Θρίαμβος Μητσοτάκη – Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνων: Να ανοίξουν εδώ και τώρα τα καταστήματα (Βίντεο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θρίαμβος Μητσοτάκη!

Χατζηθεοδοσίου Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνων: Αν χαθεί και η περίοδος των εκπτώσεων, η κατάσταση στην αγορά θα είναι εκρηκτική.

“Δεν μπορεί να μην υπάρχει πρόβλημα όταν τόσος κόσμος πάει στα Σούπερ Μάρκετ. Δεν μπορεί να μην υπάρχει πρόβλημα για το συνωστισμό που πάει να γίνει στα σχολεία. Η μπορείς προστατεύεις τις επιχειρήσεις αναγκάζοντάς τους να είναι κλειστές ή αλλιώς όπως γίνεται και στην Γερμανία και στην Ισπανία και στην Ιταλία, οι επιχειρήσεις είναι ανοιχτές με όλα τα μέτρα προστασίας”  Για όλα τα θέματα που αφορούν στην αγορά και την επιχειρηματικότητα εν μέσω πανδημίας και δεύτερου lockdown μίλησε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra και την εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» και τον Γιώργο Σιαδήμα

Αναφερόμενος στο λιανεμπόριο, το άνοιγμα του οποίου δεν είναι ακόμη γνωστό αν και πότε θα συμβεί και με ποιόν τρόπο, ο κ. Χατζηθεοδοσίου σημείωσε ότι και στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη έθεσε την πρόταση που από το ξεκίνημα του δεύτερου lockdown είχε κάνει το Ε.Ε.Α. για άνοιγμα των καταστημάτων με προκαθορισμένο ραντεβού.

Επισήμανε παράλληλα την αδυναμία εφαρμογής του click away από τις μικρές επιχειρήσεις και τα πολύ περιορισμένα αποτελέσματά του την περίοδο των εορτών. Όπως εξήγησε ο εορταστικός τζίρος έφτασε περίπου το 1,3 δισ. ευρώ από 4 δισ. την προηγούμενη χρονιά, ενώ το 80% εκ αυτού κατευθύνθηκε στις μεγάλες επιχειρήσεις και μόλις το 20% στις μικρές.

Υπογράμμισε, δε, ότι αν χαθεί και η περίοδος των εκπτώσεων, την οποία διανύουμε, τότε η κατάσταση στην αγορά θα είναι εκρηκτική. Για το σύνολο της επιχειρηματικότητας και την τεράστια ζημιά που έχει προκληθεί, το μέγεθος, όπως ανέφερε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, θα αποκαλυφθεί όταν ζητηθούν από την Πολιτεία οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις της περιόδου της πανδημίας και αυτές θα είναι αδύνατο να αποπληρωθούν από τις επιχειρήσεις. Μόνη λύση, τόνισε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α., είναι το «κούρεμα» των οφειλών.

Επανέλαβε παράλληλα το αίτημα του Ε.Ε.Α. στις 3 πρώτες Επιστρεπτέες Προκαταβολές να μειωθεί κατά 50% το ποσό που πρέπει να επιστρέψουν οι δικαιούχοι και κατά 70% στις Επιστρεπτέες 5 και 6. Ειδικά για την εστίαση, η οποία έχει δεχθεί βαρύτατο πλήγμα, και αυτό αποτυπώνεται και στην πρόσφατη έρευνα του Ε.Ε.Α. σε συνεργασία με την Opinion Poll όπου το 42% των επιχειρήσεων του κλάδου θεωρούν πολύ ή αρκετά πιθανόν να κλείσουν, ο κ. Χατζηθεοδοσίου σημείωσε ότι συζητείται ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα στήριξης.

Εξαδάκτυλος: Καλύτερα να ανοίγαμε το λιανεμπόριο παρά τα σχολεία

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εξέφρασε την αντίθεσή του για το άνοιγμα των σχολείων εν μέσω lockdown λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, υπογραμμίζει ότι θα ήταν προτιμότερο να ανοίξει το λιανεμπόριο αντί να ανοίξουν σταδιακά τα σχολεία.

Αυτό είπε τόσο στην εκπομπή «Τώρα Ο,τι Συμβαίνει» στο OPEN TV ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος όσο και με ανάρτησή του στο Twitter λίγες μόλις ώρες πριν από το άνοιγμα των σχολείων.

Χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος στην ανάρτησή του αναφέρει τα εξής: «Μεταξύ του πατέρα που ζητά να ανοίξει το μαγαζί του και του παιδιού που θέλει να πάει στους συμμαθητές και τη δασκάλα του, νομίζω προηγείται ο πατέρας. Καλύτερα να έρθει εισόδημα στο σπίτι και να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση».

Αντίδραση από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών: «Το λιανεμπόριο δε μπορεί να ανοιγοκλείνει κατά βούληση»

«Το λιανεμπόριο δε μπορεί να ανοιγοκλείνει κατά βούληση» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, μετά τις απογευματινές ανακοινώσεις Χαρδαλιά ότι θα παραμείνουν κλειστά τα μαγαζιά, στο πλαίσιο του lockdown.

Στην ανακοίνωσή του, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, τονίζει ότι το λιανικό εμπόριο είναι κλειστό για 8η εβδομάδα, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα “εύκολο στόχο”.

click away

Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών

“Μία ακόμα έκπληξη προέκυψε για τον κλάδο του λιανεμπορίου. Είναι άξιο περιέργειας, γιατί προκρίνεται η επαναλειτουργία των σχολείων σε σχέση με την επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου, το οποίο βρίσκεται για όγδοη εβδομάδα κλειστό και υπό καθεστώς οικονομικής ασφυξίας. Θεωρούμε κρίσιμη προτεραιότητα την άμεση επαναλειτουργία των καταστημάτων, αρχικά έστω και με τη μορφή του “click away” και σύντομα με τη μορφή του “click in shop”, προφανώς συνυπολογίζοντας τους υγειονομικούς δείκτες. H λειτουργία των σχολείων θα μπορούσε να ακολουθήσει στη συνέχεια, προβλέποντας ειδική μέριμνα για γονείς με παιδιά στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

click away3

Σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε για ακόμα μία φορά το λιανικό εμπόριο να είναι ο εύκολος στόχος, πού ανοίγει και να κλείνει κατά βούληση, ερήμην μας. Ας μην ξεχνάμε ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας που από την αρχή της υγειονομικής κρίσης σηκώνει στην πλάτη του τεράστιο οικονομικό βάρος.

Αναμένουμε άμεσα την κρίσιμη τοποθέτηση της κυβέρνησης επί αυτού του θέματος, γιατί έπειτα από την απώλεια του τζίρου των εορτών, θα είναι καταστροφικό να χαθεί και η περίοδος των εκπτώσεων.

ΕΒΕΠ: «Ώρα κρίσιμων αποφάσεων και δύσκολων επιλογών για την αγορά»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, προειδοποιεί με δική του ανακοίνωση για το “ενδεχόμενο καταγραφής στις αρχές του έτους ενός διψήφιου ποσοστού ύφεσης”.

moust

“Οι αντοχές και οι δυνάμεις μας δοκιμάζονται πολύ σκληρά από τη ψυχολογική και οικονομική κόπωση της νέας παράτασης του lockdown” συμπληρώνει.

Η ανακοίνωση του Προέδρου του ΕΒΕΠ

«Η επιστροφή στον πολυπόθητο κανονικό τρόπο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων μπορεί να αποτελεί τον κύριο στόχο όλων μας, αλλά η αρμόδια Επιτροπή Λοιμωξιολόγων αποφάσισε και πρότεινε στη κυβέρνηση, πως επί του παρόντος, δεν είναι επιδημιολογικά επιτρεπτή η λειτουργία της αγοράς, ούτε καν με το click away. Με την παρούσα λοιπόν κατάσταση της αγοράς, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει πλέον να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο καταγραφής στις αρχές του έτους ενός διψήφιου ποσοστού ύφεσης.

click away2

Η δυσάρεστη αναβολή της “επαναλειτουργίας” με τη μέθοδο του click away και η απομάκρυνση της εφαρμογής του “click in shop” στο οποίο η αγορά είχε εναποθέσει τις ελπίδες της για τη περίοδο των εκπτώσεων είναι προφανές ότι θα δυσχεράνει περαιτέρω την ανάταξη της κατανάλωσης και άρα την ανάκαμψη της οικονομίας. Διαπιστώσαμε, πως το “click away” στις γιορτές, έδωσε ότι μπορούσε να δώσει, με τρεις στους δέκα καταναλωτές να το επιλέγουν, με συνολικά 35.000 επισκέψεις καθημερινά και με τις μικρές επιχειρήσεις να κάνουν κατά μ.ο. το 15% του συνήθους ημερήσιου τζίρου τους, ενώ οι μεγαλύτερες κατά μ.ο. 35%.

lockdown1

Η επαναφορά λοιπόν του click away και της μετεξέλιξης του σε click in shop στο λιανεμπόριο, σε συνδυασμό με την έναρξη των χειμερινών τακτικών εκπτώσεων στις 11 Ιανουαρίου, θα έδινε μία ακόμα ευκαιρία, ώστε να αποφευχθεί ένα εαρινό κύμα λουκέτων και συνακόλουθα, απωλειών σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας. Σημειωτέον, πως ο χειμερινός εκπτωτικός τζίρος τα τελευταία 10 χρόνια της κρίσης κυμαίνεται από 4,5 έως 5,5 δις ευρώ, ενώ το 2020 με 5,3 δις ευρώ είχε παρουσιάσει ετήσια αύξηση με 8% τον Ιανουάριο και 4,5% τον Φεβρουάριο. Οι εμπορικές επιχειρήσεις κρατώντας “μικρό καλάθι”, έχουν θέσει ως ρεαλιστικό στόχο να διασώσουν τουλάχιστον το 1/3 του περυσινού εκπτωτικού τζίρου, εάν βεβαίως δοθεί εγκαίρως η ευκαιρία, έστω μιας “υβριδικής λειτουργίας” τους. Είναι πράγματι ώρα κρίσιμων αποφάσεων και δυστυχώς δύσκολων επιλογών, καθώς προέχει η ευθύνη της δημόσιας υγείας και έπεται αυτή απέναντι στους ανθρώπους της αγοράς. Οι αντοχές και οι δυνάμεις μας δοκιμάζονται πολύ σκληρά από τη ψυχολογική και οικονομική κόπωση της νέας παράτασης του lockdown. Οι χειμερινές εκπτώσεις, υπό άλλες προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα σωσίβιο επιβίωσης σε πολλές πληττόμενες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου και να αποτρέψουν τον κίνδυνο πτωχεύσεων και ανεργίας. Προσώρας,τελούμε εν αναμονή…»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ