Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

Οι θερμές δηλώσεις του μεγάλου φιλέλληνα Μενέντεζ, αποκαλύπτουν το εθνικό λάθος του Μητσοτάκη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έτσι εκπροσωπούσε την Ελλάδα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Προκόπης Παυλόπουλος. Η ιστορική συνάντησή του με τον Γερουσιαστή Robert  Menendez στο Προεδρικό Μέγαρο.

Νέος ισχυρός άνδρας στην αμερικανική Γερουσία είναι πλέον ο πασίγνωστος φιλέλληνας Γερουσιαστής Robert Menendez. Γι΄ αυτό ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε σήμερα το βράδυ να του τηλεφωνήσει, μετά την εκλογή Μπάιντεν.

Αξίζει όμως να γυρίσουμε πίσω στο χρόνο –όχι πολύ, μόλις το 2019- για να θυμηθούμε με πόση οξυδέρκεια και πόση αξιοπρέπεια ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε δεχθεί τον  Robert Menendez στο Προεδρικό Μέγαρο. Γεγονός που δείχνει, επιπλέον, και τη διαφορά κύρους ανάμεσα στον τέως ΠτΔ και τη διάδοχό του κα Σακελλαροπούλου, που χθες έσπευδε να παραστεί ως προσκεκλημένη (!!) στη φιέστα του Αμερικανού Πρέσβη Πάϊατ στη Ρωμαϊκή Αγορά…. Η αρχηγός του κράτους δηλαδή, ως προσκεκλημένη σε ελληνικό έδαφος, ενός πρέσβη! Πλήρης ισοπέδωση του θεσμικού της ρόλου.

Στις 22 Απριλίου 2019 ο Robert Menendez ήρθε στην Αθήνα και ζήτησε συνάντηση με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Η συνάντηση έγινε, παρουσία και του Αμερικανού Πρέσβη Πάϊατ. Όχι, δεν πήγε ο Προκόπης Παυλόπουλος στην Πρεσβεία ή όπου αλλού για να συναντήσει τους αμερικανούς αξιωματούχους –όπως η διάδοχός του- αλλά εκείνοι πήγαν στο Προεδρικό Μέγαρο, δείχνοντας το σεβασμό που αρμόζει στην Ελληνική Δημοκρατία.

Ας θυμηθούμε τι είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος στον Robert Menendezεξαίροντας την προσωπικότητά του αλλά και υπερασπιζόμενος με κύρος και σθένος την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και τονίζοντας, κόντρα στην πολιτική Τραμπ, την ανάγκη συνεργασίας των Η.Π.Α. με την Ευρωπαϊκή Ένωση:

«Κύριε Γερουσιαστά, με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Και τα αισθήματά μου αυτά δικαιολογούνται από το ότι μέσα από την συνάντηση αυτή μπορώ να εξάρω και ν’αναδείξω την προσωπικότητά σας, την λαμπρή σταδιοδρομία την οποία έχετε διανύσει στο πλαίσιο της Γερουσίας των ΗΠΑ. Και κορωνίδα αυτής της λαμπρής σταδιοδρομίας είναι οι κορυφαίες θέσεις που έχετε κατακτήσει και κατακτάτε, ιδίως εντός της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Θέλω να σας ευχαριστήσω, εκ μέρους του Ελληνικού Λαού, γιατί την στάση την οποία έχετε τηρήσει και τις θέσεις που έχετε πάρει σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, και μάλιστα διαχρονικά, εμείς οι Έλληνες τις αναγνωρίζουμε. Αλλά θέλω να σας βεβαιώσω ότι οι θέσεις αυτές, οι υποστηρικτικές – και ιδίως αυτή την περίοδο – για την Ελλάδα και την Κύπρο, στην ουσία είναι θέσεις οι οποίες αφορούν την εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη Περιοχή μας και ιδίως στην τόσο ταλαιπωρημένη Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή. Επιπλέον οι θέσεις αυτές, και ιδίως οι τελευταίες θέσεις που πήρατε σχετικά με το ποιες είναι οι υποχρεώσεις των Συμμάχων μέσα στον χώρο του ΝΑΤΟ, είναι και θέσεις που αφορούν την ισχύ του ΝΑΤΟ και την επιτέλεση της αποστολής του. Συμφωνούμε απόλυτα, κύριε Γερουσιαστά, ότι για να είσαι συνεπής Σύμμαχος μέσα στο ΝΑΤΟ, όπως λέμε εμείς οι Έλληνες με μία παροιμία «δεν μπορείς να πατάς πάνω σε δύο βάρκες». Και ο νοών νοείτω. Τέλος, δεν μπορώ να μην αναδείξω και μια άλλη πτυχή της προσωπικότητάς σας που αφορά την ουσία της πολιτικής σας στο πλαίσιο του πολιτικού συστήματος των Ηνωμένων Πολιτειών. Εμείς οι Έλληνες θα θυμόμαστε πάντοτε ότι έχετε αναδειχθεί υπέρμαχος μιας ανθρωπιστικής, για να το πω όπως αρμόζει, πολιτικής. Στηρίξατε και στηρίζετε μια πολιτική η οποία υπερασπίζεται τον Άνθρωπο μέσα από την υπεράσπιση εμβληματικών αρχών και αξιών, όπως είναι εκείνες της Αλληλεγγύης, των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Δικαιοσύνης και, ιδίως, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Κύριε Γερουσιαστά, εμείς οι Έλληνες και εγώ προσωπικώς, σας παρακαλούμε να συνεχίσετε αυτό τον αγώνα σας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες να εμπεδωθεί αυτή η πολιτική υπέρ του Ανθρώπου. Και αυτό γιατί οι ίδιες αρχές και αξίες αφορούν και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία στηρίζεται πάνω σ’αυτές τις Ανθρωπιστικές Αξίες. Και γνωρίζετε πολύ καλά – το πιστεύω, το έχω πει πολλές φορές – ότι οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει από κοινού να υπερασπισθούν αυτές τις Θεμελιώδεις Αξίες υπέρ του Ανθρώπου, τις αρχές της Ειρήνης, της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του τόσο πολύπαθου Πλανήτη μας. Καλώς ήλθατε, καλή δύναμη και καλή συνέχεια στην λαμπρή σας σταδιοδρομία.»

Και να τι απάντησε ο Robert Menendez, τιμώντας την Ελλάδα όπως της αξίζει αλλά και εξαίροντας τον ιστορικό ρόλο του Προκόπη Παυλόπουλου:

«Κύριε Πρόεδρε, είναι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι σήμερα εδώ και εκτιμώ πάρα πολύ το ότι μου διαθέσατε τον χρόνο σας. Είναι πάρα πολύ σημαντική η σχέση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, ποτέ δεν ήταν ισχυρότερη και τον τελευταίο καιρό έχει εμβαθυνθεί και έχει γίνει πιο σημαντική και για τις δύο χώρες. Η Ελλάδα είναι ένα πολύ ισχυρός και σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και ένας σύμμαχος ο οποίος έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις του, πράγμα που θα ήθελα να κάνουν και όλοι οι άλλοι σύμμαχοι. Επιπλέον αυτού υπάρχει η εξαιρετική και πολύ σημαντική διμερής σχέση. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω γι’ αυτά τα οποία μας παρέχετε στη Σούδα, όπως επίσης και για την σχέση που έχουμε στον τομέα της ασφάλειας. Είναι τιμή μου που βρίσκομαι σήμερα εδώ και προσβλέπω σε μια ουσιαστική συζήτηση μαζί σας, κ. Πρόεδρε, γιατί θα ήθελα κι εγώ να εξάρω τον ρόλο που έχετε παίξει ως Πρόεδρος της χώρας, αλλά και ως λαμπρός πολιτικός. Έναν ρόλο που κληθήκατε να παίξετε σε ιστορικές στιγμές και για τον οποίο η Ιστορία θα έχει να πει στο μέλλον.»

Τώρα όλοι ξέρουμε κ. Μητσοτάκη και γιατί δεν ανανεώσατε τη θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου και γιατί επιλέξατε την κα Σακελλαροπούλου για να τον αντικαταστήσετε. Μεγάλο το πολιτικό «ειδικό βάρος» του Προκόπη Παυλόπουλου κ. Μητσοτάκη. Ίσως ασήκωτο για εσάς που θέλετε να «ηγεμονεύετε» ως «Μωυσής» ή ακόμη και ως «Βασιλιάς Ήλιος» της εποχής των Λουδοβίκων…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ