8/05/2021

Δεν ξεμπέρδεψαν όσοι κόλλησαν κορονοϊό – Βρετανική έρευνα δείχνει περιορισμένη ανοσία!

Πολύ σημαντική μελέτη SIREN του αγγλικού οργανισμού δημόσιας υγείας Public Health England που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 20.000 υγειονομικούς, επισημαίνει πως η αξία της φυσικής ανοσίας έπειτα από λοίμωξη Covid-19 είναι πιθανότατα αντίστοιχη με αυτήν που επιτυγχάνεται με τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, για μία περίοδο τουλάχιστον πέντε μηνών.

Τα στοιχεία της μελέτης δείχνουν ότι οι επαναλοιμώξεις είναι πολύ σπάνιες, καθώς συνέβησαν σε λιγότερο από το 1% των 6.614 συμμετεχόντων που ήδη είχαν αρρωστήσει με Covid-19 και όπως επισημαίνουν οι ερευνητές και η επικεφαλής τους, δρα Σούζαν Χόπκινς (η σχετική προδημοσίευση στο «medRxiv»), η ανοσολογική απόκριση έπειτα από αρχική λοίμωξη Covid-19 μειώνει κατά 83% τον κίνδυνο να κολλήσει κάποιος ξανά κορονοϊό μέσα στους επόμενους τουλάχιστον πέντε μήνες.

«Αν και η πιθανότητα είναι μικρή, κάποιος που κόλλησε τον κορονοϊό στο πρώτο κύμα της άνοιξης θα μπορούσε να μολυνθεί ξανά στο τρέχον δεύτερο πανδημικό κύμα» διευκρινίζουν οι επιστήμονες. Από την άλλη πλευρά, διαπιστώθηκε ότι όσοι μολύνονται ξανά από τον κορονοϊό μπορεί να έχουν μεγάλο ιικό φορτίο, δηλαδή υψηλά επίπεδα του ιού στη μύτη και στον λαιμό τους, ακόμη και αν είναι ασυμπτωματικοί, πράγμα που τους καθιστά δυνητικά πιο μεταδοτικούς σε άλλους. «Γνωρίζουμε πλέον ότι οι περισσότεροι από όσους είχαν κορονοϊό και ανέπτυξαν αντισώματα είναι προστατευμένοι από επαναλοίμωξη, όμως αυτό δεν είναι απόλυτο και δεν ξέρουμε ακόμη πόσο διαρκεί η προστασία. Αν κάποιος ήδη είχε τη νόσο Covid-19, είναι απίθανο να αναπτύξει ξανά σοβαρή λοίμωξη. Ομως υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος να κολλήσει ξανά τον ιό και να τον μεταδώσει σε άλλους» τόνισε η Χόπκινς. «Η επαναλοίμωξη είναι αρκετά ασυνήθιστη, πράγμα που είναι καλό νέο. Δεν σημαίνει όμως ότι κάποιος είναι ελεύθερος να τριγυρίζει πλέον χωρίς μάσκα» σχολίασε και ο ανοσολόγος Τζον Γουέρι του πανεπιστημίου της Πενσιλβανίας.

Απειλή από τις «σούπερ» μεταλλάξεις

Οι μεταλλάξεις του νέου κορονοϊού δεν πρόκειται να περιοριστούν στα ιδιαίτερα μεταδοτικά μεταλλαγμένα στελέχη του Λονδίνου, της Νοτίου Αφρικής και της Βραζιλίας, αλλά θα γίνουν όλο και πιο συχνές, προειδοποιούν ερευνητές, επισημαίνοντας ότι έρχονται περισσότεροι μεταλλαγμένοι «σούπερ κορονοϊοί».

Κορυφαίοι ερευνητές στις ΗΠΑ, όπως ο Dr Trevοr Bradford του Fred Hutchinson Cancer Center και ο Ali Mokdad του University of Washington, αναφέρουν ότι καθημερινά καταγράφονται σχεδόν 230.000 νέα περιστατικά Covid-19 παγκοσμίως. Εξηγούν ότι αυτό έχει ως συνέπεια να συμβαίνουν περισσότερες αλλαγές στον κορονοϊό SARS-CoV-2, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται περισσότερες μεταλλάξεις του.

Οσο πιο πολύ διαδίδεται στον παγκόσμιο πληθυσμό ο νέος κορονοϊός τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανιστούν μεταλλάξεις που θα τον κάνουν ισχυρότερο. Από τη στιγμή, δε, που ο κορονοϊός διαδοθεί σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού διαφορετικών χωρών, οι ειδικοί θεωρούν ότι αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης μεταλλαγμένων σούπερ κορονοϊών που θα είναι διαφορετικοί ακόμη και από χώρα σε χώρα.

Ο Bradford προσθέτει ότι τα μεταλλαγμένα σούπερ στελέχη μπορεί να εμφανίζονται πρώτα σε ασθενείς στους οποίους ο Covid-19 χρονίζει. Εξηγεί ότι σε αυτή την περίπτωση ο κορονοϊός υπερβάλλει εαυτό για να ξεφύγει από το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί και να «μάθει» να μολύνει τα κύτταρα με μεγαλύτερη ευκολία.

Ασφαλή θεωρούνται τα εμβόλια για τη γυναικεία γονιμότητα

Τα εμβόλια κατά του Covid-19 δεν επηρεάζουν τη γονιμότητα, επισημαίνει καθηγήτρια βρετανικού πανεπιστημίου, η οποία εμφανίστηκε καθησυχαστική μετά την κυκλοφορία φημών στο διαδίκτυο ότι δήθεν τα εμβόλια μειώνουν τη γονιμότητα των γυναικών και τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.

Η Lucy Chappell, καθηγήτρια Μαιευτικής του King’s College London, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία βάση στις ανησυχίες, σπεύδοντας να διαβεβαιώσει τις γυναίκες ότι δεν κινδυνεύει η γονιμότητά τους αν κάνουν κάποιο από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2, τα οποία έχουν κυκλοφορήσει.

Η καθηγήτρια αναγκάστηκε να παρέμβει δημόσια μετά τη δημοσίευση έρευνας σε 55.642 Βρετανούς, σύμφωνα με την οποία το 25% των γυναικών 18-34 ετών απάντησε ότι δεν θα κάνει κάποιο από τα εμβόλια κατά του Covid-19, διότι φοβάται για τις επιπτώσεις που θα έχει στη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη. Οι γυναίκες αυτές ανέφεραν ως πηγή της πληροφόρησής τους «το διαδίκτυο». Γι’ αυτό η καθηγήτρια αναζήτησε τις σχετικές δημοσιεύσεις ιστοσελίδων και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες.

Ωστόσο η Chappell έσπευσε να προσθέσει ότι η σχέση της εγκυμοσύνης με τους νέους ιούς και τα νέα εμβόλια είναι κάτι που «εξελίσσεται διαρκώς», γι’ αυτό έκανε έκκληση να διεξαχθούν περισσότερες και πιο εκτεταμένες εξειδικευμένες έρευνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ