Εκπληκτικό άρθρο – παρέμβαση του Ιωάννη Σαρακιώτη για την «αποσιώπηση» της θυσίας των Ιμίων!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με ένα εκπληκτικό άρθρο του στην εφημερίδα δημοκρατία, ο βουλευτής του ΣυΡιζΑ Ιωάννης Σαρακιώτης στρέφεται σε όσους αποσιώπησαν την επέτειο της θυσίας στα Ίμια. Τονίζει μάλιστα ότι η λήθη δεν είναι λύση στα  ελληνοτουρκικά.

Υπερασπίζεται μάλιστα την ενέργεια του Πάνου Καμμένου, ο οποίος με την ρίψη στεφάνου στον τόπο της πτώσης του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν οι ήρωες Καραθανάσης, Βλαχάκος και Γιαλοψός επισφράγιζε και την κυριαρχία της Ελλάδας, ακυρώνοντας το «γκριζάρισμα» της περιοχής.

Συγχαρητήρια στον Ιωάννη Σαρακιώτη ο οποίος δεν διστάζει να συγκρουστεί τόσο με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όσο και με κάποιους εντός του ΣυΡιζΑ, υπηρετώντας όμως την πατρίδα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο:

Η ΛΗΘΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Η επέτειος των Ιμίων αποσιωπήθηκε και η μνήμη αντιμετωπίστηκε ως κάτι  ενοχλητικό και «μη εποικοδομητικό»

Ιωάννης Αθ. Σαρακιώτης

Η πεποίθηση ότι η λήθη και η άγνοια αποτελούν διέξοδο στην προσπάθεια διαχείρισης των εθνικών ζητημάτων αποτελεί μια εσφαλμένη αντίληψη που απορρέει από τη συνολικότερη στρατηγική κουλτούρα του κατευνασμού. Κουλτούρα, που έχει συνδεθεί άρρηκτα με την κυβέρνηση της Ν.Δ. και δυστυχώς έχει αφήσει ήδη το αποτύπωμά της στη χάραξη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Το πιο πρόσφατο «δείγμα λήθης» είναι η φετινή επέτειος των Ιμίων. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η ρίψη στεφάνου στον θαλάσσιο χώρο των Ιμίων θεωρείτο «πρόκληση προς τους Τούρκους» από μερίδα στελεχών της Ν.Δ., ενώ ορισμένοι άλλοι χλεύαζαν επειδή η τελετή δεν γινόταν επί  -αλλά υπέρ- των βραχονησίδων. Στην επέτειο του 2020, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωνε προκλητικά ότι η Ελλάδα «συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις της Τουρκίας» και δεν είχαμε ένταση στην περιοχή. Μάλιστα, για να είναι βέβαιος ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα «ξεχάσει» την επέτειο των Ιμίων, έστειλε τις ίδιες ημέρες το ωκεανογραφικό σκάφος «Oruc Reis» εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ως άλλη «δαμόκλειο σπάθη». Ηταν τότε που η κυβέρνηση δήλωνε ότι το τουρκικό σκάφος το «είχε πάρει ο άνεμος…».

Υστερα από όσα προηγήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 και τις δεκάδες φορές που ο «άνεμος πήρε» το «Oruc Reis» και μαζί του αρκετά συνοδευτικά πολεμικά πλοία, κάποιος θα ανέμενε μια τελείως διαφορετική στάση της ελληνικής κυβέρνησης το 2021. Κι όμως… Η επέτειος των Ιμίων αποσιωπήθηκε και η μνήμη αντιμετωπίστηκε ως κάτι  ενοχλητικό και «μη εποικοδομητικό» εν μέσω των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας και με ορίζοντα τον σκόπελο για την Αγκυρα της Συνόδου της Ε.Ε. στις 25 Μαρτίου.

Είναι η απόκρυψη των προβλημάτων η λύση; Προφανώς όχι και προφανώς αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζει η κυβέρνηση της Ν.Δ., όταν επί ημερών της το μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Αγίας Σοφίας μετετράπη σε τζαμί, δίχως καν να δοθούν οι αναγκαίες εξηγήσεις από την Τουρκία. Τουναντίον, οι κύριοι Μητσοτάκης και Δένδιας συνέχισαν να ευελπιστούν σε κυρώσεις «που θα δαγκώνουν» από πλευράς της Ε.Ε., έως ότου τελικά οι εταίροι μας επιβεβαιώσουν με τη στάση τους ότι τηρούνται «ίσες αποστάσεις» μεταξύ θύτη και θύματος.

Η στάση της Ε.Ε. δεν προκύπτει εν κενώ, αλλά έρχεται ως συνέχεια μιας λανθασμένης ελληνικής στρατηγικής εδώ και 1,5 έτος, η οποία επιμένει να θεωρεί ότι οι επικλήσεις στην «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» είναι αρκετές για να μεταστρέψουν τη στάση της Αγκυρας. Στην πραγματικότητα απαιτείται μια στιβαρή διαπραγματευτική γραμμή, που θα καθιστά αντιληπτό στα υπόλοιπα κράτη-μέλη ότι η Ελλάδα δεν είναι «προβλέψιμη» ή «δεδομένη» και αντιμετωπίζει ένα μείζον πρόβλημα διασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, το οποίο την αναγκάζει να «βραχυκυκλώσει» το σύστημα λήψης αποφάσεων των Βρυξελλών. Οσο διακηρύττουμε ότι η στάση μας δεν μεταβάλλεται όσον αφορά τις εξωτερικές σχέσεις τόσο οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις θα υποτιμούν τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Δικηγόρος, βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία,

αναπληρωτής τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ