Αμετακίνητος ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης

Πτολεμαΐδα 3-1-2021

Ποιο ρόλο μπορεί να διαδραματίσει μια φράση (η Γερμανική αντίφαση) στο φημολογούμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό και στα εθνικά μας θέματα; Για τους περήφανους Έλληνες κανέναν, για του «προσκυνητές» ίσως ….

Σε δηλώσεις του (28/11/20) ο κ Δένδιας κατηγορεί την Γερμανία ότι δεν ανταποκρίνεται στον ηγετικό της ρόλο στη ΕΕ επειδή απορρίπτει τις εκκλήσεις της Ελλάδας για εμπάρκο όπλων στην Τουρκία, παρακάμπτοντας το διεθνές δίκαιο. Ούτε καν έπρεπε να θέσει η Ελλάδα το ζήτημα στη Γερμανία είπε ο κ Δένδιας, αλλά να συνειδητοποιήσει από μόνη της, ότι αυτό δεν είναι συμβατό με το ρόλο της στην ΕΕ. «”Καταλαβαίνω το οικονομικό θέμα από τη γερμανική πλευρά, αλλά είμαι βέβαιος ότι και αυτή καταλαβαίνει την τεράστια αντίφαση του να παρέχεις επιθετικά όπλα σε μια χώρα που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα δύο χωρών της ΕΕ. Αυτός είναι ο ορισμός της λέξης αντίφασης».

Δεν θέλω να αναφέρω παραδείγματα παρελθόντος χρονιάρες ημέρες, αλλά πολλοί Έλληνες αξιωματούχοι στο παρελθόν αποπέμφθηκαν από τις θέσεις τους, με ξένο «δάκτυλο».
Η παρουσία του Υπουργού των εξωτερικών μας Νίκου Δένδια και οι παρεμβάσεις του σε ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, συνόδους ΥΠΕΞ χωρών ΕΕ και πολλά άλλα φόρουμ αδιάληπτη, πληθωρική, ουσιαστική, αποτελεσματική, βασισμένη πάντα σε διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις, στο διεθνές δίκαιο!

Λίγο περισσότερο από ένα (1) χρόνο στη θέση του ΥΠ.ΕΞ. συνέχισε εκεί που σταμάτησαν οι προκάτοχοί του και ξεκίνησε την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, υπογράφοντας ιστορικές συμφωνίες ΑΟΖ με Ιταλία, Αίγυπτο και την κοινή θέση προσφυγής με την Αλβανία, για την σχετική επίλυση των διαφορών μας στο διεθνές δικαστήριο. Επέκτεινε και ενίσχυσε τις αμυντικές και όχι μόνο συμμαχίες μας με Αίγυπτο, ΗΑΕ, Ισραήλ κ.α. Με Π.Δ. επικυρώνοντας το νόμο για το δίκαιο της θάλασσας, έκλεισε τους κόλπους, κερδίζοντας έδαφος και θαλάσσια ζώνη.

Στις ευχές του ο Νίκος Δένδιας για το νέο έτος 2021 αναφέρει: …. Το 2020 ήταν μια κρίσιμη χρονιά για τα εθνικά μας θέματα. Καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια και καταφέραμε μέσα από συντονισμένες δράσεις και επωφελείς διεθνείς συμφωνίες, να «μεγαλώσουμε» την πατρίδα μας. Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία εξωτερικές απειλές και αμφισβητήσεις. Ενεργοποιήσαμε παλιές αλλά και νέες συμμαχίες. Αναδείξαμε το διεθνές δίκαιο ως μοναδικό τρόπο ειρηνικής επίλυσης των διεθνών διαφορών στην ευρύτερη περιοχή μας. Συμμετέχουμε στη διαμόρφωση των νέων γεωπολιτικών ισορροπιών που συντελούνται, για να κατοχυρώσουμε τα συμφέροντα της Ελλάδος ….
Κατά γενική ομολογία η θητεία του κ Δένδια στο ΥΠΕΞ είναι πετυχημένη και χωρίς ψεγάδια! Εμείς ορίζουμε την πορεία μας, περήφανοι κι όχι «προσκυνητές»! Μας αξίζει να μας εκπροσωπούν τέτοιοι Υπουργοί και μάλιστα 200 χρόνια μετά από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους.

Σημ.: Τον κ Ν. Δένδια είδα και γνωρίζω μόνο μέσα από την TV και ΦΩΤΟ στις εφημερίδες ….

ΔΗΜΟΦΙΛΗ