30/07/2021

Κεφαλογιαννη – Μπουτσικάκης: Καμμιά παραγραφή για τους παιδεραστές!

Στην Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Όλγα Κεφαλογιάννη, Χριστόφορος Μπουτσικάκης και άλλοι, θέτουν στον αρμόδιο Υπουργό το καίριο ζήτημα της ανάγκης επιμήκυνσης του χρονικού ορίου παραγραφής όλων των αδικημάτων της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Προτείνουν, επίσης, να εξεταστεί η ανάγκη επιμήκυνσης της παραγραφής όλων των κακουργηματικών πράξεων του φάσματος αυτού, κατά ανηλίκων και ενηλίκων, στην εικοσαετία.

Επισημαίνουν ότι, από τα περιστατικά που δημοσιοποιούνται, παρατηρείται η αδυναμία των θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης να αντιδράσουν άμεσα μετά το περιστατικό. Κάτι που έχει, συχνά, ως αποτέλεσμα, οι παθόντες να χρειάζονται μέχρι και δεκαετίες, ώστε να είναι σε θέση να καταγγείλουν ή να γνωστοποιήσουν ότι υπήρξαν θύματα κακοποιητικών πράξεων.

B3D95D70 FA50 422D A2D3 074D40579076

Ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης

Οι βουλευτές έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στις περιπτώσεις των ανηλίκων θυμάτων, που ακόμα και η αναγνώριση της κακοποιητικής πράξης που έχουν υποστεί, γίνεται συχνά σε χρόνο πολύ μεταγενέστερο.

Γεγονός που αναδεικνύει τις αδυναμίες του νέου Ποινικού Κώδικα.

Σύμφωνα με αυτόν, στις περιπτώσεις ανηλίκων θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης, μειώνεται, σε σχέση με τον παλαιό Π.Κ., η αναστολή παραγραφής των κακουργημάτων για τρία χρόνια και των πλημμελημάτων για έναν. Κάτι που, μεταξύ άλλων, αφήνει και τα περιθώρια παραγραφής των πλημμελημάτων μέχρι τα θύματα να ενηλικιωθούν.

Μετά την κατάθεση της κοινοβουλευτικής Ερώτησης προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, η κυρία Κεφαλογιάννη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, είναι επιτακτική η ανάγκη τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης να νιώσουν ότι ο νόμος είναι σύμμαχος στη σκληρή και διαρκή δοκιμασία τους.

Το ίδιο και οι θύτες, να καταλάβουν επιτέλους ότι το κράτος, οι θεσμοί και η ελληνική κοινωνία δεν έχουν καμία ανοχή σε πράξεις που στρέφονται κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ελευθερίας.

Τώρα, που η κοινωνία παρακολουθεί άναυδη τις σοκαριστικές αποκαλύψεις, είναι η στιγμή των θεσμικών απαντήσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ