11/04/2021

Αδεια πατρότητας με αποδοχές από την άνοιξη

Μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού εξήγγειλε από τη Βουλή η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα

Πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος εξήγγειλε μιλώντας στη Βουλή η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα.

Τα πρώτα αυτά μέτρα, που θα ενταχθούν στο εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο έρχεται προς ψήφιση την άνοιξη, είναι: η άδεια πατρότητας με αποδοχές που θα λαμβάνει ο πατέρας κοντά στην ημερομηνία γέννησης του τέκνου του, η γονική άδεια ως αμεταβίβαστο δικαίωμα κάθε γονέα και η άδεια με αποδοχές για τους εργαζόμενους φροντιστές.

Παράλληλα, θα θεσμοθετηθούν η διεύρυνση του δικαιώματος των εργαζόμενων γονέων και φροντιστών για ευέλικτες συνθήκες απασχόλησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προς εξυπηρέτηση των αναγκών φροντίδας της οικογένειάς τους, καθώς και η προστασία και των δύο γονέων από την απόλυση όταν κάνουν χρήση των αδειών και διευκολύνσεων για την ανατροφή των τέκνων τους.

Θα θεσμοθετηθεί η διεύρυνση του δικαιώματος των εργαζόμενων γονέων και φροντιστών για ευέλικτες συνθήκες απασχόλησης 

«H αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τη χώρα μας. Οι μέχρι σήμερα οικογενειακές πολιτικές που περιορίζονταν σε αποσπασματικά μέτρα επιδοματικής φύσης δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Οι υφιστάμενες επιδοματικές πολιτικές θα πρέπει να συνδυαστούν με θεσμικά – οριζόντια μέτρα που θα προσανατολίζονται στην ισότητα των φύλων και στην εναρμόνιση οικογενειακής-επαγγελματικής ζωής» τόνισε η κυρία Συρεγγέλα.

«Τα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση θα εξασφαλίζουν στους γονείς και ιδίως στις γυναίκες, που επωμίζονται ανισομερώς τις οικογενειακές ευθύνες, την παραμονή και ανέλιξή τους στην αγορά εργασίας και μετά την απόκτηση των τέκνων τους. Επίσης, θα γεφυρώνουν τα χάσματα που υπάρχουν σήμερα στην προστασία των διάφορων κατηγοριών εργαζόμενων – γονέων ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα» ανέφερε η υφυπουργός.

Οι προβλέψεις για την εξέλιξη του δημογραφικού στην Ελλάδα περιγράφονται ως εφιαλτικές. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε τον Ιούνιο η Κομισιόν, ο πληθυσμός της χώρας στο σύνολό του θα φτάσει πέσει στα 8.500.000 το 2070 από 10.718.565 άτομα που εκτιμάται ότι είναι σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ