Ανατροπή στην υπόθεση θανάτου του Σήφη Βαλυράκη – Αναζητούνται εικόνες από drone (Βίντεο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φως στα αίτια θανάτου του Σήφη Βαλυράκη επιδιώκουν να δώσουν οι λιμενικές αρχές Ερέτριας και Χαλκίδας. Την Τετάρτη πέρασαν το κατώφλι του λιμεναρχείου, ώστε να καταθέσουν σημαντικά στοιχεία τέσσερις σημαντικοί μάρτυρες. Ενώ, την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου εξετάζεται αν υπάρχει DNA του πρώην Υπουργού του ΠΑΣΟΚ στην προπέλα του φουσκωτού του.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

Την Κυριακή 24 Ιανουαρίου ο 77χρονος Σήφης Βαλυράκης ξεκίνησε από το σπίτι του στην Ερέτρια γύρω στη μια το μεσημέρι να πάει με το φουσκωτό του στην βραχονησιδά Αγία Τριάδα και να ψαρέψει με ψαροτούφεκο. Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες ο πρώην υπουργός βρέθηκε στην θάλασσα και εντοπίστηκε νεκρός στις 7.45 το απόγευμα της ίδιας μέρας στο νησί του ονείρου που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Ερέτριας. Λίγες ώρες νωρίτερα είχε βρεθεί ακυβέρνητο το φουσκωτό του.

Ο πρώην βουλευτής και Υπουργός του ΠΑΣΟΚ είχε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, οι οποίες σύμφωνα με τον ιατροδικαστή κ. Νίκο Καλογριά προέρχονταν από προπέλα σκάφους.

ερέτρια

ΑΥΤΟΨΙΑ ΤΟΥ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΕΡΕΤΡΙΑ

Το Κόντρα βρέθηκε  στην Ερέτρια τόσο στο σπίτι του Σήφη Βαλυράκη απ’ όπου ξεκίνησε με το φουσκωτό του ο πρώην υπουργός όσο και στο σημείο που βρέθηκε νεκρός. Μιλώντας με μέλη των διασωστικών ομάδων κατέστη σαφές τόσο το σημείο που ο Βαλυράκης βρέθηκε στην θάλασσα όσο και οι συνθήκες.

Ο πρώην υπουργός όταν βρέθηκε φορούσε στολή δύτη παραλλαγή αλλά δεν φορούσε βατραχοπέδιλα, ούτε τα βαρίδια που χρειάζονται για να κάνει κάποιος ψαροτούφεκο. Αυτό λοιπόν καθιστά σαφές ότι ο πρώην υπουργός βρέθηκε στην θάλασσα για εξωγενείς λόγους κι όχι για τον λόγο που είχε πάει (να ψαρέψει με ψαροτούφεκο). Ο ιατροδικαστής εξήγησε επίσης ότι δεν εντόπισε παθολογικά αίτια που θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει στην πτώση (καρδιακό επεισόδιο, εγκεφαλικό, έμφραγμα κτλ).

Πλέον αναμένεται το πόρισμα του πραγματογνώμονα ώστε να γίνει γνωστό αν ο Σήφης Βαλυράκης χτυπήθηκε από την δική του προπέλα. Αν αποδειχθεί ότι δεν έχει χτυπηθεί από την δική του, τότε ενισχύεται ακόμη περισσότερο το σενάρια της παρουσίας δεύτερου σκάφους στο σημείο.

ερέτρια

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Υπάρχουν τρία βασικά ερωτήματα στα οποία καλούνται να δώσουν απαντήσεις οι λιμενικές αρχές.

Ερώτημα πρώτο: Τι οδήγησε στην πτώση τον Σήφη Βαλυράκη με αποτέλεσμα να χτυπήσει στον προπέλα που οδήγησε στον θάνατο του; Ερώτημα υπάρχει και το σε ποια προπέλα χτύπησε.

Ερώτημα δεύτερο: Υπήρχε δεύτερο σκάφος στο σημείο, αν υπήρξε όντως στροβιλίστηκε γύρω από το φουσκωτό του πρώην υπουργού δημιουργώντας τεχνητό κύμα;

Ερώτημα τρίτο: Όταν ο Σήφης Βαλυράκης βρέθηκε στην θάλασσα, έγινε αντιληπτός από κάποιον, προσπάθησε να ξανανέβει στο σκάφος του, ή δεν έγινε αντιληπτός με αποτέλεσμα να βρεθεί νεκρός 6-6.30 ώρες αφότου ξεκίνησε την πορεία του.

ερέτρια

ερέτρια

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΟΥ KONTRANEWS.GR

Το Kontra και το kontranews.gr συνομίλησαν με ανθρώπους που συμμετείχαν στις έρευνες για τον εντοπισμό του πρώην Υπουργού.

ερέτρια

Χαράλαμπος Στάθης (αντιπρόεδρος Ε.Σ.Δ.Δ.Ε.): Ενημερωθήκαμε από τις αρχές ότι αγνοείται ένας συμπολίτης μας από την Κυριακή το μεσημέρι. Στη συνέχεια μας είπαν ότι πρόκειται για τον Σήφη Βαλυράκη. Η θάλασσα την Κυριακή ήταν μπουνάτσα, δεν είχε καθόλου κύμα. Το φουσκωτό βρέθηκε ακυβέρνητο ανάμεσα στα νησάκια Αγία Τριάδα και Κολοκύθα. Μερικές ώρες αργότερα βρέθηκε κι ο πρώην υπουργός. Είχε ένα χτύπημα στο πλάι του κεφαλιού και είχε χτυπήσει και τον αντίχειρα, επειδή φορούσε γάντι όμως δεν φαινόταν. Όταν βρέθηκε χτυπημένος στο νησί του ονείρου φορούσε την στολή του αλλά όχι τα σύνεργα του ψαρέματος, ούτε το ψαροτούφεκο βρέθηκε στην θάλασσα, ήταν και τα δύο στο φουσκωτό. Οι αρχές τώρα πρέπει να ανακαλύψουν γιατί βρέθηκε στην θάλασσα ενώ υπάρχει και μια μαρτυρία που αναφέρει ότι είδε ένα δεύτερο σκάφος στο σημείο ενώ αναφέρει ότι άκουσε και διαπληκτισμό.

ερετρια

Νίκος Πασχαλόπουλος (εθελοντής ΕΔΑΚΟΔ): Συμμετείχα στην έρευνα για τον εντοπισμό του Σήφη Βαλυράκη. Ο πρώην Υπουργός ήταν πολύ αγαπητός εδώ στην περιοχή, τον ξέραμε. Βρέθηκε στις 7.45 το απόγευμα, τότε εγώ μαζί με κάποια άλλα μέλη σωστικών συνεργείων βοηθήσαμε στη μεταφορά του Σήφη Βαλυράκη στο ασθενοφόρο. Είχε χτύπημα στο πρόσωπο, αλλά δεν είχε παραμορφωθεί το πρόσωπο από το χτύπημα, τον αναγνώρισα αμέσως.

Θωμάς Τσίγκας (αυτόπτης μάρτυρας): Είχα βγει και συμμετείχα στις έρευνες με τον φακό, Εκεί λοιπόν στο νησί του ονείρου ψάχνοντας στα βράχια, τον βρήκα, ήταν μπρούμυτα στο νερό, τον γύρισα, του έκανες κάποιες τεχνικές ανάνηψης όμως ο άνθρωπος είχε φύγει. Τον ήξερα, συναντιόμασταν κι όταν κάναμε μαζί ψαροτούφεκο και είναι πολύ στενάχωρο αυτό που έγινε. Ελπίζω να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα και αν υπάρχει εμπλοκή κι άλλων ανθρώπων να βγει η αλήθεια.

eretria

 Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ-ΚΛΕΙΔΙ

Κι ενώ έψαχναν τα αίτια που οδήγησαν στην πτώση του Σήφη Βαλυράκη ένας αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας κατέθεσε ότι ένα επαγγελματικό αλιευτικό σκάφος μήκους 8 περίπου μέτρων βρέθηκε κοντά στο φουσκωτό του πρώην υπουργού. Σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα ο καπετάνιος του αλιευτικού λογομάχησε με τον Βαλυράκη και στην συνέχεια έκανε δύο έντονους στροβιλισμούς γύρω από το φουσκωτό δημιουργώντας τεχνητό κύμα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ο Βαλυράκης να βρεθεί στην Θάλασσα και να χτυπήσει σε προπέλα και να χάσει την ζωή του.

Κώστας Α. (αυτόπτης μάρτυρας): «Είδα το φουσκωτό του Σήφη Βαλυράκη να κινείται προς το νησί. Στα μισά της διαδρομής του έσβησε η μηχανή. Το έβαλε μπροστά και συνέχισε, όμως μετά του έσβησε ξανά. Τότε τον πλησίασε ένα λευκό επαγγελματικό αλιευτικό. Πάνω στο σκάφος είδα ένα άτομο, το οποίο διαπληκτίστηκε με τον Σήφη Βαλυράκη. Αυτός με το αλιευτικό του φώναξε ότι θα καλέσει το Λιμεναρχείο διότι αυτό που κάνει είναι παράνομο και ο Βαλυράκης αντέδρασε. Ο καπετάνιος του αλιευτικού έκανε δύο-τρεις σβούρες γύρω από το φουσκωτό για να σηκώσει κυματισμό. Εγώ εκείνη την ώρα είχα γυρίσει την πλάτη μου και δεν παρατήρησα εάν ο άνθρωπος είχε πέσει μέσα στη θάλασσα»

ερέτρια
 

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κατά την εξέταση του αυτόπτη μάρτυρα του έδειξαν φωτογραφίες 30 σκαφών κι εκείνος κατέληξε σε 3-4 από αυτό. Οι λιμενικές αρχές κάλεσαν τους ιδιοκτήτες όλων των σκαφών που ταίριαζαν στις περιγραφές. Όλοι οι ιδιοκτήτες πέρασαν και έδωσαν εξηγήσεις σχετικά με το που βρίσκονταν τη μέρα και την ώρα που έγινε το περιστατικό. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχές έχουν στην κατοχή τους και εικόνα από drone που δείχνει τι ακριβώς συνέβη.

Η οικογένεια του Σήφη Βαλυράκη ζήτησε με επιστολή της στον Υπουργό Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση κάνοντας αναφορά στην παρουσία δεύτερου σκάφους βάσει των αυτοπτών μαρτύρων, κάτι για το οποίο ο κ. Γιάννης Πλακιωτάκης δεσμεύτηκε.

Τις επόμενες ώρες και μέρες θα υπάρχει το πόρισμα του πραγματογνώμονα σχετικά με το ζήτημα, σε ποια προπέλα χτύπησε ο Σήφης Βαλυράκης. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό θα πυροδοτήσει τις εξελίξεις. Την Πέμπτη 28/1 στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η εξόδιος ακολουθία του πρώην Υπουργού στο κοιμητήριο του Παπάγου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ