29/07/2021

Σκάνδαλο Folli Follie: Τι γνώριζε ο κ. Ηλίας Κούκουτσας;

Το σκάνδαλο Folli-Follie εκτός από οικονομικό εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, έχει μετατραπεί και σε πολιτικό, αφού η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως υπήρχαν επικοινωνίες μεταξύ στελεχών της εταιρείας και μελών της τότε κυβέρνησης, σε μία προσπάθεια – όπως ισχυρίζονται – να υπάρξει ευνοϊκή μεταχείριση της εταιρείας.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το Directnews.gr ο νυν διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος των πολυκαταστημάτων Attica, κ. Ηλίας Κούκουτσας ο οποίος απολογήθηκε πρόσφατα στην 35η Ανακρίτρια Αθηνών Κωνσταντίνα Αλεξοπούλου για την υπόθεση εξαπάτησης του επενδυτικού κοινού και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος πολλών εκατομμυρίων ευρώ, αφέθηκε ελεύθερος.

Ηλιας κουκουτσας

Ο κ. Ηλίας Κούκουτσας ο οποίος είχε την ιδιότητα του μη εκτελεστικού μέλους της Folli Follie Ανώνυμη Εμπορική Βιοτεχνική και Τεχνική Εταιρεία, συμπεριλαμβανόταν στην μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τον Ιούνιο του 2018 κατά των μελών του διοικητικού συμβουλίου και των οικονομικών διευθυντών του ομίλου για την υπόθεση της εταιρείας Folli Follie.

Ο κ. Κούκουτσας όμως που έχει σήμερα τη διπλή ιδιότητα του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου των πολυκαταστημάτων Attica, παραιτήθηκε από την Folli Follie όταν είχε διαφανεί το εύρος του σκανδάλου το Μάιο του 2018. Ένα μήνα πριν δηλαδή την μηνυτήρια αναφορά της επιτροπής κεφαλαιαγοράς.

Σύμφωνα όμως με όσα αποκαλύπτει ο Παναγιώτης Στάθης στο Capital.gr, ακριβώς την ίδια εποχή, δηλαδή τον Μάιο του 2018, εντοπίζονται τα επίμαχα mail εντός της εταιρείας, τα οποία δίνουν και την πολιτική χροιά στο σκάνδαλο.

Συγκεκριμένα:

“Κύριε Τζώρτζη, όπως έχετε ήδη ενημερωθεί ιδίως η παρουσία του προέδρου είναι καταλυτική. Είμαι σίγουρος ότι με την πίεση που τους ασκείται από τους ανθρώπους μας θα προχωρήσει ομαλά χωρίς εκπλήξεις η όλη διαδικασία. Όπως αντιλαμβάνεστε είναι πολύ δύσκολο για την επιτροπή γιατί πιέζεται από παντού να είναι πιο άμεση και σκληρή απέναντί μας, ήδη την κατηγορούν για ευνοϊκή μεταχείριση. Έχουμε όμως ισχυρούς συμμάχους. Αρκεί βέβαια και εμείς να τους βοηθήσουμε σε αυτά που μας ζητάνε, έστω και να δίνουμε στοιχεία σταδιακά με μία ροή. Χθες όπως σας είχα ενημερώσει είχα μία συνάντηση με έναν σύμβουλο που αντιπροσωπεύει έναν από τους τρεις βασικούς υποστηρικτές μας στην υπόθεση. Αφού μου είπε πόσο δύσκολο είναι το όλο εγχείρημα και πόσο εκτίθεται ο άνθρωπός του και τι έχει κάνει μέχρι τώρα για μας και ότι θα είναι μέχρι να τελειώσουν όλα δίπλα μας, μου είπε ότι έχει κάποιες ανάγκες. (80) Δεν θα ήθελα ούτε μέσω email ούτε τηλεφωνικά να μιλήσουμε πιο αναλυτικά. Νομίζω ότι τη στιγμή αυτή δεν έχουμε την πολυτέλεια κανένα σύμμαχό μας να χαρίσουμε στους αντιπάλους μας για οποιονδήποτε λόγο. Πρέπει δυστυχώς να διαθέσετε ένα κονδύλι για αυτές τις επαφές. Δεν είμαι υπέρ και το ξέρετε, αλλά σε αυτή την περίπτωση δε νομίζω ότι γίνεται διαφορετικά. Ενημερώστε με πως προχωρώ τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση. Παρακαλώ μονολεκτικά λόγω της σοβαρότητος. Με ένα ναι ή ένα όχι για να ξέρω τι να πω αύριο που περιμένουν απάντηση. Αν είναι ναι, μην πείτε το λόγο σε κανένα.”

Σε άλλο email με παραλήπτη πάλι τον Tζώρτζη Κουτσολιούτσο και ημερ. 11 Μαΐου 2018 αναφέρεται, όπως προκύπτει από τη δικογραφία:

“Κύριε Τζώρτζη, θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με τα σημερινά πεπραγμένα. Επικοινώνησαν σήμερα με τον πρόεδρο της επιτροπής, ο κ. Μπαλαούρας (ο οποίος πραγματικά υπερβάλλει εαυτόν για τον όμιλο, είναι ο μπροστάρης), ο Φλαμπουράρης, ο κ. Χαρίτσης υπουργός Ανάπτυξης, ο κ. Αραχωβίτης από το στενό περιβάλλον. Ο δε πρόεδρος είπε ότι είναι η πρώτη φορά που καθυστερεί τόσο και ήδη δέχεται επικρίσεις για την ευνοϊκή συμπεριφορά της επιτροπής απέναντί μας. (Σε άλλες περιπτώσεις ενεργούν άμεσα). Σήμερα η έκτακτη επίσκεψη έπρεπε να γίνει μετά το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί και από ό,τι μου είπαν οι δικοί μας, ήταν συνεργάσιμοι και φιλικοί (μας είχε ενημερώσει σχετικά ο πρόεδρος).”

Στις 29 Μαΐου του 2018 και ώρα 18.10 το απόγευμα, ο ίδιος υπάλληλος φέρεται να ενημερώνει μέσω email για τροπολογία που επρόκειτο να κατατεθεί και αφορούσε σε ευνοϊκή ρύθμιση σχετικά με τα ΚΑΕ το οποίο email, σύμφωνα πάντα με τον υπάλληλο της εταιρείας, του το έστειλε ο κ. Μπαλαούρας.

Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι αυτονόητο: Ηταν σύμπτωση που ο κύριος Ηλίας Κούκουτσας αποχώρησε από την εταιρεία ακριβώς την ίδια περίοδο; Την περίοδο δηλαδή που φέρεται στελέχη της να ερχόταν σε επαφή με πολιτικούς για τα θέματα της εταιρείας;
Συνέβη κάτι άλλο; Και αν ναι, τι;

Ή μήπως το σκανδαλο Folli Follie είναι αμιγώς οικονομικό και όλα τα περί πολιτικής εμπλοκής είναι προπαγάνδα για κομματικά οφέλη; Από τη στιγμή ειδικά που ο κύριος Κούκουτσας απολογήθηκε επί κυβερνήσεως ΝΔ, άρα δεν μπορεί να μιλήσει κάποιος για «χειραγώγηση της δικαιοσύνης» από τον ΣΥΡΙΖΑ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ