Ο Μητσοτάκης αδειάζει πάλι τον Νίκο Δένδια σε συνέντευξη του στο Monocle (Βίντεο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι απολύτως απαράδεκτη η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει συνέντευξη σε περιοδικό και να ανοίγει για ακόμα μια φορά την κερκόπορτα απέναντι στις τουρκικές διεκδικήσεις. Την ίδια στιγμή που ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας παραμένει πιστός στην εθνική γραμμή ακυρώνοντας την παραφιλολογία ότι η Ελλάδα πρόκειται να συζητήσει με την Τουρκία για τις «θαλάσσιες ζώνες», βγαίνει ο πρωθυπουργός και τον διαψεύδει! Μιλώντας μάλιστα για ακόμα μια φορά στον ξένο τύπο!

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λοιπόν, μιλώντας αυτή τη φορά στο περιοδικό Monocle, υποστήριξε πάλι, ότι η διαφορά μας με την Τουρκία είναι οι «θαλάσσιες ζώνες»! Η αναφορά αυτή του πρωθυπουργού είναι εξωφρενική, εθνικά επικίνδυνη και έρχεται σε πλήρη αντίθεση όχι μόνο με τις συνεχείς δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών Νίκου Δένδια, αλλά και με την επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αυτή αποτυπώνεται διαχρονικά στην ιστοσελίδα του υπουργείου εξωτερικών. Κατά την οποία η μοναδική διαφορά που υπάρχει με την Τουρκία είναι ο καθορισμός της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας και της περί αυτήν θαλάσσιας ζώνης.

Οι περίεργες μεθοδεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και η αντίδραση του Νίκου Δένδια

Η νέα εξωφρενική αυτή τοποθέτηση του πρωθυπουργού, σε διεθνές μάλιστα μέσο, έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά περίεργων κινήσεων οι οποίες έχουν προκαλέσει την ενόχλησή του υπουργού εξωτερικών. Η τοποθέτηση του πρέσβη κύριο Παύλο Αποστολίδη ο επικεφαλής της ελληνικής πλευράς στις διερευνητικές επαφές, είναι το πρώτο δείγμα. Ο πρέσβης έχει τοποθετηθεί ανοιχτά υποστηρίζοντας ότι το πρώτο θέμα που θα τεθεί στις διερευνητικές επαφές, είναι τα «χωρικά ύδατα»! Διαβάστε και δείτε εδώ όλη την τοποθέτηση του κυρίου Αποστολίδη: Παύλος Αποστολίδης : Οι διερευνητικές δεν αφορούν διαπραγμάτευση της υφαλοκρηπίδας, αφορούν τα προκαταρκτικά & κύριο θέμα είναι τα χωρικά ύδατα (βίντεο)

Η αναφορά λοιπόν του Κυριάκου Μητσοτάκη περί θαλάσσιων ζωνών, είναι εθνικά επικίνδυνη, σύμφωνα μάλιστα με τον ορισμό που δίνει ο πρέσβης Ο Γεώργιος Σαββαΐδης, σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως αυτός προκύπτει από το διεθνές δίκαιο: «Λέγοντας θαλάσσιες ζώνες εννοούμε, κατά το Διεθνές Δίκαιο, τέσσερις διαφορετικές θαλάσσιες περιοχές οι οποίες υφίστανται σήμερα γύρω από την εδαφική επικράτεια της χώρας ή δεν υφίστανται αλλά μπορούν να εγκαθιδρυθούν στο μέλλον υπό τις προϋποθέσεις και τα όρια που καθορίζει το ισχύον Δίκαιο της Θαλάσσης. Οι ζώνες αυτές είναι τα χωρικά ύδατα, η συνορεύουσα ζώνη, η υφαλοκρηπίδα και η αποκλειστική οικονομική ζώνη.Εντός των ζωνών αυτών ισχύουν διαφορετικά νομικά καθεστώτα εξικνούμενα από την πλήρη άσκηση κυριαρχίας μέχρι την άσκηση ορισμένων διοικητικών αρμοδιοτήτων»!

Μιλώντας λοιπόν ο πρωθυπουργός γενικά για «θαλάσσιες ζώνες», συμπεριλαμβάνει και τα χωρικά ύδατα. Γεγονός που συνιστά εγκατάλειψη της εθνικής γραμμής, διάψευση των θέσεων του κύριου Δένδια, που όμως αποτελούν θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής επί δεκαετίες και κερκόπορτα απέναντι στις τουρκικές επιδιώξεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει καμία νομιμοποίηση να διαπραγματευθεί τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ