Προκόπης Παυλόπουλος: Παρουσία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος από το  ieidiseis.gr

Η τελευταία απόπειρα εμπλοκής του Προκόπη Παυλόπουλου σε σενάρια, ανέδειξε ότι η παρουσία του στην επικαιρότητα, στοιχειώνει τη θητεία της διαδόχου του.

Το δημοσίευμα ανέφερε μυστική συνάντηση του Προκόπη Παυλόπουλου με τον Αντώνη Σαμαρά – και άλλα διηγήματα.

Διαψεύσθηκε αρμοδίως ως «αποκυήματα νοσηρής φαντασίας» από «συγκεκριμένα έντυπα». Και ερμηνεύθηκε ως στοχοποίηση της δημόσιας παρουσίας του τέως προέδρου.

Ότι και αν επιδίωκε όποιος διοχέτευσε στο συγκεκριμένο «έντυπο» το «στόρι» της «συνάντησης» Παυλόπουλου -Σαμαρά- που δεν μιλιούνται από χρόνια – πέτυχε κάτι. Να θυμίσει μια επέτειο:

-Πριν ένα χρόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι δεν θα υποστηρίξει την ανανέωση της θητείας του Παυλόπουλου-παρ ότι τον ήθελαν οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ήταν εν ψυχρώ άσκηση προνομίου, χωρίς επιχειρήματα. Σοφό: Στο πεδίο των επιχειρημάτων ήταν δύσκολο να υποστηρίξει την προτίμησή του στην εν ενεργεία πρόεδρο του Συμβουλίου Επικράτειας.

Είχε προηγηθεί ολόκληρη επικοινωνιακή ίντριγκα, για να καταπιούν την απόφαση όσοι δεν έβλεπαν για ποιο λόγο πρέπει να μην έχει δεύτερη θητεία ένας επιτυχημένος πρόεδρος.

Με τη Σακελλαροπούλου είχε κλείσει από τις αρχές του φθινοπώρου. Αλλά το σύστημα Μητσοτάκη έριχνε διαρκώς ονόματα υποψήφιων. Για να φανεί ότι ο Πρωθυπουργός αποφάσισε μετά από περίσκεψη στις χριστουγεννιάτικες διακοπές του «στο βουνό».

Θέατρο. Στην πραγματικότητα, απλώς από τον θεσμό που θεμελίωσε ο Καραμανλής , απομακρύνθηκε ένας καραμανλικός. Ο Παυλόπουλος πλήρωσε αυτό που εκπροσωπούσε.

Η πράξη της απομάκρυνσης είχε κενό fairplay: ο ίδιος ενημερώθηκε μετά την ανακοίνωση.

Η μεθόδευση παρέπεμπε στον Μάρτιο του 1985 , όταν ο Ανδρέα Παπανδρέου «την έφερε» στον Κωνσταντίνο Καραμανλή- για τον οποίο ως τότε έλεγε : «Βλέπετε κανέναν καλύτερο;».

Ο Παυλόπουλος έφυγε από το Προεδρικό Μέγαρο με τον απολογισμό του εξαιρετικού προέδρου που του απέδωσαν όλοι – πλην Λακεδαιμονίων. Με καρφιτσωμένη στο πέτο τη διεθνή αναγνώριση για την υποδειγματική συμβολή του στην υπέρβαση της κρίσης το θέρος του 2015. «Το καταθέτω για την Ιστορία», είπε ο αυτόπτης Φρανσουά Ολάντ.

Κάποιοι διακρίνουν με αυτό το φορτίο ο τέως πρόεδρος δικαιούται να παίζει με τα νεύρα της διαδόχου του- που υστερεί απέναντί του σε προσωπικές επαφές εκτός χώρας.

Το κριτήριο της «διεθνούς αναγνώρισης» που πρόβαλε ο Μητσοτάκης για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ.

Θέμα επιστημονικής αναγνώρισης έτσι κι αλλιώς δεν μπορούσε να υπάρχει ανάμεσα σε έναν πολυγραφότατο ακαδημαϊκό και αναγνωρισμένο νομομαθή και σε μια πτυχιούχο της Νομικής, με δημοσιεύσεις σε συνδικαλιστικά περιοδικά.

Στην πολιτική δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος.. Αλλά κανείς δεν εντόπισε ως τώρα με ακρίβεια τη ρίζα του προσωπικού μένους του Κυριάκου για τον Παυλόπουλο. Η πιο λογική εξήγηση στα παρασκήνια, ήταν η καλή σχέση του Προκόπη με τη Ντόρα Μπακογιάννη .

Ο γέγονε, γέγονε και τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Η νέα πρόεδρος , κατοικεί οικογενειακώς στο Προεδρικό Μέγαρο και ασκείται σε επικοινωνιακές ασκήσεις – όχι πάντα επιτυχείς- για να αποκτήσει κύρος και πολιτικό εκτόπισμα.
Είναι όπως ακριβώς την ήθελε ο Πρωθυπουργός: συμπαθής , αλλά ανεπαρκής. Δεν έχει το πολιτικό κριτήριο, που είναι αναγκαίο για αρχηγό κράτους και έχει πολύ μικρότερη δημοφιλία από τους τρείς προκατόχους της.

Ότι και αν σημαίνει αυτό για τον Παυλόπουλο- ο ίδιος δεν αυτό-συνταξιοδοτήθηκε με την αποχώρηση του. Η τελευταία απόπειρα εμπλοκής του σε σενάρια ανέδειξε ότι η παρουσία του στην επικαιρότητα , στοιχειώνει τη θητεία της διαδόχου του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ