Υπουργική απόφαση – εξπρές για τα αναδρομικά των δικαστών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με το δεξί μπήκε το νέο έτος για τους δικαστές, αφού με υπουργική απόφαση – εξπρές θα εισπράξουν γύρω στα 9 εκατομμύρια €.

Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, το χρηματικό ποσό (διαφορές αποδοχών) που απορρέει από τις διατάξεις του άρθρου 61 του ν. 4689/2020 για τους δικαστικούς λειτουργούς και τα μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και για όσο χρόνο αυτοί ήταν εν ενεργεία, κατά το χρονικό διάστημα από 1.1.2017 έως και 31.12.2018, θα καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τις 30-6-2021.

Την ίδια ώρα που χιλιάδες συνταξιούχοι θα δώσουν δικαστική μάχη για την περικοπή των συντάξεων τους, με υπουργική απόφαση-εξπρές η κυβέρνηση καταβάλει αναδρομικά ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ στους δικαστές και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Η υπουργική απόφαση για την “καταβολή εφάπαξ διαφορών αποδοχών στους δικαστικούς λειτουργούς και στα μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους” δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως στις 30 Δεκεμβρίου.
Η καταβολή του ποσού θα γίνει σε μια εφάπαξ δόση για όλους τους δικαιούχους μέχρι τον Ιούνιο του 2021.

Η καταβολή του ποσού θα γίνει με ξεχωριστή μισθοδοτική κατάσταση, όπου το εν λόγω ποσό θα εμφανίζεται συνολικά για κάθε δικαιούχο, από τους οικείους εκκαθαριστές των αρμοδίων Υπηρεσιών των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών. Η εν λόγω κατάσταση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο σύστημα πληρωμών της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής, εντός των προθεσμιών καταβολής που κάθε φορά ισχύουν για κάθε τύπο πληρωμής. Στις περιπτώσεις που δικαιούχοι ήταν εν ενεργεία λειτουργοί κατά ένα μέρος του ανωτέρω χρονικού διαστήματος (από 1.1.2017 έως και 31.12.2018), η εκκαθάριση και πληρωμή του εν λόγω χρηματικού ποσού για το διάστημα αυτό θα γίνει από την Υπηρεσία, στην οποία υπηρέτησαν κατά το χρόνο της ενέργειας. Για τον υπολογισμό του ποσού λαμβάνονται υπόψη ενδεχόμενες υπηρεσιακές μεταβολές, οπότε και προσαυξάνεται αναλόγως το ποσό που αφορά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Από την απόφαση αυτή προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2021, συνολικού ύψους 9.060.000 ευρώ, ήτοι 8.400.000 ευρώ για τους δικαστικούς λειτουργούς και 660.000 ευρώ για τα μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Δικαστική μάχη για τις περικοπές των συντάξεων

Την ίδια ώρα οι συνταξιούχοι θα δώσουν ακόμα μία μάχη στα δικαστήρια, καθώς η κυβέρνηση δεν δείχνει την ίδια …ευαισθησία σε σχέση με τα αναδρομικά των δικαστικών λειτουργών.
Στις 15 Ιανουαρίου εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή συνταξιούχων για την περικοπή των επικουρικών συντάξεων και δώρων τους με βάση τους μνημονιακούς νόμους.
Η προσφυγή κατατέθηκε από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) και τα σωματεία συνταξιούχων των ΗΣΑΠ, ΟΑΣΑ και ΑΤΕ, διεκδικώντας περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ που τους περικόπηκαν κατά τη διάρκεια των μνημονίων.
Στόχος είναι να ακυρωθεί ουσιαστικά από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο στην πράξη η «υπουργική απόφαση – σκάνδαλο», όπως χαρακτηρίζει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων την απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, με την οποία δεν προβλέπεται επιστροφή των σχετικών περικοπών των επικουρικών συντάξεων και των δώρων που επιβλήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο, παρά το γεγονός ότι οι περικοπές έχουν κριθεί αντισυνταγματικές με αμετάκλητες αποφάσεις του ΣτΕ.
Οι συνταξιούχοι διεκδικούν να επιστραφούν τα δώρα σε κύρια και επικουρική σύνταξη και οι περικοπές σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ 1439/2020.
Επίσης, για όσους πληρώθηκαν τα αναδρομικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τις 8 Οκτώβρη 2020, να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους.
Όπως καταγγέλλει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων με νομοθετική ρύθμιση ορίστηκε πως ισχύουν μόνον οι μόνον οι εκκρεμείς δίκες κατά τη δημοσίευσή του σχετικού νόμου, ενώ “αποσβένονται” όλες οι άλλες οι διεκδικήσεις για την καταβολή αναδρομικών σε συνταξιούχους.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Όσοι καταθέσουν αγωγές για διεκδίκηση αναδρομικών μετά τη δημοσίευση του νόμου δεν έχουν δυνατότητα δικαίωσης, με αποτέλεσμα να χάσουν τα διεκδικούμενα ποσά περίπου ενάμιση εκατομμύριο συνταξιούχοι…
Εξάλλου, στις 14 Ιανουαρίου, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα δώσουν τη δική τους δικαστική μάχη στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Παράλληλα, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), καταγγέλλοντας τις περικοπές που έγιναν με μνημονιακούς νόμους.
Ειδικότερα, διεκδικούν την ακύρωση της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, ως προς το σκέλος που με αυτήν κρίθηκε ότι οι κρατήσεις των Ν. 4051/2012 και 4093/2012 στις κύριες και επικουρικές συντάξεις είναι νόμιμες για το διάστημα μετά την δημοσίευση του Ν. 4387/2016 και μέχρι την 31-12-2018, αλλά και ως προς το σκέλος που δεν καταβάλλονται ποσά συντάξεων για το διάστημα από 1-1-2012 έως τον Μάιο του 2015, για όσους συνταξιούχους άσκησαν αγωγές μετά την 10η Ιουνίου 2015.

Δείτε εδώ το ΦΕΚ της κυβέρνησης για την καταβολή των αναδρομικών στους δικαστές και στα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του κράτους

14AA1159 6394 41A8 90E1 0B2B17238D17 7E5B7B10 6FA4 440F 99D8 AFD1ED3573AD

ΔΗΜΟΦΙΛΗ