Η Ελλάδα θα μπορούσε να υποκαταστήσει το ρόλο της Τουρκίας ως η κορυφαία αεροπορική δύναμη στο ΝΑΤΟ στην Αν. Μεσόγειο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ελλάδα θα μπορούσε να αναλάβει τον ρόλο της Τουρκίας ως η κορυφαία αεροπορική δύναμη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε την Πέμπτη ο δικτυακός τόπος στρατιωτικών ειδήσεων RealClearDefense (RCD).  

Το ενδιαφέρον για απόκτηση από την  Ελλάδα του αμερικανικού αεροσκάφους F-35 stealth, σε συνδυασμό με την μελλοντική αεροπορική της δύναμη με πάνω από εκατό αναβαθμισμένα μαχητικά F-16, θα καταστήσει την Ελλάδα προπύργιο της νότιας πλευράς του ΝΑΤΟ, αναφέρει το RCD.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απομακρύνει τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Τουρκία από το πρόγραμμα παραγωγής και προμηθειών F-35 το 2019, ως αντίποινα για την παράδοση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος. Η συμμαχία του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι το S-400, το οποίο δοκιμάστηκε από την Τουρκία τον Οκτώβριο, απειλεί την ασφάλεια του αμυντικού της δικτύου. Το F-35 έχει γίνει βασικό χαρακτηριστικό των σχεδίων της στρατιωτικής συμμαχίας για αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας, δήλωσε το RCD. Η προηγμένη επιβίωση και ευελιξία του αεροπλάνου παρέχει πλεονεκτήματα μάχης που δεν μπορεί να αντισταθμίσει η Ρωσία και η υιοθέτησή του από πολλά μέλη του ΝΑΤΟ, διαβεβαιώνει ότι διαφορετικές αεροπορικές δυνάμεις θα συγχρονιστούν αποτελεσματικά στον αγώνα.

Οι θερμότερες σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία και οι διαφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση καθιστούν την Ελλάδα έναν ολοένα και πιο ελκυστικό υποψήφιο για παρέμβαση, δήλωσε το RCD, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήδη εξετάζουν την αεροπορική βάση του Ηρακλείου στην Κρήτη, για να αντικαταστήσουν την Τουρκική αεροπορική βάση Incirlik ως σταθμό της Αμερικανικής αεροπορίας στη Μέση Ανατολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ