Η αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ αποτελεί ρίσκο για τις ΗΠΑ…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να τερματίσουν την παρουσία τους στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, η οποία δεν είναι πλέον ζωτικής σημασίας για τις ανησυχίες της για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, αναφέρει το “National Interest” την Τετάρτη.  

Στρατηγικά τοποθετημένο στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, το Ιντσιρλίκ παρέχει μια βασική επιχειρησιακή βάση για τις αεροπορικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή, πιο πρόσφατα στην εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ. Αλλά η βάση έχει χάσει τη σημασία της μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την αυξανόμενη ενεργειακή ανεξαρτησία των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ο Richard Caroll στο National Interest. Ιστορικά, το Ιντσιρλίκ θεωρήθηκε κεντρικό για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιρροής στη Μέση Ανατολή και εξακολουθεί να φιλοξενεί πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η πρόσφατη συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400, και η αυξανόμενη επιρροή του πολιτικού Ισλάμ υπό τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, κατέστησε τη χώρα έναν αναξιόπιστο σύμμαχο των ΗΠΑ, ανέφερε το περιοδικό. Αντίθετα, η Ελλάδα πρέπει να θεωρηθεί ως εναλλακτική λύση, με συζητήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει για να ανοίξει ξανά μια πρώην αμερικανική αεροπορική βάση κοντά στην πόλη του Ηρακλείου στο ελληνικό νησί της Κρήτης.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη μια στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα με βάση στην Σούδα και υποστήριξαν την Αθήνα στη διαμάχη τους με την Άγκυρα, σχετικά με την πρόσβαση-αξιοποίηση κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η πρώην αεροπορική βάση των Η.Π.Α. στο Ηράκλειο, η οποία έκλεισε το 1993, δέκα μίλια από την πόλη του Ηρακλείου στην Κρήτη, εξετάζεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και την ελληνική κυβέρνηση για τη δημιουργία νέας αεροπορικής βάσης για την αντικατάσταση της αμερικανικής βάσης στο Ιντσιρλίκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ