Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Οι Τουρκοι στρατολογούν Έλληνες δικηγόρους για να αποκτούν πρόσβαση σε δικαστικά έγγραφα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ΜΙΤ αλωνίζει στην Ελλάδα, το Βερολίνο πιέζει για διάλογο

Μεταναστευτικό, γκιουλενιστές, εμπρησμοί δασών και εσχάτως παρακολούθηση κινήσεων στο Καστελόριζο: Η δράση των τουρκικών πρακτόρων μαίνεται ανεξέλεγκτη

Μυστικά έγγραφα απέδειξαν την ύπαρξη ενός ολόκληρου συστήματος καταγραφής πληροφοριών από διπλωμάτες και κατασκόπους της Αγκυρας

D456DF99 48E6 4235 A356 61CCC986B023Ο 54χρονος μάγειρας του πλοίου της γραμμής Ρόδος – Καστελόριζο και ο 35χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου Ρόδου μάζευαν στοιχεία για τις κινήσεις των ελληνικών δυνάμεων στο Καστελόριζο

Η αποκάλυψη του κυκλώματος κατασκοπίας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με τη σύλληψη του γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και του συνεργού του, οι οποίοι μάζευαν στοιχεία για τις κινήσεις των ελληνικών δυνάμεων στο Καστελόριζο, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου των δραστηριοτήτων της ΜΙΤ, που τα τελευταία χρόνια έχει γιγαντωθεί και έχει επεκτείνει το πεδίο δράσης της στην υπηρεσία των σχεδίων του Ταγίπ Ερντογάν.

Ηταν πριν από έναν χρόνο, τον Ιανουάριο του 2020, όταν εγκαινιάστηκε από τον Ταγίπ Ερντογάν το νέο κτίριο της τουρκικής MIT (Millî İstihbarat Teşkilatı, Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών), σε μια έκταση μεγαλύτερη των 500 στρεμμάτων, γνωστό και ως «Kale», δηλαδή Φρούριο. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα, το κόστος του έφτασε τα 140.000.000 δολάρια, κυρίως λόγω των συνεχώς αυξανόμενων αρμοδιοτήτων της MIT αλλά και των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας που απαιτούντο. Πρόκειται για το «πετράδι» στο στέμμα των τουρκικών υπηρεσιών, που τα τελευταία χρόνια είδαν τα κονδύλια που τις αφορούν να πολλαπλασιάζονται.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για τα περασμένα έτη τα χρήματα που πήγαν απευθείας στην ΜΙΤ από το τουρκικό κράτος (παρότι η τουρκική μυστική υπηρεσία μπορούσε να αντλήσει χρήματα και από τους λογαριασμούς της Εθνικής Αμυνας) ήταν δεκαπλάσια από τον προϋπολογισμό της ΕΥΠ. Υποκλοπές, ανάλυση δορυφορικών λήψεων, χρήση drones, στρατολόγηση και χρήση κατασκόπων, απαγωγές από ξένα κράτη είναι μόνο ένα μέρος των δραστηριοτήτων της MIT, που λαμβάνουν χώρα τόσο εντός όσο και εκτός Τουρκίας. Με αιχμή του δόρατος φυσικά όλα τα πρώην εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ειδικά όσα εξ αυτών έχουν ακόμη πληθυσμούς μουσουλμάνων.

Από το 2011, όταν ο ίδιος ο Τούρκος πρώην πρωθυπουργός ομολόγησε ότι ήταν Τούρκοι πράκτορες αυτοί που έβαζαν φωτιές στα ελληνικά δάση, μέχρι και την κατασκοπευτική δράση του μάγειρα του πλοίου που μετέφερε στοιχεία για τις ελληνικές δυνάμεις στο Καστελόριζο, οι δράσεις των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα είναι πολυεπίπεδες. Σε αυτές έχουν χρησιμοποιηθεί από… συνταξιούχους Γερμανούς πολίτες, που φωτογράφιζαν ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, μέχρι παρακολουθήσεις Κούρδων και Τούρκων αντικαθεστωτικών.

Ενώ όμως οι υποθέσεις τα προηγούμενα χρόνια αποκαλύπτονταν με αργό ρυθμό, πλέον η διαμάχη μεταξύ γκιουλενιστών (με προσβάσεις σε ευαίσθητα έγγραφα) και ερντογανικών αποκαλύπτει ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό δραστηριοτήτων των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Τον Απρίλιο του 2020 το γκιουλενικής τάσης Nordic Monitor αποκάλυψε ότι Τούρκοι πράκτορες είχαν ως αποστολή να βρεθούν σε Κέντρα Υποδοχής μεταναστών. Ο σκοπός τους εκεί, σύμφωνα με τις συγκεκριμένες αποκαλύψεις, ήταν να βρεθούν στοιχεία και λεπτομέρειες για φυγάδες από την Τουρκία, που καταδιώκονταν από τον Ερντογάν.

Ομως είναι γνωστό σε όλο το πλαίσιο των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας μας ότι υπήρχε και έτερος σκοπός, ο οποίος δεν ήταν άλλος από την άσκηση επιρροής σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος μεταναστευτικών πληθυσμών. Οχι μόνον για να υπάρχει η ανατροφοδότηση των ροών (άλλωστε σε αυτό υπήρχαν και οι «συνεργάτες» από τις ΜΚΟ) αλλά και για να υπάρχει μια δεξαμενή πληθυσμών από την οποία τα επόμενα χρόνια οι Τούρκοι θα μπορούν να στρατολογούν.

Οι συντονισμένες εξεγέρσεις συγκεκριμένων μεταναστευτικών πληθυσμών, οι συγχρονισμένοι εμπρησμοί και η εφαρμογή «στρατιωτικού τύπου» σχεδίων από μετανάστες αποδίδονται από κομμάτι της κοινότητας πληροφοριών στην τουρκική επιστασία. Βέβαια η ΜΙΤ δεν έμεινε μόνον στα hot spots, αλλά είχε έντονη παρουσία και στα αστικά κέντρα της χώρας.

Μυστικά έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν τον Αύγουστο του 2020 απέδειξαν την ύπαρξη ενός ολόκληρου συστήματος καταγραφής πληροφοριών και επιτήρησης Τούρκων στην Ελλάδα, στο οποίο συμμετείχαν τόσο η ΜΙΤ όσο και η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα. Κομβικός στην κατάρτιση τέτοιων δικτύων είναι και ο ρόλος των προξενείων της Τουρκίας σε περιοχές με πληθυσμούς μουσουλμάνων. Ειδικά στη Θράκη έχουν δημιουργηθεί και συστήματα «αστυνόμευσης» των Ελλήνων πολιτών της περιοχής, που ως σκοπό έχουν να επιβάλουν την εκπροσώπηση της τουρκικής ατζέντας ως ατζέντα της κοινότητας των μουσουλμάνων. Κάτι το οποίο έχει επανειλημμένα καταγγελθεί από τοπικούς παράγοντες.

Στρατολόγηση δικηγόρων από το προξενείο Θράκης

Εντονος προβληματισμός υπήρχε και από την υπόθεση στρατολόγησης, εκ μέρους της ΜΙΤ, διψήφιου αριθμού δικηγόρων, οι οποίοι έχοντας πρόσβαση σε δικαστικά έγγραφα μπορούσαν να δίνουν πληροφορίες στην τουρκική πλευρά για «στόχους» που είχαν καταφέρει να περάσουν τα σύνορα της χώρας μας. Στρατολόγηση που από κάποιους αποδίδεται στο συγκεκριμένο προξενείο.

Πρόκειται για μια υπόθεση που ξεκινά με αποκαλύψεις ήδη από το 2017, δείχνει όμως το εύρος των μεθόδων που χρησιμοποιούν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Παρότι διακαής πόθος του Ερντογάν παραμένει η «ανάκτηση» των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στη χώρα μας μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος εναντίον του, υπάρχουν καταγγελίες για έναν αριθμό ανθρώπων που ενώ είχαν καταφέρει να έρθουν στην Ελλάδα, βρέθηκαν με άγνωστο τρόπο πίσω στην Τουρκία.

Ολα αυτά τα δίκτυα στήνονται από τη ΜΙΤ, όμως είναι σαφές ότι δεν έχουν ως στόχο μόνον την προστασία του καθεστώτος Ερντογάν αλλά και την παροχή στρατιωτικών πληροφοριών.

Παρότι κάποιοι ισχυρίζονται ότι πλέον τα πάντα μπορούν να επιτηρηθούν «από ψηλά» με drones ή φωτογραφίες, σε όσους ασχολούνται με τον κρίσιμο τομέα των πληροφοριών ένα πράγμα είναι σίγουρο: Η ανθρώπινη ικανότητα να αξιολογεί με βάση τις συνθήκες είναι αναντικατάστατη. Το drone μπορεί να δει πόσοι στρατιώτες υπάρχουν σε κάποια νησίδα, αλλά δεν μπορεί να ξεχωρίσει από τη σωματοδομή, το ανάστημα και το πνεύμα τους εάν ανήκουν σε κάποια από τις επίλεκτες δυνάμεις. Γι’ αυτό και πάντα ο ρόλος του ανθρώπου στη συλλογή πληροφοριών θα έχει ιδιαίτερη σημασία. Γι’ αυτό, άλλωστε, και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των κονδυλίων της ΜΙΤ πηγαίνει σε «αμοιβές» ανθρώπων που βοηθούν την υπηρεσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ