1/08/2021

Επιχείρηση Ελευθερία: Χωρίς Σύρριγγες Πάγο και αναλώσιμα τα Κέντρα Εμβολιασμού

netakias

Από φιάσκο σε φιάσκο πάει η διαδικασία εμβολιασμών με την ονομασία “επιχείρηση ελευθερία”. Πρώτα πέφτουν σαν ακρίδες όλα τα κυβερνητικά στελέχη, οι γραμματείς και οι σύζυγοί τους, μετά σταματάει η διαδικασία για άγνωστο λόγο στα νοσοκομεία, οι υγειονομικοί θρηνούν 19 νεκρούς ενώ από τα 1.100 Κέντρα Εμβολιασμού που είχαν ανακοινωθεί (ολόκληρη Γερμανία έχει 400) δεν λειτουργεί ούτε ένα, πόσο μάλλον να βρουν τις επόμενες μέρες και 3.300 άτομα, τουλάχιστον, για να τα λειτουργήσουν

Σοβαρά προβλήματα στην υλοποίηση της πολυδιαφημισμένης επιχείρησης «Ελευθερία», δηλαδή της διαδικασίας μαζικού εμβολιασμού για τον νέο κορονοϊό, εμφανίζονται σε καθημερινή βάση, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», τόσο παγκοσμίως όσο και στη χώρα μας, παρατηρείται μεγάλη έλλειψη αναλώσιμων υλικών όπως είναι οι σύριγγες αλλά και ο ξηρός πάγος, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά των εμβολίων.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, που επικαλείται η εφημερίδα, κυβερνητικοί παράγοντες προσέγγισαν μεγάλη καπνοβιομηχανία αλλά και εισαγωγείς ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και αναλωσίμων ζητώντας τους να «στηρίξουν» την αγορά 5 εκατ. συρίγγων εντός του πρώτου 15νθημέρου του Ιανουαρίου για τους εμβολιασμούς.

Έτσι, ακόμα δεν ξεκίνησε, η επιχείρηση «Ελευθερία» πιθανόν να κινδυνεύει από την έλλειψη αναλωσίμων στην πρώτη της φάση.

Ωστόσο, από την κυβέρνηση επιμένουν ότι θα τηρηθεί ο στόχος να εμβολιασθούν 220.000 άτομα μέχρι το τέλος του μηνός ενώ όπως σημειώνεται ο συνολικός σχεδιασμός παραμένει σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς δεν υπάρχουν σκέψεις να βολιδοσκοπηθούν εταιρείες για εθνική παραγγελία εμβολίων.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Υπήρξαν αναβολές εμβολιασμών αλλά δεν δόθηκε εξήγηση

Το θέμα με τις αρρυθμίες στους εμβολιασμούς ήρθε στην επιφάνεια το Σαββατοκύριακό οπότε αναβλήθηκαν οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί υγειονομικών με την κυβέρνηση να αποφεύγει να δώσει εξηγήσεις επισήμως αν υπάρχει πράγματι κάποιο πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Βέβαια, σύμφωνα με όσα δηλώνει στην ΑΥΓΗ ο γ.γ. της ΟΕΝΓΕ Π. Παπανικολάου, στα σχετικά υπηρεσιακά έγγραφα, δηλαδή τον πανελλαδικό πίνακα διανομής των εμβολίων, απουσίαζαν όλα τα νοσοκομεία για τα οποία υπήρχαν οι καταγγελίες ότι αναβάλλονται οι εμβολιασμοί της Δευτέρας.

Την επόμενη ημέρα (Κυριακή 3.1), αφού συνεχίστηκαν οι καταγγελίες από ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ, σε νέα του δήλωση ο Μ. Θεμιστοκλέους έκανε λόγο για «σχεδιασμό (σ.σ.: των εμβολιασμών) σε τρεις φάσεις», επιβεβαιώνοντας με έμμεσο τρόπο ότι κάτι δεν πάει καλά με την οργάνωση των εμβολιασμών. Απέφυγε, όμως, να ομολογήσει ότι νοσοκομεία έμειναν έξω από την «πρώτη φάση». Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας δημοσιοποίησε τις λίστες με τα νοσοκομεία όπου θα πραγματοποιηθούν σε τρεις φάσεις οι εμβολιασμοί των υγειονομικών. Κατά σύμπτωση, όλα τα νοσοκομεία στα οποία είχε αναβληθεί ο εμβολιασμός για τη Δευτέρα 4.1 εμφανίζονται στη λίστα 2 και τη λίστα 3, δηλαδή εκεί όπου ο εμβολιασμός θα αρχίσει στις 8.1 και στις 12.1 αντίστοιχα!

«Δεν ήταν αυτός ο αρχικός σχεδιασμός, αφού υπάρχουν τα έγγραφα που αποδεικνύουν το αντίθετο, όπως οι ανακοινώσεις των διοικήσεων σε διάφορα νοσοκομεία που τονίζουν ότι αναβάλλονται οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί, καθώς και τα υπηρεσιακά μηνύματα προς υγειονομικούς ότι αναβάλλονται οι εμβολιασμοί τους» σχολιάζει ο Π. Παπανικολάου, ο οποίος ανέδειξε ήδη από τις 31 Δεκεμβρίου το ζήτημα μέσω των social media.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ