Βόμβα Ιωάννη Βαληνάκη: “Κακώς προσήλθαμε σε διερευνητικές δίνοντας συγχωροχάρτι – Συζητάμε Γκρίζες Ζώνες του Σημίτη” (Βίντεο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ιωάννης Βαληνάκης είναι Έλληνας καθηγητής πανεπιστημίου στον τομέα των διεθνών σχέσεων και πρώην βουλευτής και υφυπουργός εξωτερικών στην εκπομπή Western του Kontra με τον Πάνο Παναγιωτόπουλο.

 

Κατά την γνώμη του καθηγητή “κακώς προσήλθαμεν τόσο γρήγορα σε έναν διάλογο με την Τουρκία, την ώρα που μπορούσαμε και αυτή είναι και η δική μου εναλλακτική πρόταση, να περιμένουμε τουλάχιστον μερικούς μήνες. Τουλάχιστον δηλαδή μέχρι τον Μάρτιο, που Ευρωπαϊκή Ένωση να ανασυνθέσει την νέα της πολιτική, απέναντι στην Τουρκία, δεν καταλαβαίνω καθόλου γιατί τρέξαμε τόσο πολύ” και συνέχισε λέγοντας “τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο. Πρώτον διότι επί τετράμηνο βιάστηκε και παραβιάστηκε η Ελληνική υφαλοκρηπίδα η Ελληνική ΑΟΖ και τα Ελληνικά Δικαιώματα και όπως καταλαβαίνεται, δεν είναι λογικό να πιέζεις τους τρίτους να πάνε σε κυρώσεις εναντίον του παραβάτη Τουρκία και την ίδια στιγμή εσύ να πηγαίνεις σε συζητήσεις μαζί του σαν να μην συμβαίνει τίποτα! Διότι όταν πηγαίνεις σε έναν διερευνητικό διάλογο, χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς κανόνες και χωρίς εγγυήσεις, προφανώς είναι σαν να δίνεις ένα είδος συγχωροχαρτιού στην άλλη πλευρά, ένα πιστοποιητικό “ΕΥΡΩφροσύνης” ή πιστοποιητικό “ΝΑΤΟφροσύνης”, καλής διαγωγής, που η Τουρκία έχει ανάγκη, διότι πιέζεται από τις ΗΠΑ για πρώτη φορά τόσο έντονα. Πιέζεται και από την ΕΕ που και αυτή είναι αναγκασμένη κάτι να κάνει, παρόλο που δεν θέλει κανένας τους στην ΕΕ, πλην πολύ λίγων, να σπρώξουν προς την κατεύθυνση των κυρώσεων. Παρόλα αυτά ενώ η Τουρκία είναι πιεσμένη και είναι πιεσμένη και εσωτερικά από την οικονομία, τρέχουμε εμείς να κάνουμε διερευνητικό διάλογο με την Τουρκία, χωρίς κανόνες παιχνιδιού, χωρίς προϋποθέσεις”

kostas karamanlis ioannis valinakis 1

“Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω για πιο λόγος σπεύδουμε τόσο πολύ” και συνέχισε “δεν πας, όταν η Τουρκία έχει ανάγκη τα πιστοποιητικά καλού παιδιού, να της δώσεις το σωσίβιο που χρειάζεται ο Ερντογαν σε μια στιγμή που πιέζεται και εσωτερικά και εξωτερικά”

“Τωρα γιατί η κυβέρνηση το κάνει αυτό; Πιστεύω ότι υπάρχει μια ρομαντική διάθεση σε πολλούς, κυρίως σε αυτούς που προέρχονται από την Σημιτική πλευρά”

ΔΗΜΟΦΙΛΗ