Διγλωσσία επιστημόνων για την μάσκα – αμερικανοί λένε ότι η υγρασία στην μάσκα είναι ευεργετική για τον κορονοϊό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ασπίδα η υγρασία που κρατάει η μάσκα λένε τώρα Αμερικανοί ερευνητές απέδειξαν ότι η ενυδάτωση περιορίζει τη διασπορά του κορονοϊού

Τελείως διαφορετικά τα συμπεράσματα από τις πρόσφατες τοποθετήσεις επιστημόνων που αμφισβητούσαν ότι η μάσκα προστατεύει από τον κορονοϊό.
Κι όμως, η υγρασία στο εσωτερικό της μάσκας φαίνεται πως μετριάζει τη σοβαρότητα με την οποία νοσεί κάποιος από Covid-19! Πρόσφατα ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) των ΗΠΑ έδειξαν ότι η υγρασία που δημιουργείται στο εσωτερικό της μάσκας μπορεί να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση αναπνευστικών νοσημάτων, όπως είναι και η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, λοιπόν, κι ενώ είναι ήδη γνωστό πως συνολικά η ενυδάτωση της αναπνευστικής οδού βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα -κάτι που έχει αποδειχθεί πως συμβαίνει και απέναντι στη γρίπη-, το υψηλό επίπεδο υγρασίας μπορεί να περιορίσει και τη διασπορά του ιού στους πνεύμονες ευοδώνοντας την βλεννοεπιθηλιακή κάθαρση. Με αυτόν τον μηχανισμό, λοιπόν, ο ανθρώπινος οργανισμός αποβάλλει τη βλέννα μαζί με δυνητικά επιβλαβή σωματίδια από τους πνεύμονες. Υψηλότερα ποσοστά υγρασίας μπορούν να βελτιώσουν και την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος με την παραγωγή ειδικών πρωτεϊνών που ονομάζονται ιντερφερόνες και στρέφονται ενάντια σε ιούς.

Αντίθετα, χαμηλά επίπεδα υγρασίας έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν τόσο τον μηχανισμό της βλεννοεπιθηλιακής κάθαρσης όσο και την απάντηση της ιντερφερόνης. Αυτό μπορεί να αποτελεί ένας από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι είναι πιο πιθανόν να εμφανίσουν λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος κατά τους κρύους χειμερινούς μήνες.

Η συγκεκριμένη μελέτη αξιολόγησε τέσσερις κοινούς τύπους μασκών: μια μάσκα Ν95, μια χειρουργική μάσκα τριών υφάνσεων, μια μάσκα διπλής ύφανσης από βαμβάκι και πολυεστέρα, και μια βαμβακερή μάσκα παχιάς ύφανσης. Ολες οι μάσκες αύξησαν το επίπεδο της υγρασίας στον εισπνεόμενο αέρα αλλά σε διαφορετικό βαθμό.

Στις χαμηλότερες θερμοκρασίες αυξήθηκε σημαντικά το επίπεδο υγρασίας στο εσωτερικό για όλες τις μάσκες. Σε όλες τις θερμοκρασίες η βαμβακερή μάσκα παχιάς ύφανσης αύξησε περισσότερο το επίπεδο της υγρασίας. Το υψηλό επίπεδο υγρασίας αποτελεί κάτι που οι περισσότεροι χρήστες μάσκας αισθάνονται, αλλά χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι αυτή η υγρασία μπορεί να είναι επωφελής γι’ αυτούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ