Εμβολιασμός: Γιατί τόσο σκηνοθετημένο θέαμα;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απόστολος Αποστόλου

Περάσαμε στην εβδομάδα των παραστάσεων. Σύριγγες,  βελόνες,  μπράτσα, σήματα της νίκης, δηλώσεις, και λοιπές  απερινόητες σκηνές έχουν την τιμητική τους. Στο μέτρο που η εξουσία επιβάλει τη δύναμή της η εικόνα γίνεται το αναγκαίο όπλο της.

Έτσι είδαμε πολιτικούς με T-Shir μπλουζάκια, με φανελάκια, να κάνουν το εμβόλιο,  παράδειγμα απόλυτης εμπιστοσύνης στο νέο  εμβόλιο. Πλούσιο θέαμα. Το θέαμα συνήθιζε να μας λέει ο Γκυ Ντεμπόρ αποτελεί τον εφιάλτη της σύγχρονης αλυσοδεμένης κοινωνίας.

Το θέαμα είναι ο φρουρός της ενοποιημένης τάξης, η τεχνική πραγμάτωση της εξορίας της ελευθερίας, και αυτό γιατί αποτελεί τον καλύτερο μηχανισμό πειθούς, το ολοκληρωτικό σχήμα στο εσωτερικό του ανθρώπου.

Αν δεν μετατραπούν όλα σε εικόνα δεν υπάρχουν, δεν επιβεβαιώνονται.

Το θέαμα φέρνει τη δύναμη της ύπαρξης που κάνει όλα να υπάρχουν και επίσης το θέαμα γίνεται το αποτελεσματικότερο κίνητρο της υπνωτικής συμπεριφοράς.

Ήρθαν τα εμβόλια και κάποιοι έτρεξαν να τα υποδεχτούν με κουρελιασμένα άσματα, με χειροκροτήματα, με πανηγυρισμούς, με συμπεριφορές που αρμόζουν σε κατακτημένους όταν βλέπουν τους απελευθερωτές.

Η βαλκάνια νεοελληνική στάση των μαστοδοντικών για μια ακόμη φορά δίνει παράσταση.

Το γκροτέσκο δίνει τα ρέστα του, η παραληρηματική παραίσθηση στο κόκκινο.

Η σωτηρία ήρθε, φωνάζουν τα τηλεοπτικά κανάλια που έχουν κάνει μεγαλύτερη ζημιά από  τον κωρονοϊό.

Το φάντασμα του φόβου δίνει τη θέση του στην τεχνικά ερεθισμένη φαντασία της σωτηρίας. Αυτό αποτελεί εξάλλου και  το “sacces story” που έχει επιμεληθεί ως αφήγημα η κυβέρνηση.

Το εμβόλιο είναι κατά βάση το συνοδευτικό φαινόμενο της κυβερνητικής υποκρισίας. Αφού άφησε η κυβέρνηση  να εισβάλλει και να διαδοθεί ο κορωνοϊός πότε με τους τουρίστες, πότε με τους αλλοδαπούς εργάτες γης,πότε με τα σαρδελοποιημένα μέσα συγκοινωνίας, τώρα φέρνει το υπέρ-όπλο για να «σώσει» το πόπολο.

Ειρωνεία; Μπορεί; Έτσι και αλλιώς ξέρουμε ότι η πολιτική πάντα μετατρέπει την ειρωνεία σ’ ανταλλάξιμο όφελος μιας εικόνας.

Ο πρωθυπουργός φαίνεται να πιστεύει ότι άνοιξε την πόρτα στη σωτηρία και αποδίδει δύναμη στην εξαπάτηση των πολλών. Η εικόνα είναι η πιο ισχυρή πειστική μηχανή, το εργοτάξιο της εξαπάτησης.

Εξάλλου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να κάνει δόγμα,ότι η υποταγή του υπηκόου χαρακτηρίζεται από αρετή και θα επενδύσει στο πρωτοχρονιάτικο δώρο (έτσι δεν αποκαλούν τα κανάλια το εμβόλιο) το οποίο βέβαια απαιτεί πάντα ένα αντίδωρο.

Ποιο όμως είναι το αντίδωρο που περιμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τους πολίτες;

Την παρατεταμένη υποταγή, τον «αυτοθέλητο» εθελοδουλισμό, και την αυτό-ομολογία της κατεστημένης δυνάστευσης.

Κλόουν και αρλεκίνοι των τηλεοπτικών καναλιών, μανδαρίνοι και ιατρογνώμονες «υγειοσκέψιοι» της κοινωνικής –υγειονομικής ορθοταξίας, θα δώσουν τα εσβησμένα φώτα τους για να  πουν στην οχλική αγέλη πόσο τυχερή είναι με την άφιξη του εμβολίου.

Αν έστρεφαν όμως το βλέμμα τους οι κυκλόπιοι στην εσπερία, μιας και διατείνονται ότι είναι κοσμοπολιτισμένοι θα έβλεπαν πως υποδέχτηκαν οι άλλες κυβερνήσεις της Ευρώπης τα εμβόλια.

Στη Γαλλία απαγορεύτηκαν οι πανηγυρισμοί γράφουν οι γαλλικές εφημερίδες, τα εμβόλια οδηγήθηκαν στις αποθήκες και με μέτρο, με σκέψη και αρκετό δισταγμό θα χρησιμοποιηθούν.

Εμείς «εκδημοκρατισμένοι και συφιλιδικοί» όπως θα έλεγε ο Μπωντλαίρτρέχουμε να γιορτάσουμε την άφιξη του εμβολίου, και ταυτόχροναπαραμένουμε κατ’ ουσία στην ελαφρότητα, του προσκυνημένου, στην οριζοντίωση του δούλου, στο «Ναι σ’ όλα».

Εξαρτημένοι στις άπλερες υποσχέσεις, θαμπωμένοι από τα πυροτεχνήματα και αγιάτρευτα επαρχιώτες τρέχουμε για χάντρες και καθρεφτάκια.

Όμως πρώτα από όλα πρέπει να εμβολιαστούμε στη Δημοκρατία που σημαίνει ότι θα γίνουμε ανοσοποιηθούμε  στις ωκεάνιες φλυαρίες, να καταργήσουμε τις οσφυοκαμψίες, να απενοχοποιηθούμε από τους πνευματικούς επαρχιωτισμούς μας, και να προφυλαχτούμε από μελλοντικές απειλές αυταρχικότητας και αντιδημοκρατικές συνήθειες.

Για να γίνουν όμως αυτά απαιτείται πρώτα και κύρια ένα εμβόλιο δημοκρατίας.

Αυτό ας κάνουν πρώτα οι πολιτικοί αρχηγοί. Αλλιώς με το να κάνουν το εμβόλιο του κορωνοϊού σε κοινή θέα και με ζωγραφισμένα χαμόγελα είναι σαν να τζογάρουν στον αέρα.

Δεν δημιουργούν κλίμα υποδοχής και εμπιστοσύνης κάνοντας το εμβόλιο  του κορωνοϊού, ούτε θα δημιουργήσουν εμβολιαστικό προσκοπισμό και αυτό γιατί οι περισσότεροι νεοέλληνες μπορεί να ανθίζουν προς χάρη της επιπολαιότητας τους, αλλά αντιλαμβάνονται τις πολιτικές βάρδιες της υποκρισίας.

Γνωρίζουν καλά ότι η Δημοκρατία σ’ αυτόν τον τόπο κάνει ρεπό χρόνια τώρα, και ότι δεν υπάρχει πολιτική παρά μονάχα διαχείριση.

Ξέρει ο νεοέλληνας από θεατρινισμούς τηλεπωλητικής Δημοκρατίας, ανεξάρτητα αν δίνει πλειοψηφίες σε μετρήσεις που κάνουν τα κόμματα και οι χρηματοδότες τους.

Καταλαβαίνει ο νεοέλληνας ότι κάτι πάει στραβά στον κόσμο που όλοι μοιραζόμαστε, κάτι βρωμάει με τον ιό και με τα εμβόλια και αυτό γιατί όσοι έσπευσαν να τον ενημερώσουν έδειξαν ότι ήταν σε ρόλο μαριονετίστα.

Απόστολος Αποστόλου Δρ. Φιλοσοφίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ