Προστασία α΄κατοικίας: Παράταση 15 ημερών για τον νόμο Κατσέλη – Χιλιάδες δανειολήπτες κινδυνεύουν με πλειστηριασμούς

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προστασία α΄κατοικίας: Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου η προθεσμία για αίτηση επαναπροσδιορισμού υποθέσεων υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων (Νόμος Κατσέλη).

Το υπ. Δικαιοσύνης κατέθεσε τροπολογία με την οποία προβλέπεται παράταση μόλις 16 ημερών για τον επαναπροσδιορισμό των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη με αποτέλεσμα χιλιάδες δανειολήπτες να είναι αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς.

 

 

Για τον νόμο Κατσέλη και την προστασία της πρώτης κατοικίας, μίλησε στο MEGA o υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας τονίζοντας ότι χθες κατατέθηκε η τροπολογία σύμφωνα με την οποία δίνεται παράταση 15 ημερών στην προθεσμία για τις υποθέσεις που είχαν κατατεθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο κίνδυνος για την πρώτη κατοικία όλων των πολιτών.

«Δε γίνεται να μένουν εγκλωβισμένοι οι πολίτες σε έναν νόμο που πλέον δεν ωφελεί κανέναν», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Όλη η προσπάθεια που γίνεται από το υπουργείο, επισήμανε, έχει σαν στόχο να προστατευθούν οι άνθρωποι που δικαιούνται την προστασία της πρώτης κατοικίας.

«Έχει γίνει ένα πολύ μεγάλο βήμα σε μια κρίσιμη περίοδο με μια καινούρια διαδικασία που θα προστατεύσει τον δανειολήπτη που δικαιούται την προστασία», δήλωσε και τόνισε πως υπάρχει περιθώριο 60 ημερών για να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Για το άνοιγμα των δικαστηρίων, είπε πως αυτό θα εξαρτηθεί από την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Στιγμιότυπο 2020 07 18 6.58.44 μμ

ΣΥΡΙΖΑ: Παράταση-κοροϊδία 

Όπως δηλώνει ο αρμόδιος τομεάρχης Δικαιοσύνης Θ. Ξανθόπουλος, η παράταση αφορά μόνο τις αιτήσεις, που είχαν κατατεθεί μέχρι τις 31-12-2014 ενώ για τις υπόλοιπές παραμένουν οι ίδιες προθεσμίες.

Επί της ουσίας πρόκειται για μια καθαρά προσχηματική ενέργεια. Οι μόλις 16 ημέρες που δίνονται ως παράταση είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο μεγάλα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι οφειλέτες εν μέσω της πανδημίας και των επιπρόσθετων δυσκολιών που αυτή έχει προκαλέσει.

Aπό την αρχή της θητείας της η κυβέρνηση της ΝΔ επιδεικνύει μια εμμονική προσήλωση στην μονομερή εξυπηρέτηση των συμφερόντων των Τραπεζών και των διαφόρων funds που συνεργάζονται με αυτές. Σε συνδυασμό με τον νέο πτωχευτικό νόμο, επιδιώκει την πλήρη κατάργηση της δικαστικής προστασίας των κύριων κατοικιών δεκάδων χιλιάδων αδύναμων οικονομικά οφειλετών και την εκποίηση τους μέσω των μαζικών πτωχεύσεων και των πλειστηριασμών fast track.

Μοναδική λύση σε αυτή τη φάση, είναι η πλήρης αναστολή εφαρμογής των διατάξεων του Ν.4745 με τις ασφυκτικές προθεσμίες επαναπροσδιορισμού των εκκρεμών υποθέσεων του Ν. Κατσέλη, τουλάχιστον, όσο διαρκεί η πανδημία. Η κυβέρνηση δεν έχει πλέον καμία δικαιολογία.

Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση μεθοδεύει κρυφά 35.000 πλειστηριασμούς α΄ κατοικίας

Σοβαρές καταγγελίες ότι η κυβέρνηση έχει μεθοδεύσει 35 χιλιάδες πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας διατυπώνει η Έφη Αχτσιόγλου. Η Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση εν πλήρει συνειδήσει επιλέγει μετά τις 15 Ιανουαρίου να οδηγήσει πάνω από 35.000 πολίτες και νοικοκυριά εκτός προστασίας, με αποτέλεσμα αυτομάτως τα σπίτια τους να μπορούν να πλειστηριαστούν».

Τονίζει πως η κυβέρνηση έδωσε μια ασφυκτική προθεσμία, η οποία λήγει, και από τους 40.000 ανθρώπους έχουν κατορθώσει να υποβάλουν οριστικές αιτήσεις μόλις 4.400. Παράλληλα, σημειώνει πως μετά «τον νέο πτωχευτικό που οδηγεί σε γενικευμένη πτώχευση το σύνολο των πολιτών που οφείλουν, η κυβέρνηση επιχειρεί εν κρυπτώ να πετάξει εκτός προστασίας και όσους πολίτες είχαν προσφύγει στο νόμο Κατσέλη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ