16/09/2021

Παυλόπουλος και Δένδιας αποδόμησαν το τουρκολιβυκό μνημόνιο όταν κάποιοι προσπαθούσαν να εγκλωβίσουν την Ελλάδα στα 6 μίλια

Η πρωτοκόλληση από τον ΟΗΕ του Μνημονίου Ελλάδας-Αιγύπτου και η σκληρή μάχη για το ανυπόστατο του «τουρκολιβυκού μνημονίου». Ορόλος του Προκόπη Παυλόπουλου, του Νίκου Δένδια αλλά και οι ύποπτα άφωνοι και κακόφωνοι μέσα στην κυβέρνηση.

Επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να κρύψει επιμελώς την αλήθεια ως προς τον κορυφαίο ρόλο του τότε ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου για την υπεράσπιση της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής ΑΟΖ και πως σήμερα ακυρώνεται στην πράξη το ανυπόστατο «τουρκολιβυκόμνημόνιο» μέσω της πρωτοκόλλησης από τον ΟΗΕ του Μνημονίου Ελλάδας-Αιγύπτου αποκαλύπτουμε, ακόμη μια φορά, τα γεγονότα:

Ήταν στο τέλος Νοεμβρίου, και συγκεκριμένα στις 28 Νοεμβρίου του 2019, δηλαδή μια μέρα μετά την κατάπτυστη συμφωνία μεταξύ Ερντογάν και Σάρατζ, που ο τότε ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος κατήγγειλε ευθέως το «τουρκολιβυκό μνημόνιο» ως νομικώς ανυπόστατο.  Επέβαλε δε αυτή τη θέση ως ελληνική θέση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια.

Ταυτοχρόνως ο Προκόπης Παυλόπουλος λόγω των προσωπικών του σχέσεων με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πέτυχε τον να αποφευχθεί η άμεση πρωτοκόλληση του «τουρκολιβυκού μνημονίου» στον ΟΗΕ, πείθοντας τον Γκουτέρες, με ατράνταχτα νομικά επιχειρήματα, ότι το «τουρκολιβυκό μνημόνιο» ήταν τυπικά και ουσιαστικά ανυπόστατο.  Δηλαδή είχε συναφθεί με παράτυπο τρόπο και παραβίαζε το Δίκαιο της Θάλασσας αφού «αγνοούσε» μεταξύ άλλων τους γεωγραφικούς όγκους της Ρόδου και της Κρήτης. Να θυμηθούμε ότι μόλις πριν από δύο μήνες πρωτοκολλήθηκε το «τουρκολιβυκό μνημόνιο», δηλαδή χάρη στον Προκόπη Παυλόπουλο καθυστέρησε σχεδόν ένα χρόνο.

Στη συνέχεια χάρη στον Προκόπη Παυλόπουλο η Σύνοδος Κορυφής της 12 Δεκεμβρίου 2019 υιοθέτησε πλήρως την ελληνική θέση ότι το «τουρκολιβυκό μνημόνιο» είναι ανυπόστατο και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Και εδώ το αξιοπερίεργο είναι το εξής: Ο μεν Νίκος Δένδιαςπάντοτε στήριζε αυτή τη θέση στα διάφορα συμβούλια των ΥΠΕΞ της ΕΕ.  Αντιθέτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουδέποτε, αφότου ο Προκόπης Παυλόπουλος έφυγε από την Προεδρία της Δημοκρατίας, αξιοποίησε επαρκώς αυτή τη θέση στα επόμενα Συμβούλια Κορυφής ακόμα και όταν το Ουρτς Ρέιτς άρχισε να κάνει «βόλτες» στην Ελληνική ΑΟΖ από τον Ιούνιο του 2020.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αγρόν αγόραζε» στα Συμβούλια Κορυφής για να μην κακοκαρδίσει την Άγκελα Μέρκελ και για να πάρει ένα ξεροκόμματο στήριξης για την πανδημία, όπως ευθέως αποδέχτηκε πρόσφατα ο «θαλαμηπόλος» υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σήμερα λοιπόν όλα τα «μπουκωμένα» ΜΜΕ «ζητοκραυγάζουν» και για την ακύρωση στην πράξη του «τουρκολιβυκού μνημονίου» και για την μεγάλη καθυστέρηση πρωτοκόλλησής του στον ΟΗΕ.  Φυσικά τσιμουδιά για τον κορυφαίο ρόλο του Προκόπη Παυλόπουλου.  Όσο και αν προσπαθούν, και ιδίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να ξεχαστεί ο ρόλος του Προκόπη Παυλόπουλου δεν θα τα καταφέρουν.  Όχι μόνο ο ρόλος αυτός θα φαίνεται αλλά θα αποδεικνύεται και στην πράξη το τι βλάβη στον Τόπο προκάλεσε η μη ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου.  Μη ανανέωση που τώρα αποδεικνύεται πως την προκάλεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και γιατί δεν μπορούσε να ανεχτεί την προσωπικότητα του Προκόπη Παυλόπουλου αλλά και γιατί ήξερε ότι ο τελευταίος δεν θα ανεχόταν, ούτε στιγμή, τις αδιανόητες υποχωρήσεις απέναντι στην Τουρκία ελέω Μέρκελ, που πιστά υπηρετεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ