Η Ρωσία υπερασπίζεται πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία, αλλά…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι διήμερες πολιτικές διαβουλεύσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντρ Γκρουσκό στην Αθήνα, κατέληξαν σε ένα απολύτως ξεκάθαρο μήνυμα, από αυτά που σπανία βλέπουμε στην γλώσσα της διπλωματίας.

Ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών, ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία υποστηρίζει πλήρως την επίλυση των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην βάση του δικαίου της θάλασσας! Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Ρωσία στηρίζει πλήρως το δικαίωμα της Ελλάδας για επέκταση της αιγιαλίτιδα ζώνης στα 12 μίλια, όπως αυτό προκύπτει από το δίκαιο της θάλασσας. Η τοποθέτηση αυτή της Ρωσίας έρχεται σε αντίθεση με τις τουρκικές θέσεις, αφού η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το δίκαιο της θάλασσας και θεωρεί την άσκηση του αυτοδίκαιου δικαιώματος της Ελλάδας για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, ως αιτία πολέμου!

Δήλωσε συγκεκριμένα ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός Αλεξάντρ Γκρουσκό:

«καλούμε τους εταίρους και τις ενδιαφερόμενες πλευρές να επιλύουν τις διαφωνίες μέσω διαλόγου, όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Την ίδια στιγμή είναι δικαίωμα των κρατών να ορίζουν τα χωρικά τους ύδατα και τις ΑΟΖ με βάση τις προβλέψεις αυτής της Συνθήκης. Υπ’ αυτήν την έννοια τίποτε δεν αλλάζει στη θέση της Ρωσίας και αυτά τα μηνύματα τα μεταφέρουμε στις επαφές μας και με τους Έλληνες και με τους Τούρκους εταίρους μας»

Η θέση αυτή της Ρωσίας είναι εξαιρετικά σημαντική αναλογιστούμε τις πολύ καλές σχέσεις που έχει το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με την Τουρκία.

Μαζί όμως με αυτή την ξεκάθαρη δήλωση στήριξης, ήρθε και η προειδοποίηση προς την ελληνική πλευρά, τόσο για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει κατά της Ρωσίας, χωρίς πρακτικά να υπάρχει κανένας λόγος, αντίθετα η Ελλάδα σημειώνεται από αυτές τις κυρώσεις, όπως και τις πρόσφατες συνομιλίες με τις ΗΠΑ αναφορικά με την αύξηση των βάσεων στην Ελλάδα, τις οποίες η Ρωσία θεωρεί εχθρική ενέργεια.

Ερωτηθείς από Ρώσους ανταποκριτές για την επέκταση των αμερικανικών στρατιωτικών υποδομών στην Ελλάδα, ο Αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντρ Γκρουσκό χαρακτήρισε «διμερές ζήτημα της Ελλάδας εάν αναπτύσσει ή όχι στρατιωτικές σχέσεις με άλλα κράτη, το μήνυμα, που μεταφέρουμε έγκειται στο ότι, κατά την άποψη μας, είναι απαραίτητο να αποκλειστεί η εμπλοκή του εδάφους μιας φιλικής για εμάς χώρας στο γεωπολιτικό παιχνίδι, που σχετίζεται με την ανάσχεση της Ρωσίας».

Δηλαδή, η Ρωσία χαρακτηρίζει την Ελλάδα φιλική χώρα και δηλώνει την απογοήτευση της που η Ελλάδα συμμετέχει τόσο σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όσο και με στρατιωτικές ενέργειες που μπορεί να θεωρηθούν ότι στρέφονται κατά της Ρωσίας.

Απόλυτα ξεκάθαρη ανακοίνωση. Ας επιλέξουμε κι εμείς τι ακριβώς θέλουμε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ