Υπό διωγμό η παράδοση, χωρίς ασπίδα η Ορθοδοξία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάνω από 500 περιστατικά εκρήξεων, βεβηλώσεων, ληστειών, κλοπών , βανδαλισμών σε εκκλησίες και ούτε μια καταδίκη από τα πολιτικά κόμματα!

Η εφημερίδα «Εστία» συμπληρώνει σήμερα 4 Ιανουαρίου, 145 χρόνια από την πρώτη της έκδοση υπό μορφή περιοδικής επιθεώρησης το έτος 1876. Και τα γενέθλια της αυτά συνδυάζονται δυστυχώς με ανησυχητικές εξελίξεις σε θέματα ιστορίας, παράδοσης και θρησκείας.

Η αίσθηση ότι η Ορθοδοξία αλλά και η Εκκλησία της Ελλάδος, θεσμοί και αξίες άρρηκτα δεμένοι με την ιστορία του ελληνικού έθνους, των νεωτέρων χρόνων, τελούν υπό διωγμό ενισχύεται αυτές τις ημέρες από δύο γεγονότα. Από την αιφνιδιαστική απόφαση της Πολιτείας να βάλει λουκέτο στους Ιερούς Ναούς την ημέρα της τελέσεως του αγιασμού των υδάτων, την ημέρα των Θεοφανείων. Ο αγιασμός θα διεξαχθεί χωρίς τον ελάχιστο αριθμό πιστών.

Μετριοπαθείς Μητροπολίτες οι οποίοι δεν έχουν σχέση με τους λεγομένους  «σκληροπυρηνικούς» και δεν πρωτοστάτησαν σε εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Πολιτείας με αφορμή την πολιτική της στην περίοδο της πανδημίας, επικοινώνησαν με την «Εστία» βαθύτατα προβληματισμένοι και απογοητευμένοι κάνοντας λόγο για «αναξιοπιστία της Πολιτείας» η οποία άλλαξε την απόφαση της την τελευταία στιγμή.

Ενημέρωσαν μάλιστα-επαναλαμβάνουμε μετριοπαθείς Μητροπολίτες -ότι είναι κοινό μυστικό στους κόλπους της Ιεραρχίας και γι’ αυτό υπάρχει οργή ότι πίσω από την αιφνιδιαστική απόφαση- για την αξιολόγηση της οποίας συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα η Ιερά Σύνοδος- κρύβονται ένας υπουργός και ένας υφυπουργός οι οποίοι βρίσκονται πολύ κοντά στο Μαξίμου. Επειδή όμως αυτό δεν κατέστη να διασταυρωθεί με πραγματικά περιστατικά, αυτή την φορά δεν θα αναφέρουμε ονόματα. Το ρεπορτάζ όμως θα εξακολουθήσει.

Το λουκέτο στους ναούς την ημέρα των Θεοφανείων δεν εκλαμβάνεται ως απόφαση που πλήττει μόνον την Εκκλησία της Ελλάδος. Αλλά και ως απόφαση που πλήττει την λαϊκή μας παράδοση.

Καθώς η τελετή του αγιασμού των υδάτων που φέτος θα διεξαχθεί χωρίς την παρουσία πιστών, έστω ελαχίστων, έχει συνδεθεί ευθέως και με την παράδοση μας. Εκείνος που καταφέρνει να πιάσει τον σταυρό όποιες και αν είναι οι συνθήκες θεωρείται ευλογημένος για όλη την χρονιά. Οι νέοι στην ελληνική περιφέρεια που δίνουν μαζικά το παρών στην τελετή του αγιασμού των υδάτων το γνωρίζουν άριστα.

Η Εκκλησία αισθάνεται ότι εξακολουθούν να γίνονται διακρίσεις εις βάρος της και ότι κάποιοι εμμένουν να την υποτιμούν λόγω των εσωτερικών της προβλημάτων.

Η Εκκλησία αισθάνεται ότι γίνονται επίσης διακρίσεις γιατί ελάχιστες φορές ή και ποτέ τα πολιτικά κόμματα εκδίδουν ανακοινώσεις συμπαράστασης όταν οι ναοί βανδαλίζονται. Ενώ σε άλλες περιπτώσεις προβολής θρησκευτικών χώρων μουσουλμανικών ή άλλων δογμάτων η καταδίκη είναι ομόθυμος. Και άριστα είναι καθώς τα κόμματα οφείλουν να καταγγέλλουν την ισλαμοφοβία και τον αντισημιτισμό. Τα αυτό όμως πρέπει να κάνουν και για τις επιθέσεις που δέχονται οι Ορθόδοξοι Λατρευτικοί χώροι ναών της Χριστιανικής θρησκείας.

Σύμφωνα με την ετησία έκθεση του Υπουργείου Παιδείας (Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων) η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα από την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον Γενικό Γραμματέα Γιώργο Καλαντζή και φέρει τον τίτλο «Δημοσιοποίηση Έκθεσης Περιστατικών εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας έτους 2019» το 96% των επιθέσεων έγινε εναντίον χώρων λατρείας της Ορθόδοξης Εκκλησίας! Χωρίς το πολιτικό μας σύστημα να συγκινείται ιδιαιτέρως.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχουν εκτοξευθεί οι επιθέσεις που αφορούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Από 137 περιστατικά επιθέσεων το 2015, κατεγράφησαν 563 περιστατικά το 2018 και 504 το 2019. Το μεγαλύτερο ποσοστό των περιστατικών δεν μπόρεσε να εξιχνιασθεί (67%). Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία της πολυσέλιδης έκθεσης οι περισσότερες επιθέσεις, ληστείες, βανδαλισμοί και καταστροφές των θρησκευτικών χώρων έγινα κατά τις περιόδους του Πάσχα και των Χριστουγέννων (56 και 59 αντιστοίχως).

Εκτός από τα 504 περιστατικά που αφορούν χώρους λατρείας των Ορθοδόξων, το 2019 υπήρξαν και τρία περιστατικά αφορούν στην Καθολική Εκκλησία, άλλα τρία σε χώρους Παλαιοημερολογιτών, ακόμη τέσσερα αφορούν Μάρτυρες του Ιεχωβά, πέντε σε εβραϊκά μνημεία και άλλα πέντε αφορούσαν μουσουλμάνους.

Και το 2019 οι εκκλησίες και τα εξωκλήσια στην Μόρια ήσαν μόνιμοι στόχοι, αφού εκείνη την χρονιά κατεστράφησαν ολοσχερώς το εξωκλήσι του Ταξιάρχη και το εξωκλήσι της Αγίας Αικατερίνης. Εντύπωση είχε προκαλέσει τον Οκτώβριο του 2019 η προσβλητική κίνηση ενός μουσουλμάνου να προσευχηθεί έξω από τον ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο Κρήτης. Απείλησε μάλιστα αυτούς που επεχείρησαν να τον απομακρύνουν. Τελικώς επενέβη η Αστυνομία.

Αρκετές επιθέσεις κατά εκκλησιών εξαπέλυσαν αναρχικοί. Ενδεικτικά σημειώνουμε την περίπτωση της επίθεσης στον Ιερό ναό Αγίου Βασιλείου στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2019, με τους δράστες να καταστρέφουν τις κάμερες ασφαλείας και να γράφουν συνθήματα.

Ένα μήνα μετά αναρχικοί τοποθέτησαν εμπρηστικό μηχανισμό στην εκκλησία των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων στην Θεσσαλονίκη, ενώ μια ομάδα αντιεξουσιαστών εισέβαλε στον ναό της του Θεού Σοφίας στην Κομοτηνή την ώρα της Θείας Λειτουργίας, φώναξε συνθήματα και πέταξε τρικάκια!

Και το 2019 ο ναός του Αγίου Μελετίου στα Σεπόλια εδέχθη την επίθεση των αναρχικών που έσπασαν εικονίσματα και έγραψαν υβριστικά συνθήματα στους τοίχους. Συνολικά πάντως τα περισσότερα περιστατικά σημειώθηκαν στην Αττική (82) και ακολουθούν η Κεντρική Μακεδονία (65), η Κρήτη (63), τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου (63) και η Ήπειρος (48).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ