Το Ιράν απορρίπτει την στρατιωτική παρουσία της τουρκίας σε Συρία και Ιράκ…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν έχει καταδικάσει την παρουσία του τουρκικού στρατού στη Συρία και το Ιράκ. “Απορρίπτουμε την τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Συρία και το Ιράκ, και θεωρούμε ότι οι πολιτικές της Άγκυρας απέναντι στη Δαμασκό και τη Βαγδάτη είναι λανθασμένες”, δήλωσε χθες ο Mohammed Javad Zarif στο Press TV.

Η Τουρκία και το Ιράν έχουν διαφορετικές περιφερειακές πολιτικές, ειδικά στη Συρία. Η Άγκυρα υποστηρίζει ορισμένα στοιχεία της αντιπολίτευσης, ενώ η Τεχεράνη υποστηρίζει το καθεστώς του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ και έχει τη δική του στρατιωτική παρουσία στη χώρα. Ο Ζαρίφ, ωστόσο, τόνισε τον ισχυρισμό του Ιράν ότι ο μόνος στόχος του στη Συρία είναι να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, μια ετικέτα που αποδίδει σε όλες τις ομάδες της αντιπολίτευσης.

Η συνέντευξη με τον Ζαρίφ επικεντρώθηκε στις κυρώσεις των ΗΠΑ καθώς και στις συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) σχετικά με την επιθεώρηση του πυρηνικού χώρου στη χώρα. Μετά από αυτές τις συνομιλίες χθες, συντάχθηκε προσωρινή συμφωνία για τρεις μήνες που επιτρέπει στον ΔΟΑΕ να συνεχίσει να επιθεωρεί τοποθεσίες αλλά με μειωμένη συχνότητα.

Η Τεχεράνη θα επιτρέψει επίσης στον οργανισμό να διατηρεί τον εξοπλισμό και τις συσκευές καταγραφής στους πυρηνικούς χώρους, που θα παρακολουθούν τη δραστηριότητα, αλλά όλα τα πλάνα και η πρόσβαση στις ηχογραφήσεις θα διατηρούνται από την ιρανική κυβέρνηση έως ότου οι ΗΠΑ αρθούν τις κυρώσεις τους στη χώρα.

Τα σχόλια του υπουργού έγιναν την ίδια ημέρα που ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν και ο Ιρανός ομόλογός του, Χασάν Ρουχάνι, μίλησαν μεταξύ τους τηλεφωνικά και συζήτησαν τη συνεργασία σε τομείς όπως οι μεταφορές, η οικονομία και η ασφάλεια. Ο Ερντογάν τόνισε ότι η κυβέρνησή του “διατηρεί την απαραίτητη βούληση για ενίσχυση των σχέσεων Τουρκίας-Ιράν”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ