον αμφιλεγόμενο Ελληνοϊσραηλινό επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή…

Θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι αρκετό καιρό προτού κατατεθεί και ψηφιστεί η επίμαχη τροπολογία, κάποιοι σε Ν.Δ. – ΚΙΝ.ΑΛ γνώριζαν την ύπαρξη της υποκλαπείσας συνομιλίας και θέλησαν να τη νομιμοποιήσουν, ώστε να τεκμηριώσουν την ύπαρξη σκευωρίας.

Θα μπορούσε επίσης να υποθέσει πολλά για την ανεξήγητη προθυμία (κατά Λοβέρδο) του Γιάννη Πρετεντέρη να τον φέρει αμέσως σε επαφή σε δικηγορικό γραφείο του Κολωνακίου με τον Μιωνή και τον Σταύρο Παπασταύρου (στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Σαμαρά).

Γενικώς θα μπορούσαν να υποτεθούν πολλά. Θα πρόκειται όμως για μια ζοφερή κάθοδο σε σκοτάδια όπου έμαθε να κινείται με άνεση ένας ορισμένος εσμός…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ