Την ώρα που η ανεργία καλπάζει, ο διοικητής του ΟΑΕΔ πανηγυρίζει 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων ξεπερνά τα 1.180.000 άτομα. Ο εφιάλτης της ανεργίας μαστίζει την κοινωνία αλλά αυτοί πανηγυρίζουν!

Χωρίς καμία αίσθηση της πραγματικότητας, ο διοικητής του ΟΑΕΔ πανηγυρίζει για την υποτιθέμενη «αποτελεσµατικότητα δράσεων και µέτρων που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδηµίας, µέσα σε ένα πραγµατικά πρωτόγνωρο παγκόσµιο περιβάλλον αβεβαιότητας». Την ώρα που ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στον οργανισμό σημειώνει κάθε μήνα αρνητικό ρεκόρ, ο Σπύρος Πρωτοψάλτης σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Epsilon7», επιχειρεί να παρουσιάσει μια ωραιοποιημένη εικόνα της διαλυμένης αγοράς εργασίας.

Οπως υποστηρίζει, «όσον αφορά το µητρώο εγγεγραµµένων ανέργων του ΟΑΕΔ, υπήρξε µία ετήσια αύξηση της τάξης του 20%-25% τους πρώτους µήνες µετά το πρώτο κύµα της πανδηµίας, που µειώθηκε στο 12%-13% κατά το τρίµηνο Ιουλίου – Σεπτεµβρίου και το τελευταίο διάστηµα έχει µειωθεί περαιτέρω, στο 5%-6%». Ωστόσο αυτή η θεώρηση αποτελεί διαστρέβλωση της πραγματικότητας, καθώς οι άνεργοι όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά κάθε μήνα προστίθενται στο μητρώο του οργανισμού δεκάδες χιλιάδες. Εξάλλου, ο αριθμός των ανέργων που λαμβάνουν κάποιας μορφής επιδότηση μετά βίας ξεπερνά το 10% του συνόλου, ενώ επιπρόσθετα περίπου 380.000 μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή άνεργοι για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών, αγνοήθηκαν επιδεικτικά από τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο και αποκλείστηκαν από τους δικαιούχους της έκτακτης επιδότησης που δόθηκε τα Χριστούγεννα.

Ο κ. Πρωτοψάλτης εκτιμά ως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι δημιουργήθηκαν μέσω των προγραμμάτων του οργανισμού περίπου 30.000 νέες θέσεις εργασίας, την ώρα που οι άνεργοι ξεπερνούν τα 1.180.000 άτομα. Τέλος, εξαγγέλλει τρία νέα προγράμματα που θα «τρέξουν» το επόμενο διάστημα. Τα δύο αφορούν 12.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας και το τρίτο ένα πρόγραμμα επιχειρηµατικότητας για 3.000 ανέργους, µε έµφαση στην ψηφιακή οικονοµία και στις γυναίκες, που αποτελούν τα 2/3 των ανέργων. Υπενθυμίζει, τέλος, ότι παραμένουν ανοιχτά προς υποβολή αιτήσεων επτά προγράµµατα συνολικά 38.600 επιδοτούµενων νέων θέσεων εργασίας, µε ποσοστά επιχορήγησης 60%-100% του µισθού και των ασφαλιστικών εισφορών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ