Εύγε Δένδια! Φόρουμ δημιουργίας αντιτουρκικού μετώπου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολυμερής διάσκεψη αύριο στην Αθήνα, με τη συμμετοχή Κύπρου, Αιγύπτου, Μπαχρέιν, ΗΑΕ, Σ. Αραβίας και Ιορδανίας

Ακόμα μία πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών για τη δημιουργία αντιτουρκικής συμμαχίας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο θα εξελιχθεί αύριο Πέμπτη στην Αθήνα, με την πολυμερή διάσκεψη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών με την ονομασία «Φόρουμ Φιλία». Διάσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και η Ιορδανία και η οποία λαμβάνει χώρα μόλις λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η συμμετοχή και κάποιων άλλων χωρών, εάν αποφασίσουν έστω και την τελευταία στιγμή να αποδεχθούν τις προσκλήσεις που έχουν αποσταλεί από τη χώρα μας.

Παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να προσεταιριστεί συγκεκριμένες χώρες, προκειμένου να διασπάσει τις πρωτοβουλίες προσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και αραβικών χωρών, που προκάλεσαν έντονο προβληματισμό στην Αγκυρα και ιδίως στη Σαουδική Αραβία, η σύγκληση του φόρουμ, αποτέλεσμα των επαφών του Νίκου Δένδια με ομολόγους του από την ευρύτερη περιοχή μας, στέλνει σαφές μήνυμα ότι τα ανατολίτικα παζάρια των γειτόνων δεν μπορούν να έχουν συνεχώς θετικά αποτελέσματα.
Ελλάδα και Κύπρος λειτουργούν ως οικοδεσπότες, καθώς τα δύο υπουργεία Εξωτερικών έχουν συνεχή επικοινωνία, προκειμένου να προετοιμάσουν τη συγκεκριμένη διάσκεψη. Ως ιδιαίτερα σημαντική αξιολογείται η ανάγκη να αποδειχθεί ότι η συνεργασία των κρατών της περιοχής δεν είναι ευκαιριακή, αλλά έχει χαρακτηριστικά μιας παγιωμένης σχέσης. Μιας σχέσης που δεν υπονοεί απλώς την ύπαρξη μιας αποτρεπτικής δυνατότητας απέναντι στις τουρκικές «πειρατικές» απόπειρες -κάτι που από μόνο του είναι πολύ σημαντικό-, αλλά τη δυνατότητα για τη δημιουργία ενός πλαισίου ασφάλειας στην περιοχή, δίχως τη συμμετοχή της Τουρκίας.
Αυτό αποτελεί ζητούμενο για όσους εξετάζουν την ύπαρξη της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας, η οποία τα τελευταία χρόνια ακολουθεί μια επαμφοτερίζουσα πολιτική, που μπορεί να την οδηγήσει στην έξοδο από τις δομές στις οποίες σήμερα συμμετέχει.
Υπ’ αυτή την έννοια, η πολυμερής διάσκεψη δεν στέλνει μόνο ένα μήνυμα στην Αγκυρα, ότι απέναντί της έχει σχηματιστεί ένα συμπαγές μπλοκ, αλλά και σε όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στην περιοχή ότι αυτή έχει χάσει πια τη διπλωματική πρωτοβουλία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ