Οι Τούρκοι προχωρούν σε πολεμική πρόκληση, αλλά κατηγορούν τον Δένδια ως πολεμοχαρή!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απαράδεκτη η σιωπή της κυβέρνησης η οποία υποχρεούται να διενεργήσει νηοψίας το υδατογραφικό σκάφος Τσεσμέ σε περίπτωση που πραγματοποιήσει την απειλή του και διεξάγει έρευνες εντός του εθνικού κορμού, δηλαδή στο κέντρο του Αιγαίου. Εδώ θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι το Αιγαίο δεν είναι μία «ανοιχτή θάλασσα», αλλά είναι η γέφυρα που συνδέει την κυριαρχία ενός νησιωτικού κράτους όπως είναι η Ελλάδα, με τα ανατολικά σύνορα της, που είναι η υφαλοκρηπίδα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Τα νησιά του Αιγαίου λοιπόν καθώς και η θαλάσσια ζώνη περί αυτόν αλλά και την θαλάσσια περιοχή που τα συνδέει, είναι Ελλάδα. Μπορεί να υπάρξει εμπορική ναυσιπλοΐα τρίτων χωρών, δεν μπορεί να υπάρξει όμως καμία ενέργεια η οποία διαρρηγνύει την συνέχεια του ελληνικού κράτους. Μιλάμε για την εδαφική συνέχεια. Όπως τα χωρικά ύδατα συνιστούν έδαφος, έτσι και οι θαλάσσιες ζώνες που εξασφαλίζουν την πρόσβαση σε ελληνικό έδαφος, δεν μπορεί να διαρρηχθούν.
Στην προσφιλή τακτική τους, εκείνη των απαράδεκτων προκλήσεων, επιμένουν οι κατά τα άλλα… γείτονες Τούρκοι, στον απόηχο του πρώτου γύρου των διερευνητικών επαφών αλλά και του ανοίγματός τους προς την κυβέρνηση Μπάιντεν, ένα «άνοιγμα» το οποίο όμως δεν γνώρισε ανταπόκριση από τη νέα διοίκηση των ΗΠΑ.

Δεν έχουν περάσει παρά μόλις δύο μήνες από την απόσυρση του «Oruc Reis», και o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ρίχνει ξανά λάδι στη φωτιά, υπονομεύοντας τον υποτιθέμενο διάλογο με την Αθήνα, καθώς στέλνει το ωκεανογραφικό σκάφος «Τσεσμέ» στο Αιγαίο.

Το πλοίο, δηλαδή, που θα πραγματοποιήσει έρευνες από τις 18 Φεβρουαρίου μέχρι τις 2 Μαρτίου σε περιοχές μεταξύ της Λήμνου, της Σκύρου και της Αλοννήσου. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που εντός του πρώτου πενθημέρου του Μαρτίου υποτίθεται ότι θα έχουμε τη δεύτερη συνάντηση «διερευνητικών» στην Αθήνα.

Συγχρόνως, μέσα στο νέο πλαίσιο προκλήσεων τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να παρουσιάσουν την πραγματική ατζέντα του «σουλτάνου», που λειτουργεί ανοιχτά σαν… αρπακτικό, ξετρυπώνοντας μελέτη από το 2009 του πολιτικού αναλυτή και ιδρυτή της εταιρίας Stratfor Τζορτζ Φρίντμαν.

Πρώτα από το τηλεοπτικό κανάλι TGRT και στη συνέχεια από άλλα -κατά κύριο λόγο φιλοκυβερνητικά- μέσα, όπως τα Takvim, Ahaber και Haberler, παρουσιάστηκε λοιπόν χάρτης που είχε καταρτίσει ο ιδρυτής της αμερικανικής εταιρίας πληροφοριών και γεωπολιτικών αναλύσεων, και παρουσιάζει την Τουρκία ως υπερδύναμη έως το 2050!

Σύμφωνα με την ανάλυση που συνοδεύει τον χάρτη, λοιπόν, στις χώρες που έως το 2050 η Τουρκία θα ασκεί έντονη επιρροή περιλαμβάνονται η Ελλάδα και η Κύπρος, χώρες της Μέσης Ανατολής, χωρίς το Ισραήλ, η Βόρεια Αφρική, ακόμη και περιοχές της Ρωσίας.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, πάντως, κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και, αφού βάζουν στο τραπέζι όλα τα δεδομένα που επιθυμεί η Αγκυρα στο πλαίσιο των νεοοθωμανικών γεωπολιτικών «φαντασιώσεών» της, το CNN Turk μετέδιδε πως στο πρώτο πενθήμερο του Μαρτίου θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ο νέος γύρος διερευνητικών συνομιλιών στην Αθήνα, με το ρεπορτάζ του τουρκικού καναλιού να τονίζει εντούτοις πως, ενώ η Αγκυρα είναι ανοιχτή στη διαδικασία, ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας είναι εκείνος που τη σαμποτάρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ