Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Μας ανησυχούν τα μεταλλαγμένα κρούσματα (Βίντεο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανησυχητικά υπερμεταδοτική η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού

Ιδιαίτερα ανήσυχος ακούγεται και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Σύμφωνα με τον ίδιο: «μιλάμε για μια κατά 60% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Η παθογόνος δράση είναι η ίδια αλλά είναι τόσα πολλά τα νέα κρούσματα που δίνει αυτό το στέλεχος, που τελικά η θνητότητα αυξάνεται κατακόρυφα εξαιτίας των πολλών περιπτώσεων που δίνει.

Σκεφτείτε μόνο, ότι το 1 κρούσμα κορονοϊού δίνει άλλα 4 με 5 νέα κρούσματα. Tο νέο στέλεχος δίνει τα διπλάσια, 8 με 9. Στην Βρετανία έχει δημιουργηθεί πανικός με αυτή την εξέλιξη».

Σύμφωνα με τον κ.Σαρηγιάννη, η ειδική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τρέχει ήδη αυτή τη στιγμή ένα μαθηματικό μοντέλο για τη μεταδοτική συμπεριφορά του νέου στελέχους, όμως το έτερο στοιχείο που προβληματίζει εξίσου τον κ. Σαρηγιάνη είναι ο τρόπος που θα παρακολουθηθεί στην Ελλάδα αυτή η εξέλιξη.

Όπως το θέτει ο ίδιος: «Επιμένω σε αυτό που λέω όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας- οι πύλες εισόδου πρέπει να ελέγχονται πιο αποτελεσματικά, τα τεστ πρέπει να είναι πολύ περισσότερα και η ιχνηλάτηση πιο εντατική.

Πιστεύω ότι αυτό το νέο στέλεχος θα δημιουργήσει πρόβλημα στα σενάρια των επόμενων ανοιγμάτων στην αγορά και στην κοινωνία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ