17/09/2021

Για τα δύσκολα τους θέλουμε. Μπορούν ;;

Του Γιώργου Αδαμούλη*

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι, η κακοκαιρία 《Μήδεια》έκανε προβολή στην πραγματικότητα για μία ακόμη φορά, την εικόνα ενός αναποτελεσματικού κράτους ακόμη κ στα αυτονόητα.
Αυτονόητο είναι ένα ξεκάθαρο πλαίσιο αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα της κρατικής λειτουργίας.
Αυτονόητο είναι να μπορεί να ανταποκριθεί ο κρατικός μηχανισμός στα δύσκολα. Γι’αυτό τους θέλουμε.
Για τα δύσκολα τους θέλουμε.
Είναι αλήθεια ότι, πολιτική είναι η διαχείριση της ζώσας πραγματικότητας ή καλύτερα πολιτική είναι να προλαβαίνεις τις επερχόμενες εξελίξεις πριν αυτές γίνουν οδυνηρές, όταν μάλιστα έχεις την πληροφόρηση από την ΕΜΥ τουλάχιστον μια εβδομάδα πρίν για την επερχόμενη κακοκαιρία, αλλά κ την εικόνα της κακοκαιρίας σε όλη την Βόρεια Ευρώπη αρκετές μέρες πριν.
Και αντί ο πρωθυπουργός να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τους χιλιάδες πολίτες που επί πέντε μέρες ζούνε χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό εν μέσω χιονιά, τόλμησε να δηλώσει ενοχλημένος από το πινγκ πονγκ των ευθυνών ανάμεσα σε αναρμόδιους “αρμόδιους” φορείς.
Δυστυχώς η ΚΕΔΕ με ανακοίνωση της μας γνωστοποίησε ότι, δεν είναι δική της αρμοδιότητα το κλάδεμα των δένδρων κατά μήκος τών γραμμών μεταφοράς
Δυστυχώς η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στην Εύβοια ρίχνει με ανακοίνωση της το φταίξιμο στο κλείσιμο της Εθνικής οδού με απόφαση του Υπουργού προστασίας του πολίτη.
Ο υπουργός Εσωτερικών καταλόγισε ευθύνες στον ΔΕΔΗΕ για το γεγονός ότι, δεν έβγαλε εγκαίρως συνεργεία για το κόψιμο των δένδρων κ κλαδιών πλησίον των γραμμών μεταφοράς.
Αυτό που βιώσαμε για μια ακόμη φορά είναι μια τεράστια διαχειριστική ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού που οδήγησε σε ταλαιπωρία ακόμη κ σε θανάτους συμπολιτών μας.
Ας καταλάβουν οι κυβερνώντες ότι, η ελάχιστη μείωση του λογαριασμού σε όσους έχουν υποστεί αυτή την απίστευτη ταλαιπωρία δεν αποτελεί αντίδοτο κ αντισταθμιστικη συνεισφορά, αλλά κοροϊδία κ εμπαιγμός.
Είναι αλήθεια, ότι ο Ελληνικός λαός, είναι απογοητευμένος κ κουρασμένος από την λογική της διαχείρισης κ του κυβερνητισμού επί σειρά δεκαετιών , γι’αυτό επιζητά την ρήξη με το παρελθόν.
Αναζητά την ρήξη με όλες εκείνες τις δυνάμεις, που εκφράζουν όλες τις παθογένειες τις μεταπολίτευσης σε υπερθετικό βαθμό.
Αν θέλουμε να αλλάξει το κράτος, να γίνει ευέλικτο, επιτελικό, να μην ταλαιπωρεί τον πολίτη, να δίνει προτεραιότητα στις ανάγκες του, να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και να υπερασπίζεται το εθνικό συμφέρον, αν αληθινά τα θέλουμε όλα αυτά, πρέπει να συγκρουστούμε με όλα εκείνα τα συμφέροντα, τα «κυκλώματα», τις κλίκες και τις “μαφίες” – του δημόσιου και του κρατικοδίαιτου ιδιωτικού τομέα – που ΔΕΝ θέλουν με τίποτε τις μεταρρυθμίσεις!
Αναζητά την υπέρβαση.
Ήρθε λοιπόν η ώρα να βγούνε μπροστά όλες οι δημιουργικές κ πατριωτικές δυνάμεις, ώστε να εμπνεύσουν κ να καθοδηγήσουν την κοινωνία.
Είναι αλήθεια ότι, μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση θέλει την κοινωνία δίπλα της κ στα εύκολα κ στα δύσκολα.
Για να συμβεί αυτό πρέπει να την συσπειρώσει στα αξιακα θέματα. Έτσι μόνο μπορεί να την έχει δίπλα της κ στις γενναίες μεταρρυθμίσεις κατά του κρατισμού που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος.
Η σημερινή κυβέρνηση φοβάμαι οτι, δεν διαθέτει αυτό το πολιτικό κεφάλαιο για να προχωρήσει σε ρήξη με το παρελθόν, έτσι ώστε η χώρα μας να κάνει το άλμα προς το μέλλον.
Σήμερα δεν είναι τίποτα δεδομένο λόγω της πανδημίας, ούτε οι κοινωνικές, μα ούτε κ οι πολιτικές ισορροπίες .
Σήμερα που διεθνώς αλλάζουν όλα , πρέπει να κάνουμε ρήξη με το παρελθόν, να κάνουμε την ρήξη με όλες τις δυνάμεις της αντίδρασης, να κάνουμε την υπέρβαση με ένα λαϊκό, κοινωνικό, πατριωτικό κίνημα.
Να κάνουμε επιτέλους το άλμα προς το μέλλον με ένα νέο όραμα για την Ελλάδα κ το ρόλο της στον εικοστό πρώτο αιώνα.
* Γ. ΑΔΑΜΟΥΛΗΣ
Καθηγητής φυσικός
Πρ. Πολιτευτής τής ΝΔ
Πρ. Μέλος Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ