Χαμόγελο, από τα αρχαία χρόνια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει ο Γιώργος Βενετσανος

Μπορεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε να είναι πολλά, σε τέτοιο σημείο που υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσουν ακόμη και σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές την χώρα. Από τον λαό μας όμως και πάρα τις όποιες δυσκολίες δεν έλειψε ποτέ το χαμόγελο που είναι το καλύτερο φάρμακο για την αντιμετώπιση τους και αυτό κρατά από καταβολής ελληνισμού. Όπως τώρα έτσι και τότε οι προγονοί μας είχαν τα δικά τους ανέκδοτα που τους χάριζαν γέλιο, σας μεταφέρω μερικά για να έχουμε ένα καλό ξεκίνημα με χαμόγελο.

Είπε κάποιος στον Διογένη: «Οι συμπολίτες σου σε καταδίκασαν σε εξορία» και απαντά ο Διογένης: «και εγώ τους καταδίκασα να μένουν στον τόπο τους».

Τι είναι νόμος; ρώτησαν τον νομοθέτη Σόλωνα και αυτός απάντησε: «Ένας ιστός αράχνης: τα μικρά και αδύνατα έντομα αιχμαλωτιζονται μέσα σε αυτόν. Τα μεγάλα όμως και ισχυρά τον ξεσκίζουν και περνάνε ελεύθερα!».

Ρώτησαν τον Δημοσθένη: γιατί ο άνθρωπος έχει δυα αυτιά και μια γλώσσα; «Για να ακούει δύο φορές και να απαντάει μια!».

Ένας κακός άνθρωπος τοποθέτησε στην πόρτα του σπιτιού του μια επιγραφή, για να ξορκίσει το κακό, η οποία έγραφε: «Κανένα κακό να μην μπει μέσα στο σπίτι αυτό». Ο Διογένης που περνούσε απ έξω, το διάβασε και αναρωτήθηκε: «Μα καλά, ο ιδιοκτήτης από που θα μπει;».

Ένας κλέφτης κατόρθωσε να κλέψει μερικά ψιλά από το δημόσιο ταμείο. Για κακή του τύχη όμως τον είδε ο ταμίας που τον άρπαξε από το σβέρκο και τον πήγε στην αγορά για να τον διαπομπεύσει. Ο Διογένης που παρακολούθησε την σκηνή από την αρχή, φώναξε μόλις έφτασαν στην αγορά: «Περίεργα πράγματα που συμβαίνουν. Ένας μεγάλος κλέφτης οδηγεί εδώ στην αγορά έναν μικρό κλέφτη».

Ο Θεόφραστος βρέθηκε σε ένα συμπόσιο, στο οποίο ένας προσκεκλημένος, δεν έβγαλε μιλιά από το στόμα του. Όταν έφευγαν ο Θεόφραστος του είπε: «Αν είσαι βλάκας, με την σιγή που τήρησες, φέρθηκες σαν σοφός. Μα αν είσαι σοφός, τότε φέρθηκες σαν βλάκας».

Ρώτησαν το Δημοσθένη, πως κατάφερε να γίνει διάσημος ρήτορας; «Γιατί ως τώρα, κατανάλωσα περισσότερο λάδι στο λύχνο μου παρά κρασί».

Ο Νεοκλής έλεγε για τους γιατρούς: «Ευτυχείς άνθρωποι! Όταν έχουν επιτυχίες τις βλέπει ο ήλιος. Τις αποτυχίες τους όμως τις σκεπάζει το χώμα».

Ο Διογένης διέσχιζε κάποιο δρόμο στην πόλη της Αθήνας, όταν ξαφνικά ένας γνωστός φαύλος που βάδιζε αντίθετα στέκεται απότομα μπροστά του και του λέει: δεν επιτρέπω σε κανένα φαύλο να περάσει». Ο Διογένης άμεσος παραμέρισε «εγώ όμως επιτρέπω, απάντησε. Ορίστε! Περάστε!.

Κάποτε κατηγόρησε κάποιος έναν Σπαρτιάτη γιατί είχε παντρευτεί μια μικροσκοπική γυναίκα. «Από όλα τα κακά, απάντησε ο Σπαρτιάτης, διάλεξα το μικρότερο».

Και με αυτά τα αστεία των προγόνων μας που από ότι διαβάσατε προκαλούσαν γέλιο θαυμασμό και προβληματισμό ταυτόχρονα σας ευχόμαστε να έχετε όλοι σας μια καλή χρονιά με υγεία, ανθρωπιά και ειρήνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ