Απίστευτες καταγγελίες! Εργοδότες παίρνουν πίσω το δώρο Χριστουγέννων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε απόγνωση είναι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, καθώς ασυνείδητοι εργοδότες εκμεταλλεύονται την παντελή απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών, με τον υπουργό Εργασίας να αρκείται σε διαπιστώσεις.

Μη βρίσκοντας ανταπόκριση από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, χιλιάδες είναι αυτοί που επικοινώνησαν μόνο τα δύο τελευταία 24ωρα με τη ΓΣΕΕ, ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια σωματεία για να καταγγείλουν ότι οι εργοδότες φέτος τους υποχρεώνουν να επιστρέψουν όχι μόνο το δώρο των Χριστουγέννων, αλλά ακόμη και τις κρατικές αποζημιώσεις!

Οσοι εργαζόμενοι επιχείρησαν αυτές τις μέρες να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τη γραμμή καταγγελιών του ΣΕΠΕ διαπίστωσαν ότι αυτό είναι πρακτικά αδύνατο: όσο και να φαίνεται απίστευτο, η Επιθεώρηση Εργασίας δέχεται καταγγελίες μόνο τις εργάσιμες ημέρες και, μάλιστα, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Ετσι πρακτικά η συντριπτική πλειονότητα όσων θέλουν είτε να ενημερωθούν είτε να προβούν σε καταγγελία θα πρέπει να το κάνει την ώρα κατά την οποία εργάζεται!

Κατά την περίοδο των Μνημονίων «εγκαινιάστηκε» μία νέα μέθοδος από ορισμένους εργοδότες: Μετά την καταβολή μέσω τράπεζας των δώρων στους εργαζομένους, τους εξαναγκάζουν να το επιστρέψουν αυτούσιο και, μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις με τη μέθοδο του εκφοβισμού, καθώς τους συνόδευαν σε ΑΤΜ «φουσκωτοί» συνεργάτες της επιχείρησης. Ειδικά μετά το 2018 έγινε μία προσπάθεια ανάσχεσης του φαινομένου και μάλιστα, έπειτα από καταγγελία εργαζομένου στο Ναύπλιο και τη συνεργασία του ΣΕΠΕ και της Αστυνομίας, εργοδότης πιάστηκε με προσημειωμένα χαρτονομίσματα και οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη.

Ομως, η υποβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας μετά τις εκλογές του 2019, όταν καταργήθηκε η Ειδική Γραμματεία από τον υπουργό Γιάννη Βρούτση, αποτέλεσε το έναυσμα για να επανέλθουν ασυνείδητοι εργοδότες σε πρακτικές του παρελθόντος. Φτάσαμε έτσι στις τελευταίες ημέρες, οπότε παρατηρήθηκε ότι όχι μόνο υποχρεώνουν εργαζομένους να επιστρέψουν το δώρο των Χριστουγέννων αλλά ακόμη και τις κρατικές αποζημιώσεις: Τα 534 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και το μέρος του δώρου που καταβλήθηκε σε όσους ήταν σε αναστολή από τα κρατικά ταμεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ