Μόνος ο Δένδιας εναντίον όλων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιμένει ο Δένδιας στις «κόκκινες γραμμές», Την ώρα που το Βερολίνο στηρίζει την Τουρκία και ο Μακρόν φαίνεται ότι ψάχνει δίαυλο με τον Ερντογάν.

Τις «κόκκινες γραμμές» της ελληνικής πλευράς στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία χάραξε, με συνέντευξή του σε πορτογαλικό μέσο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Χρησιμοποιώντας αυστηρό ύφος, σε αντίθεση με άλλους Ελληνες αξιωματούχους, ο υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι η χώρα μας όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει οτιδήποτε πέραν της διευθέτησης των θαλάσσιων ζωνών, αλλά και ότι αυτό θα γίνει μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι με την Τουρκία υπάρχει μεγάλη απόκλιση όσον αφορά την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. «Αυτό είναι μόνο» τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι δεν είναι ζήτημα δύσκολο να επιλυθεί.

«Εάν η Τουρκία συμφωνήσει μαζί μας να συνομιλήσουμε και, σε περίπτωση διαφωνίας, να προσφύγουμε στη Χάγη και να χρησιμοποιήσουμε ως όρο αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο, τότε θα είναι εύκολο» είπε ο Νίκος Δένδιας, υπογραμμίζοντας ότι, εάν η Τουρκία προσπαθήσει να το επιλύσει χρησιμοποιώντας όρους, όπως η ευθυδικία, τότε είναι αδύνατον να λυθεί, καθώς η ελληνική πλευρά θα επισημάνει ότι η Τουρκία θέλει να ερμηνεύσει τα πράγματα και -υπό αυτή την ερμηνεία- να χρησιμοποιεί το casus belli, «μια απειλή πολέμου εναντίον μας, εάν ασκήσουμε το νόμιμο δικαίωμά μας για επέκταση των χωρικών υδάτων».
Σήμερα, ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, με τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για την τακτική ενημέρωση, ακριβώς λόγω της χρονικής στιγμής, μία εβδομάδα πριν από την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών, οι αντιδράσεις τους αναμένονται με ενδιαφέρον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ