ΕΦΚΑ: Ποιο lockdown; Περάστε από το ταμείο!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κυβέρνηση δίνοντας ρεσιτάλ υποκρισίας και αναλγησίας, καλεί για εισφορές 800.349 μη μισθωτούς! Δεν επιτρέπουν στον κόσμο να δουλέψει, αλλά τους ζητούν τις ασφαλιστικές εισφορές!

Εκτός τόπου και χρόνου η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς καλεί 800.000 μη μισθωτούς να βάλουν το χέρι στην τσέπη, με τη μισή και πλέον χώρα σε lockdown και την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει παράταση καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων.

Με εγκύκλιό του, ο ΕΦΚΑ γνωστοποιεί ότι 800.349 ασφαλισμένοι με μέσο χρεωστικό υπόλοιπο 1.355,61 ευρώ θα πρέπει να καταβάλουν στις 31 Μαρτίου 2021 την πρώτη από τις πέντε ισόποσες δόσεις της οφειλής τους. Πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες οι οποίοι, έπειτα από την εκκαθάριση των εισφορών τους για τα έτη 2017, 2018 και 2019, βρέθηκαν… χρεωμένοι.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. κατάργησε την πρόβλεψη του νόμου Κατρούγκαλου για υπολογισμό των εισφορών των μη μισθωτών με βάση το φορολογητέο εισόδημα και θέσπισε ένα νέο σύστημα προεπιλογής από έξι κατηγορίες. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι αύξησε την κατώτατη εισφορά, που επιλέγει η συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων, στα 220 ευρώ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι δόσεις αποπληρωμής καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα χωρίς τόκους και προσαυξήσεις έως τη νέα προθεσμία καταβολής τους. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής δόσης, το συνολικό ποσό αυτής προσαυξάνεται με τον προβλεπόμενο τόκο καθυστέρησης λόγω εκπρόθεσμης καταβολής, ενώ σε οποιοδήποτε στάδιο ο οφειλέτης δύναται να επιλέξει την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου της οφειλής.

Οι δόσεις εξοφλούνται με τη χρήση του κωδικού πληρωμής που ίσχυε για την καταβολή εισφορών έως 31/12/2019, ενώ μετά τη λήξη της προθεσμίας εμπρόθεσμης πληρωμής οι δόσεις βεβαιώνονται στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ